HZS Kraje Vysočina  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Orkán Sabine už zaměstnává i hasiče na Vysočině

Aktualizace k 16.00 hod 10. února 2020

Hasiči na Vysočině k 16.00 hod evidují více než 250 událostí v souvislostí s orkánem Sabine

Od čtrnácté do šestnácté hodiny odpoledne vyjížděli hasiči v kraji k dalším 95 událostem. Opět hasiči nejčastěji odstraňovali stromy a větve, které padly na komunikace a tvořily tak překážku silničního provozu. Nejčastěji zasahovali v uplynulých dvou hodinách hasiči na Havlíčkobrodsku a Pelhřimovsku. Od ranních hodin počet zásahů převýšil 250 (počet zásahů je pouze orientační, neustále jsou doplňovány zásahy hlášené dobrovolnými jednotkami). Plné ruce práce mají kromě hasičů v terénu také operátoři tísňových linek 112 a 150. Přijímají nejenom hlášení o událostech z našeho kraje, ale také v důsledku přetížení tísňových linek vyřizují události z jiných krajů. Početní stav operátorů tísňových linek byl právě z tohoto důvodu posílen. Zásah v Rohozné na Jihlavsku neustále pokračuje, hasiči zabezpečují střechy budov, které strhl během dopoledne silný vítr.

 

Aktualizace k 14. hodině 10. února 2020

Od šesté hodiny ráno do této chvíle vyjížděli hasiči na Vysočině už k více než 160 událostem v souvislosti s počasím. Větrem nejpostiženější obcí je obec Rohozná na Jihlavsku, kde dopoledne vítr strh střechy na 46 domech včetně hasičské zbrojnice. Na místě zasahují dvě desítky hasičů. Hasiči se snaží střechy alespoň některých domů provizorně opravit.

Aktualizace k 12. hodině 10. února 2020

V uplynulé hodině vyjeli hasiči na Vysočině k dalším šesti událostem v souvislosti s orkánem Sabine. Od šesté hodiny ráno zasahovali hasiči v kraji u více než 80 událostí. Nejvíce práce měli od rána hasiči na Jihlavsku a Pelhřimovsku, naopak nejméně na Žďársku.

Aktualizace k 11. hodině 10. února 2020

Od desáté do jedenácté hodiny dopolední řešili hasiči v Kraji Vysočina dalších 13 událostí v souvislosti s orkánem Sabine. Opět nejčastěji odstraňovali stromy a větve, které padly na komunikace. Nejčastěji v uplynulé hodině vyjížděli hasiči na Jihlavsku. Za pomoci ručních motorových pil likvidovali popadané stromy například v Dobroutově, Lukách nad Jihlavou nebo Krasonicích.

Aktualizace textu k 10.00 hod

Počet výjezdů vysočinských hasičů v souvislosti s orkánem Sabine neustále roste. V uplynulé hodině vyjížděli hasiči k více než čtyřem desítkám událostí. Počet zásahů tak od šesté hodiny ráno přesáhl šest desítek. V rozmezí od deváté do desáté hodiny dopoledne zasahovali hasiči nejčastěji na Jihlavsku, nejvíce je zaměstnávaly padlé stromy na komunikacích. Zásah hasičů byl nutný například v Kostelní Myslové, Jestřebí, Nové Říši nebo v Puklicích. V Rohozné uvolnil vítr střešní krytinu na rodinném domě. K podobné události vyjížděli také hasiči v Moravských Budějovicích, kde silný vítr poškodil střechu domu v ulici Čechova.

Text k 09.00 hod 10. února 2020

Od šesté hodiny ráno do deváté hodiny dopoledne zasahovali hasiči na Vysočině u dvou desítek událostí v souvislosti s počasím. Nejčastěji hasiči vyjíždějí k odstranění stromů a větví, které padly na komunikace a brání tak plynulému provozu na komunikacích. V areálu pelhřimovské nemocnice padl strom na zaparkovaný osobní vůz, v Novém Rychnově strhl vítr sloup elektrického vedení. Zatím nejvíce událostí v kraji řeší právě hasiči na Pelhřimovsku.

kpt. Ing. Bc. Petra Musilová - tisková mluvčí

Odkazy do noveho okna
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem