HZS Kraje Vysočina  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Oslavte příchod roku 2013 bezpečně

Rok 2013 už pomalu „klepe na dveře“ a málokdo z nás si dovede představit oslavy jeho příchodu bez použití zábavní pyrotechniky. Při jejím nákupu, skladování a hlavně při následné manipulaci je důležité důsledně dodržovat návody a bezpečnostní pravidla. Jakékoliv jejich zanedbání či porušení může mít fatální následky.  

Při nesprávném používání, skladování či manipulaci může být ohrožen náš život, zdraví a majetek. Je proto nutné dodržovat následující doporučení:
 
  • Pokud pyrotechniku pořizujete, vždy by se mělo jednat jen o takovou pyrotechniku, která je uvedena legálně na český trh. Měla by být tedy opatřena návodem výrobce v českém jazyce, který informuje o tom, jak ji   bezpečně skladovat a používat.
  • Pyrotechniku bezpečně uskladněte. Pyrotechniku nenechávejte v blízkosti kamen, krbů, otevřených ohňů a zapálených svíček.
  • Manipulace s pyrotechnikou by měla probíhat zásadně na volném prostranství, v dostatečné vzdálenosti od dalších objektů.
  • Pod vlivem alkoholu či návykových látek není radno manipulovat s pyrotechnikou vůbec.
  • Se zábavní pyrotechnikou by v žádném případě neměly manipulovat děti. Zábavní pyrotechnika zejména ta nebezpečnější, by měla být uskladněna mimo jejich dosah. Rovněž by děti měly být poučeny o tom, že nesmí sbírat použitou nebo nevybuchlou pyrotechniku.
  • V žádném případě není dobré pokoušet se odpálit pyrotechniku, která již jednou selhala. Naopak, je třeba ji bezpečně zlikvidovat v souladu s návodem k použití.
  • Dejte si pozor na mohutné zvukové efekty, které doprovázejí odpalování některých předmětů zábavní pyrotechniky - např. petard a dělobuchů, které mohou při nevhodném odpálení poškodit sluch.
  • Pokud si chcete udělat radost něčím větším, např. ohňostrojem, mějte na paměti, že tak může učinit jen odborně způsobilá osoba. Svěřte tedy jejich realizaci radši odborníkům či si zajděte na ohňostroj pořádaný vaší obcí.
  • Zajímejte se o to, jak se k používání zábavní pyrotechniky staví vaše místní samospráva. V některých obcích je její prodej a používání omezeno obecní vyhláškou.
 
 
 
 

vytisknout  e-mailem