HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Osobu po pádu ze skalního masívu hasiči zachránili

Taktické cvičení hasičů 

 
            Ze skalního masívu do přepadu vodního díla Seč propadla dnes jedna osoba. Na místo proto ihned vyjela jednotka hasič ze stanice Seč. Po příjezdu hasiči provedli průzkum a započali se záchranou osoby.
 
            Naštěstí se nejednalo o skutečnou událost, ale pouze o cvičení.
 
            Osoba, která se propadla do vodního díla, byla při vědomí a stěžovala si na bolest nohy a oblast zad. Jelikož se zraněná osoba nacházela přibližně 15 m pod skálou v prostoru přepadu sečské přehrady nechal velitel zásahu na místo povolat lezeckou skupinu hasičů z centrální stanice Chrudim. „Dva příslušníci ze stanice Seč provedli slanění pomocí lezeckého materiálu k postižené osoby a poskytli ji před lékařskou pomoc,“ uvedl nprap.. Michal Karlík, velitel zásahu. „Nasazen byl krční límec, použili jsme páteřní i vakuovou dlahu na zlomenou nohu a připravili zraněného do vakuových nosítek pro transport,“ upřesnil Michal Karlík.
            Chrudimští lezci pak připravili Tyrolský traverz a za pomocí transportní vany byla zraněná osoba přepravena z přepadu do bezpečí a zdravotníkům.
 
 
Cílem cvičení bylo procvičit záchranu zraněné osoby po pádu z výšky do prohlubně, dále procvičení první před lékařské pomoci, přípravu na transport osoby z těžko přístupného terénu a hlavně spolupráci s lezeckou skupinou.
 
 
Vendula Horáková, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem