HZS Olomouckého kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Operační program Životní prostředí

logo.jpg

CZ.05.5.11/0.0/0.0/19_135/0011765

Snížení energetické náročnosti střediska praktického výcviku HZS Olomouckého kraje
v Hamrech

Cílem projektu bylo snížení energetické náročnosti nevyhovujícího objektu střediska praktického výcviku HZS Olomouckého kraje
v Hamrech. Snížení energetické náročnosti bylo realizováno prostřednictvím zateplení obvodového pláště budovy, zateplení střechy a výměny výplní stavebních otvorů za nové s odpovídajícími izolačními vlastnostmi. Realizací projektu došlo ke snížení energetické náročnosti veřejné budovy.

Projekt byl spolufinancován Evropskou unií –  Evropským fondem pro regionální rozvoj v rámci Operačního programu Životní prostředí.

Posílení vlastních zdrojů bylo realizováno v rámci podprogramu Nová zelená úsporám - Budovy veřejného sektoru.

Celkové výdaje projektu:   7 747 811,09 Kč

Celkové způsobilé výdaje projektu :  6 223 029,14 Kč

z toho:

  • dotace EU:  2 489 211,65 Kč
  • dotace Nová zelená úsporám:  2 708 431,7 Kč
  • vlastní zdroje (SR) : 1 025 385,79 Kč

Celkové nezpůsobilé výdaje projektu:   1 524 781,95 Kč

Řídící orgán: Ministerstvo životního prostředí
Zprostředkující subjekt: Státní fond životního prostředí ČR, Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

20221207_130622.jpg20221207_130932.jpg

Středisko praktického výcviku Hamry je zařízení HZS Olomouckého kraje využívané pro praktické výcviky jednotek požární ochrany, skladování materiálu pro řešení mimořádných událostí a umístění některé techniky stanice Prostějov. Od roku 2006 je v prostorách střediska řešen provoz unikátního výcvikového zařízení – flashover kontejneru. Toto zařízení vzniklo jako první svého druhu v České republice a dnes je využíváno hasiči z Olomouckého, Moravskoslezského, Zlínského kraje, Školním a výcvikovým zařízením HZS ČR a Střední a vyšší odbornou školou požární ochrany z Frýdku – Místku. V zařízení vznikl i projekt výcviku jednotek sboru dobrovolných hasičů obcí v oblasti ochrany obyvatelstva, který inspiroval k činnosti v této oblasti HZS krajů v celé republice. Středisko poskytuje zázemí pro výcvik základních i ostatních složek IZS. V areálu pravidelně cvičí kynologové Policie České republiky, Celní služby, Vojenské policie a záchranných brigád kynologů. Středisko praktického výcviku má tedy více než regionální význam. Původní stav budovy odpovídal době vzniku a původnímu účelu. Tepelné podmínky v budově a ekonomické náklady na její vytápění byly naprosto nevyhovující. Provádění mnoha činností bylo omezeno na období s přijatelnými venkovními teplotami. Obdobně problematické byly i uzávěry vstupních otvorů do budovy. Vlastní funkčnost vrat byla problematická a často ztěžovala rychlost použití za vraty umístěného materiálu. Projekt zateplení budovy výrazně zvýšil její využitelnost. Díky zateplení je možné budovu využívat celý rok za výrazně nižších nákladů a v podstatně lepším stavu funkčnosti.

zelena-usporam-doplnkova-varianta-lg.png

vytisknout  e-mailem