HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Historie a současnost

     Dne 12. července 1872 byl v Chrudimi na valné hromadě založen hasičský sbor. Prvním starostou byl zvolen dr. Jan Figar, advokát, který se pak stal předním hasičským činovníkem v Čechách. Byl zvolen místopředsedou Německo-české zemské hasičské jednotkya prvním starostou České zemské hasičské jednotky. První hasičský sjezd se konal 23. listopadu 1879. Chrudim se stala prvním sídlem zemské hasičské jednoty. Hasičský sbor zaujímal význačné místo ve společnosti a patřil mezi nejpřednější chrudimské spolky.

     Profesionální požární ochrana v okrese Chrudim se datovat od roku 1950, kdy vydáním zákona č.62/1950 Sb. „O ochraně před požáry a jinými živelními pohromami“. Tento zákon zřizoval v rámci odboru pro vnitřní věci okresních národních výborů, Okresní velitelství požární ochrany. Tento stav netrval dlouho a již zákonem č.35/1953 Sb. „O státním požárním dozoru a požární ochraně“ bylo Okresní velitelství požární ochrany zrušeno a v souladu s tímto novým zákonem byla od 1. ledna 1954 zřízena samostatná složka u ONV, a to Okresní inspekce státního požárního dozoru. V té době pracovali na okresní inspekci pouze 2 zaměstnanci. Další změna nastala přijetím zákonač.18/1958 Sb.“O požární ochraně“. Tento zákon zrušil samostatné inspekce požární ochrany a státního požárního dozoru u ONV a tyto byly začleněny zpět pod odbor vnitřních věcí ONV. 

      V roce 1960 dochází v rámci reorganizace okresů a krajů ke změnám. Je zrušen okres Hlinsko, který přechází pod okres Chrudim a přibyla část zrušeného okresu Čáslav, tj. Ronovsko. Z bývalého okresu Vysoké Mýto přibylo Novohradsko a z bývalého okresu Polička také Prosečsko. Posílením okresu byl zároveň posílen stav okresních inspekcí PO na počet 5 pracovníků. Okresní inspekce požární ochrany sehrály ve své době velmi významnou roli na všech úsecích požární ochrany. Přispěly k vybudování celého systému jednotek požární ochrany v okrese a tento systém se převzal bez velkých změn i do současného plošného pokrytí. Výkon státního požárního dozoru je rovněž nutno hodnotit kladně, hlavně pak pro iniciativy, které se rozšířily a začaly působit v celé republice.

     V lednu roku 1970 dochází v okrese k podstatnému zkvalitnění akceschopnosti a pohotovosti požární ochrany.V Chrudimi je zřízen profesionální okresní veřejný požární útvar, jehož příslušníci se převážně rekrutují z řad dobrovolných hasičů města Chrudimi a Slatiňan. Od této doby se také rozvíjí trvalá dobrá spolupráce dobrovolné a profesionální složky PO města i okresu. Chrudimský sbor svými členy doplňuje výjezdovou jednotku okresního útvaru a je povoláván do hotovosti v případech výjezdů útvarů k zásahům.V této době byl ve funkci náčelníka Okresní inspekce požární ochrany mjr. Pavel Kobetič, který měl maximální podíl na založení Veřejného požárního útvaru (dále již VPÚ) a s ním i jeho zástupce pro represi mjr. Miroslav Mládek. Mjr. Mládek se stal zároveň prvním velitelem VPÚ. V průběhu roku 1970 bylo přijato prvních 7 příslušníků, a to: Vítězslav Karlík, Milada Myšková, Jindřich Sotona, František Drahý, Alena Karlíková, Václav Ceral a Blanka Andrová.

     V roce 1971 obdržel VPÚ svoji první cisternu CAS 25 Š 706 a na výjezdy byl doplňován i příslušníky OIPO, kterých v této době bylo celkem 8. Ke dni 1. 1. 1972 nastoupili k veřejnému požárnímu útvaru František Rulík, Lubomír Myška a zároveň byla otevřena i hasičské stanice v Hlinsku. V roce 1973 se povedlo mjr. Kobetičovi zajistit podmínky k přístavbě tří garáží a nad nimi kanceláře pro OIPO, aby se zlepšily pracovní a sociální podmínky pro všechny příslušníky. Základy pro tuto přístavbu se začaly hloubit 1. května 1973 a stavba byla ukončena v říjnu 1974.V průběhu celého roku 1974 probíhala zároveň i přístavba garáží a prostor pro OIPO a tuto akci se podařilo dokončit. Koncem roku bylo zadáno zpracování projektové dokumentace tak, aby mohla být v roce 1977 zařazena do akcí „Z“ města Chrudimě.

     V roce 1985 oslavil VPÚ již 15 let svého trvání. V tomto roce měl včetně hasičské stanice Hlinsko takovéto vybavení: 2 ks CS 25 Š 706, 2 ks CAS 32 T 148, 2 dopravní vozy – DA 12 A30 a TLF, požární plošinu PP 20 a automobilový žebřík na podvozku IFA AŽ 30. Dále měl ve vybavení kouřový, pěnový, hadicový a osvětlovací přívěs, 3 ks hospodářských vozidel. V této době a na tehdejší počet výjezdů to byla technika optimální a dostačující. Vždyť za uplynulých 15 let bylo u VPÚ evidováno celkem 1129 výjezdů. 

     V roce 1992 se začíná intenzivně pracovat na nové koncepci požární ochrany. V tomto roce odchází do důchodu náčelník Sboru PO mjr. Josef Novotný, který vykonával tuto funkci 17 roků. Na jeho místo je jmenován, poprvé na základě konkurzu, Ing. Pavel Bobek. Zároveň je připravena i koncepce pro výstavbu a rekonstrukci požárních stanic do roku 2000. V roce 1992 dochází i k organizačním změnám. Jsou ustaveni pracovníci pro zjišťování příčin požáru na jednotlivých směnách, je zrušeno místo pracovníka pro CO. a 1. 4. dochází ke změně náčelníka a je jím na podkladě výběrového řízení jmenován Ing. Josef Jelínek. V tomto roce se začínají zpracovávat první podkladové materiály pro budoucí plošné pokrytí. Dnem 1. 1. 1993 přechází do funkce velitele centrální hasičské stanice Vladimír Komínek, který do této doby vykonával funkci velitele hasičské stanice Hlinsko.

     V roce 1995 došlo k nové právní úpravě novelou zákona č. 133/85 Sb. Od roku 1995 bylyveřejné profesionální jednotky přejmenovány na Hasičský záchranný sbor České republiky a na nižším stupni to pak byl Hasičský záchranný sbor okresu Chrudim, v jehož čele stál ředitel HZS okresu, který byl zároveň při výkonu státní správy okresním požárním radou. Obdobně zástupce ředitelebyl zástupcem okresního požárního rady.

     Dne 24. června 1995 se zúčastnili profesionální hasiči zatím nejtragičtější události. U obce Krouna došlo k železničnímu neštěstí, které si vyžádalo z 23 cestujících 19 obětí. Při tomto zásahu se opět potvrdilo, že budovaný integrovaný záchranný systém má své opodstatnění. Do té doby byla nejtragičtější událost na okrese Chrudim z 8. 9. 1983, kdy na Hamerské vodní nádrži utonulo celkem 6 osob, z toho 4 děti. 

     V roce 1996 byla dokončena výstavba hasičské stanice v Seči a zahájila se rekonstrukce a přístavba hasičské stanice v Hlinsku, která byla slavnostně otevřena v roce 1997. V tomto roce byl okresním úřadem posílen stav našich příslušníků o 6, a tím se podařilo doplnit početní stavy na PS Seč na 5 lidí pro jednu směnu. Na požární stanici Chrudim sloužilo 8 příslušníků. 1. ledna 2000 zahájilo činnost nově vybudované okresní operační středisko.

     Dne 1. 1. 2001 dochází k organizačním změnám. V souvislosti se vznikem HZS Pardubického kraje, vzniká i územní odbor Chrudim. Na krajské ředitelství odešel stávající ředitel Ing. Josef Jelínek do funkce náměstka krajského ředitele. Novým ředitelem územního odboru Chrudim se stává dlouholetý velitel jednotek František Rulík. V souvislosti se sloučením HZS ČR s Hlavním úřadem civilní ochrany a rušením okresních úřadů bylo zřízeno pracoviště ochrany obyvatelstva a krizového řízení. Dochází k neustálé obměně mobilní požární techniky, postupně se přechází na podvozky Mercedes. Naopak v roce 2007 došlo k postupnému útlumu a ukončení činnosti operačního střediska, jehož činnosti převzalo krajské operační středisko v Pardubicích. Postupem doby dochází i k personálním změnám. V roce 2007 odchází do důchodu František Rulík a novým ředitelem se stal Mgr. Miroslav Polák. Postupně se daří navyšovat početní stavy příslušníků, v roce 2010 jich slouží 11 na směně A a po 10 na směnách B a C. V roce 2011 odchází z HZS Pardubického kraje Mgr. Miroslav Polák a ředitelem územního odboru Chrudim se stal 1. 11. 2011 Ing. Leoš Vávra.

vytisknout  e-mailem