HZS Olomouckého kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasičem roku je Irena Piteráková

Ve středu 13. dubna 2016 proběhlo již po sedmé vyhlášení prestižní ankety Hasič roku 2015. Hasiči v ní volili své „NEJ“ - nejlepšího velitele, zaměstnance, kolektiv, ale i „nej“ zásah loňského roku nebo projekt roku. Nejvyšším oceněním je pak titul Hasič roku. Ten v letošním roce putuje do HZS Olomouckého kraje prostřednictvím por. Bc. Ireny Piterákové. 

V rámci této ankety, která probíhá v řadách příslušníků a občanských zaměstnanců, nominují a hodnotí své kolegy a jejich práci sami hasiči. Letos se sešlo celkem 60 nominací a vítězové v pořadí od 3. místa byli vyhlášeni v kategoriích Zásah roku, Projekt roku, Kolektiv roku, Občanský zaměstnanec roku, Velitel roku a Hasič roku.

Slavnostní večer proběhl v TOP hotelu v Praze ve středu 13. dubna 2016 od 15 hodin. Tituly a ceny předali náměstek ministra JUDr. PhDr. Petr Mlsna, Ph.D. a generální ředitel HZS ČR brigádní generál Ing. Drahoslav Ryba.

Slavnostní akce se účastnilo více než 200 příslušníků Hasičského záchranného sboru ČR, včetně ředitelů jednotlivých HZS krajů a zástupců Ministerstva vnitra.

Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje v letošní anketě Hasič roku 2015 uspěl třemi nominacemi, a to v kategoriích Projek roku 2015, Kolektiv roku 2015 a také v nejprestižnější kategorii Hasič roku 2015. Tu vyhrála por. Bc. Irena Piteráková, která se cestou do práce stala svědkem vážné dopravní nehody a bez zaváhání se nažila pomoct všem zraněným. Poté, co vyprostila bezvládnou ženu z hořícího auta, se celé vozidlo ocitlo v plamenech. Život zraněné ženě tak zachránila s nazasením toho vlastního (celou zprávu najdete níže). Je to poprvé v historii, co tuto nejprestižnější anketu vyhrála žena!

Další informace o úspěších HZS Olomouckého kraje v této prestižní anketě najdete níže:

Kategorie Projek roku 2015

3. místo - BOSPi - Bezpečnost Osob se Specifickými Potřebami

Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje dlouhodobě vyvíjí aktivity směrem k navázání spolupráce s osobami se specifickými potřebami jako jsou například nevidomí, tělesně postižení, osoby s kombinovanými vadami a senioři. Cílem spolupráce je poskytnout osobám se specifickými potřebami informace jak předcházet mimořádným událostem, jak přivolat pomoc nebo jak se chovat při požáru či při povodni. Vzdělávání osob má několik forem od přednášek, návštěv hasičských stanic, vydávání informačních materiálů až po organizaci taktických cvičení zaměřených na objekty, kde se vyskytují osoby se specifickými potřebami.

Tento projekt „BOSPi - společně k bezpečí“ (Bezpečnost Osob se Specifickými Potřebami) je dlouhodobě podporován i statutárním městem Olomouc. Za podpory města Olomouc byla vydána publikace pro nevidomé, která byla vytištěna i ve speciálním Braillově písmu. Jedná se o unikátní materiál nejen v České republice, ale i z pohledu okolních států Evropy. Obsah materiálu byl konzultován s občanskými sdruženími, která se věnují nevidomým osobám např. TYFLOSERVIS, SONS apod. Publikace neobsahuje pouze informace z oblasti prevence mimořádných událostí, ale i informace o tom, jak postupovat, pokud se např. nevidomý dostane do situace, kdy se ztratí.

V roce 2015 byl projekt BOSPi rozšířen o propagaci autonomních hlásičů požárů a detektorů plynu. Z finanční podpory města Olomouce byla započata kampaň zaměřená na pořízení a instalaci hlásičů požáru a detektorů nebezpečných plynů. Byly vytipovány objekty, ve kterých bydlí osoby se specifickými potřebami a v jejichž bytech se vyskytuje alespoň jedno riziko např. vznik požáru, únik zemního plynu nebo únik oxidu uhelnatého.

HZS Olomouckého kraje pořídil z příspěvku města Olomouc celkem 70 sad hlásičů požáru a detektorů plynů, které v jednotlivých bytech instalovali příslušníci HZS Olomouckého kraje. Instalací hlásičů to ale nekončí, obyvatelé bytů byli proškoleni v obsluze nainstalovaných zařízení a v rámci projektu bude probíhat i pravidelná roční kontrola těchto hlásičů. Projekt bude pokračovat i v dalších letech.

Propagaci a instalaci hlásičů v bytech osob se specifickými potřebami provádí hasiči v celé Evropě, z pohledu České republiky se ale jedná o unikátní projekt, který přispěje především k bezpečnosti handicapovaných osob a seniorů.

Kategorie Kolektiv roku 2015

2. místo - Kolektiv lektorů Flashover kontejneru Hamry HZS Olomouckého kraje

Kolektiv lektorů flashover kontejneru HZS Olomouckého kraje v Hamrech byl prvním kolektivem zařízení simulujících reálné podmínky požáru v České republice. Na základě informací získaných v Německu a ve Švédsku se výrazně podílel na přípravě „Koncepce výstavby a používání trenažérů na pevná paliva simulující reálné podmínky požáru při odborné přípravě hasičů“. Tato koncepce se stala základním kamenem HZS ČR pro tuto oblast. Kolektiv lektorů dále spolupracoval s jednotlivými HZS krajů při výstavbě jejich vlastních zařízení. Lektoři ostatních zařízení v České republice zpravidla prošli výcvikem práce ve flashover kontejneru Hamry.

Lektoři HZS Olomouckého kraje se podíleli rovněž na výstavbě zařízení a výcviku lektorů v zahraničí. Na základě zájmu Prezídia HaZZ Slovenské republiky spolupracovali v roce 2011 při zprovoznění zařízení u Záchranné brigády v Malackách. V roce 2014 realizoval HZS Olomouckého kraje společný projekt s hasiči Státní požární ochrany v Opoli, Polsko, zaměřený na výcvik hašení požárů v uzavřených prostorech a spolupráce s kolegy z Polska se dále rozvíjí. V roce 2015 se jako součást teamu HZS ČR účastnili lektoři HZS Olomouckého kraje výcviku lektorů a výstavby zařízení v Kišiněvě pro HZS Moldávie.

Za 10 let provozu se ve flashover kontejneru HZS Olomouckého kraje uskutečnilo celkem 234 výcviků, při nichž bylo vyškoleno 3.165 hasičů. Kolektiv HZS Olomouckého kraje také pravidelně spolupracoval s odbornými učilišti a střední školou požární ochrany. V rámci akademické činnosti se v zařízení uskutečnilo i několik měření Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava.

Po celou dobu jsou lektoři HZS Olomouckého kraje významnými osobnostmi této oblasti v rámci HZS ČR. Od samého začátku se snaží o výměnu zkušeností a informací mezi lektory jednotlivých HZS krajů. Ve spolupráci s GŘ HZS ČR, ČAHD a ŠVZ HZS ČR se lektorům HZS Olomouckého kraje daří již několik let připravovat seminář Flashover kontejnery, který je každoročním setkáním lektorů z HZS ČR a zahraničí. V roce 2015 vydal HZS Olomouckého kraje a ČAHD metodiku „Práce s proudnicí při požárech v uzavřeném prostoru“, která je mimo jiné i výsledkem deseti let zkušeností kolektivu lektorů flashover kontejneru HZS Olomouckého kraje.

Po celou dobu činnosti spolupracují lektoři HZS Olomouckého kraje s ČAHD při provozování webové domény www.flashover.cz, která slouží ke sdílení informací týkajících se hašení požárů v uzavřených prostorech.

Kategorie Hasič roku 2015

1. místo - por. Bc. Irena Piteráková, operační důstojník

Bc. Irena Piteráková pracuje jako operační důstojník na Krajském operačním a informačním středisku HZS Olomouckého kraje. Dne 4. července 2015 cestovala do služby na začátek své noční směny a na devátém kilometru komunikace R 48 uviděla za horizontem  rychle stoupající černý oblak dýmu.

Jako jeden z prvních řidičů přijela na místo dopravní nehody, kde uprostřed komunikace stálo havarované osobní vozidlo Škoda Felicia a hořelo v zadní části plamenem. Druhé havarované vozidlo Škoda Fabia stálo za krajnicí v příkopu a u něho se nacházela žena s dítětem v náručí a řidič s poraněnou nohou.

Z hořícího automobilu vystoupil muž s poraněnou rukou, ve vozidle však ještě ležela bezvládně, napříč vnitřního prostoru hořícího vozidla, žena, jejíž nohy ležely na sedadle spolujezdce a tělo za sedadlem řidiče. Muž byl v šoku, mluvil zmateně, opakoval stejné věty. Snažil se vytáhnout ženu z auta zadními dveřmi, které však nešly otevřít. Nebyl schopen sám ženu vyprostit, práci mu ztěžovala poraněná paže. Zadní část vozidla se ocitla v plamenech. Bc. Irena Piteráková se snažila s mužem z vozidla Škoda Fabia vyprostit bezvládnou ženu předními dveřmi, což šlo jen velmi pomalu a navíc také začal hořet i vnitřní prostor vozu. Řidič havarované Škody Fabia přiběhl s přenosným hasicím přístrojem, kterým částečně požár uhasil, zadní část vozidla ale stále ještě hořela. Žena nekomunikovala, měla potíže s dýcháním. Bc. Irena Piteráková volala na pomoc další řidiče.

U nehody zastavil motocyklista, který společně s Bc. Irenou Piterákovou a řidičem Škoda Fabia vyprostil zraněnou ženu z vozidla. Ženu přenesli a položili na chráněné místo na dno příkopu u komunikace do bezpečné vzdálenosti od hořícího vozidla hrozícího výbuchem. Během několika málo minut po vytažení ženy bylo celé vozidlo v plamenech a vlivem požáru mu začaly explodovat pneumatiky. Na pomoc přiběhla také lékařka z projíždějícího vozidla. Přinesla termofolii a ženu společně zakryli. V průběhu několika dalších minut přijely první jednotky PO.

Po celou dobu vytažení ženy z vozidla byla Bc. Irena Piteráková prostřednictvím mobilního telefonu v kontaktu s operátorkou zdravotnické záchranné služby. Zraněná žena měla podle lékařky popáleniny asi na 50 % těla, vrtulník letecké záchranné služby ji transportoval na Popáleninové centrum Fakultní nemocnice v Ostravě.

Bc. Irena Piteráková svým odvážným chováním přispěla k záchraně lidského života.

Srdečně všem gratulujeme.

Kompletní výsledky budou doplněny.

Autor:

por. Bc. Ing. Vladimíra Hacsiková
mluvčí HZS Olomouckého kraje
tel: 950 770 039
mobil: 725 490 377
e-mail: mluvci(zavinac)hzsol.cz

Odkazy do noveho okna

flashover kontejner

flashover kontejner 

Detailní náhled

1 bospi_brozura1

1 bospi_brozura1 

Detailní náhled

2 bospi_cviceni

2 bospi_cviceni 

Detailní náhled

3 bospi_instalace

3 bospi_instalace 

Detailní náhled

4 bospi_instalace1

4 bospi_instalace1 

Detailní náhled

5 bospi_instalace2

5 bospi_instalace2 

Detailní náhled

6 bospi_navsteva na stanici

6 bospi_navsteva na stanici 

Detailní náhled

7 bospi_sluchove postizeni

7 bospi_sluchove postizeni 

Detailní náhled

8 piterakova

8 piterakova 

Detailní náhled

9 piterakova1

9 piterakova1 

Detailní náhled

10 piterakova2

10 piterakova2 

Detailní náhled

11 piterakova3

11 piterakova3 

Detailní náhled

flashover kontejner

flashover kontejner 

Detailní náhled

flashover kontejner

flashover kontejner 

Detailní náhled

flashover kontejner

flashover kontejner 

Detailní náhled

flashover kontejner

flashover kontejner 

Detailní náhled

flashover kontejner

flashover kontejner 

Detailní náhled

Hasič roku 2015

Hasič roku 2015 

Detailní náhled

Hasič roku 2015

Hasič roku 2015 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem