HZS Moravskoslezského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Oslavy půlstoletí profesionálních hasičů v Novém Jičíně a Frýdku-Místku

            Hned ve dvou okresech Moravskoslezského kraje si v pátek a sobotu 10. a 11.5.2019 připomenou zdejší profesionální hasiči (HZS MSK) 50 let od svého vzniku. Na Masarykově náměstí v Novém Jičíně to budou po celý pátek (9-17.15) nejrůznější hasičská a školní vystoupení se závěrečným hodinovým koncertem skupiny Elán KontraBand (ten od 16.15). V sobotu ráno se na Zámeckém náměstí ve Frýdku-Místku uskuteční slavnostní slib nováčků (8.30), následovat bude až do odpoledne krajská soutěž ve vyprošťování osob u dopravních nehod.

            Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje (HZS MSK), územní odbor Nový Jičín připravil ve spolupráci s městem Nový Jičín v centru města ukázky požárního sportu mladých hasičů, statické ukázky hasičských zásahových vozidel, ukázky vyprošťování osob z havarovaných vozidel, taktické cvičení hasičů s požárem zdejší radnice, ukázky hašení ručními hasicími přístroji či ukázku činnosti lezecké skupiny se záchranou osob z výšek.

            Na Masarykově náměstí se rovněž uskuteční sportovně vědomostní soutěž žáků 2. tříd a 6. tříd základních škol z oblasti požární ochrany, vystoupí zde třeba i děti ze Střediska volného času FOKUS Nový Jičín s cvičením na trampolínách.

            Součástí programu bude také preventivně výchovná činnost s dráčkem Hasíkem pro děti i dospělé. V odpoledním programu (od 14.45 hodin) bude vyhodnocena výtvarná soutěž Požární ochrana očima dětí, k vidění budou ukázky hašení ručními hasicími přístroji, hašení požáru historickou koňskou stříkačkou, statické ukázky hasičských zásahových vozidel, taneční vystoupení skupin Střediska volního času FOKUS Nový Jičín.

            To profesionální hasiči v okrese Frýdek-Místek rozdělili oslavy půlstoletí svého vzniku (tehdy ve městech Frýdek-Místek a Třinec) do několika samostatných akcí od konce března do půlky září.

            Tuto sobotu se na Zámeckém náměstí ve Frýdku se seřadí čtyři desítky nováčků HZS MSK k rannímu slavnostnímu slibu, pak bude šest týmů HZS MSK a šest týmů jednotek dobrovolných hasičů bojovat (po přípravě a rozlosování od 9.40 hodin) o vítězství v krajské soutěži ve vyprošťování zraněných osob  z havarovaných automobilů. Předpoklad vyhlášení výsledků je ve 14 hodin. V doprovodném programu budou po celém náměstí ukázky hasičské techniky i soutěže pro děti.

            Ve Frýdku-Místku začali profesionální hasiči s oslavami již na konci března 2019 - otevřením výstavy „Historie hasičů v okrese Frýdek-Místek“ na frýdeckém zámku. Potrvá do 2. června 2019. Připravilo ji Muzeum Beskyd Frýdek-Místek společně s HZS MSK, který si letos připomíná 50 let od založení Veřejného požárního útvaru (VPÚ) v okrese Frýdek-Místek, tedy profesionálních hasičů, kteří od počátku působili ve městech Frýdek-Místek a Třinec.               

            Součástí letošních oslav profesionálních hasičů v okrese Frýdek-Místek, které se soustředí hlavně na květen a červen, jsou tři další již pro veřejnost otevřené hasičské fotografické výstavy na různých místech okresu, tedy na radnici ve Frýdku-Místku, v Kulturním centru ve Frýdlantu nad Ostravicí a na radnici v Jablunkově, čtvrtá se připravuje na podzim v Třinci.

            Na květen a červen hasiči připravují Dny s IZS (integrovaným záchranným systémem) ve Frýdku-Místku, Třinci a Dobré.        Oslavy zakončí v polovině září krajské setkání hasičských praporů ve Frýdku-Místku, které se uskuteční v bazilice Navštívení Panny Marie, na frýdeckém náměstí a přilehlém parku frýdeckého zámku v sobotu 14.9.2019.

K historii profesionální hasičské jednotky v Novém Jičíně

            Kvůli vzrůstajícímu počtu požárů a celkových přímých škod byla vedením kraje stanovena povinnost zřizovat profesionální požární jednotky. V Novém Jičíně k tomu došlo v dubnu 1969.  Sídlem profesionální jednotky se stal objekt, který společně užívali Sbor dobrovolných hasičů a  Technické služby Nového Jičína a který dodnes slouží pro účely profesionálních hasičů HZS Moravskoslezského kraje, územního odbor Nový Jičín.

            Po svém vzniku byla jednotka tvořena 2 placenými hasiči. Do konce roku 1969 se navýšil počet placených hasičů na 5. V následujících letech byly navyšovány stavy tak, že o deset let později již sloužilo v požární jednotce 28 hasičů. V současné době zajišťuje nepřetržitou službu na centrální hasičské stanici HZS MSK v Novém Jičíně ve Zborovské ulici celkem 39 příslušníků.

            Od roku 1969 využívali profesionální hasiči cisternové automobilové stříkačky ASC 16 PRAGA RN a CAS 16 RTH, dopravní automobily AS 16 PRAGA RN a ŽUK a valníkový užitkový automobil PRAGA RN.  V okrese Nový Jičín je dnes ještě druhá stanice HZS MSK, a to v Bílovci.

K historii profesionální hasičské jednotky ve Frýdku-Místku a Třinci

            Historii profesionálního sboru v okrese Frýdek-Místek odstartovalo zřízení Veřejného požárního útvaru (VPÚ) Frýdek-Místek i s pobočkou v Třinci. Sídlil tehdy v požární zbrojnici frýdeckých dobrovolných hasičů se skromným vybavením a na výjezdech pomáhali dobrovolníci. Dnes starou zbrojnici v těsné blízkosti frýdeckého náměstí připomíná pouze název Hasičská ulice. Význam okresního požárního útvaru začal stoupat s rozsáhlou výstavbou města a průmyslovým zatížením okresu.

            V roce 1978 si profesionální hasiči opravili zrušená kasárna v Pavlíkově ulici. Na přestavbě odpracovali téměř 24 tisíc hodin. V okrese Frýdek-Místek dnes působí tři stanice HZS MSK – Frýdek-Místek, Třinec a od roku 2008 Nošovice.

            Se vznikem krajů samostatné HZS okresu Nový Jičín a HZS okresu Frýdek-Místek zanikly a staly se územními odbory krajského sboru HZS MSK.

vytisknout  e-mailem