HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Operátoři tísňové linky v Kladně nově zpracovávají informace ze systému eCall

Systém eCall je velmi důmyslný systém v nových osobních vozidlech, který dokáže „sám“ zavolat pomoc, pokud dojde k dopravní nehodě. 

Byl vyvinut na úrovni Evropské unie a Česká republika se na tom významnou měrou podílela. Data a volání z vozidel odbavují telefonní centra tísňového volání (TCTV) 112. Od roku 2018 byla tři TCTV nepřetržitě připravena reagovat na tuto novou formu ohlášení dopravní nehody nebo zdravotní indispozice a dostupné informace neprodleně předat složkám IZS v příslušném kraji.

Na základě vyhodnocení provozu došlo od 1. dubna 2020 k rozšíření počtu center o TCTV Středočeského kraje. Ostrému rozjezdu centra předcházelo proškolení operátorů všech čtyř směn, které se na Krajském operačním a informačním středisku HZS Středočeského kraje uskutečnilo v průběhu března.

Za prvních pět dní středočeské operační středisko přijalo od systému eCall dvě hlášení. V prvním případě v pátek 3. dubna dopoledne šlo o technickou závadu osobního automobilu v Chotětově na Mladoboleslavsku. Druhá událost se stala v sobotu 4. dubna večer v prostoru křižovatky Háje poblíž 45. kilometru dálnice D4 na Příbramsku, odkud si vozidlo automaticky zavolalo o pomoc po střetu s divokým prasetem. Než se řidič vzpamatoval z prvotního šoku, už hovořil s operátorkou tísňové linky. Ta mu poskytla základní informace, jak se postarat o své bezpečí, a okamžitě na místo vyslala složky IZS.

Věříme, že řidiči nejen ve Středočeském kraji budou tento systém potřebovat co nejméně.


Instruktážní video

Více o systému eCall z webu GŘ HZS ČR.

kpt. Ing. Jaroslav Gabriel
KOPIS HZS Středočeského kraje

Odkazy do noveho okna
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem