HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ojedinělé a netradiční zásahy hasičů v Pardubickém kraji za rok 2017

Hasiči se při své práci setkávají někdy i s kuriózními případy. Čím dál častěji se objevují přímo na operačním sále, kde sundávají zakousnuté prstýnky na napuchlém prstu nebo odchytávají pštrosa, býka, hada nebo papouška. I v letošním roce zaznamenali několik zajímavých až kuriózních zásahů. Někdy byly úsměvné někdy až příliš náročné. Každopádně všechny ojedinělé.

Hasiči „v zápase“ s ještěrem nejprve prohrávali, ale nakonec zvítězili

Leguána, který utekl majiteli, odchytávali hasiči v Hylvátech v ulici Dukelská v Ústí nad Orlicí v neděli 9. července v 21.05 hodin. Majitel věděl, že leguán se dá ochočit a nechá se venčit jako pes. Toho také majitel využil a zvíře úplně poprvé z terária pustil a venčil venku na vodítku. Ovšem nikdo nečekal, že leguán se obojkem protáhne a uteče do nejbližší koruny stromu. Ještěr se usadil na stromě zhruba ve dvacetimetrové výšce, kde se v posledních minutách vyhříval na zapadajícím slunci. Přístup k místu byl velmi komplikovaný, ba přímo nemožný. Navíc se brzy začalo stmívat. Hasiči tak neměli šanci leguána ani spatřit, protože dokonale splynul s okolím díky svému zabarvení.

obrázek - zdroj wikipedieobrázek - zdroj wikipedieLeguán tedy vyhrával nad hasiči 1:0. Jak je ale známo, hasiči se jen tak nevzdávají, a tak na místo přijeli ještě jednou, a to v pondělí 10. července ještě před šestou hodinou ranní. Leguánovo zbarvení zprvu opět nedávalo hasičům šanci. Jak je známo leguán přebývá nejraději na vysokých stromech a velmi dobře šplhá. Leguán má rád teplo, a když teplota klesne, nikam se nepohne. Toho také hasiči využili. A s „lovem“ leguána také začali na stejném místě jako v neděli po soumraku. A tentokrát byli hasiči úspěšní. Ještěr byl skutečně úplně na stejném místě. “Dva hasiči lezci vylezli do koruny stromu a museli ve dvacetimetrové výšce uříznout větev, na které ještěr seděl. Po uříznutí větve leguán spadl i s větví na zem a než se stačil zorientovat, spolu s majitelem jsme ho odchytli,“ uvedl velitel zásahu a lezec v jedné osobě nprap. Petr Brůna z HZS Ústí nad Orlicí. Hasiči tak skóre rychle srovnali na 1:1.

Zřejmě teplé oblečení i nocleh hledal v kontejneru muž, který v něm nakonec uvízl

Na žádost policistů vyjeli ve čtvrtek 16. listopadu v ranních hodinách hasiči z Pardubic k jednomu obchodnímu centru v Pardubicích, kde se nachází kontejner na odkládání obnošeného oblečení. Kontejner na oblečení posloužil jednomu muži ze Slovenska s největší pravděpodobností k přespání a k hledání teplého oblečení. Ráno muž ale marně hledal cestu ven – uvízl v něm. Zhruba hodinu se snažili vyprostit muže policisté, ale marně. Přivolaní hasiči muže z kontejneru vytáhli během chvilky a předali policistům.

Ne vždy je transport pacienta jednoduchý

Pomoc lidem a záchrana života je jeden z prvotních úkolů jednotek požární ochrany. Hasiči velmi často pomáhají zdravotnické záchranné službě s transportem pacienta. Většinou se jedná o snesení nemocného pacienta z výškových budov do sanitních vozů. Hasiči se tak potýkají s úzkými schodišti a výtahy. Mnohdy musí být transport co nejšetrnější, aby se více nezhoršil zdravotní stav postiženého.

V některých případech je ale transport pro hasiče obtížný a náročný. Hasiči na Svitavsku v uplynulých letech transportovali těžkou osobu například pomocí jeřábu. Velmi náročný transport absolvovali hasiči v těchto dnech na Pardubicku. Aby ženu hasiči transportovali do nemocnice museli před samotným transportem udělat řadu nezvyklých úkonů. Vzhledem k velké hmotnosti pacientky, museli hasiči vybourat uvnitř rodinného domku dveřní zárubeň, dále musela být pacientka umístěna do popruhů, které si hasiči vytvořili z hadic. K domu musel přijet nakladač opatřený velkou deskou. Aby se ke dveřím dostal, museli hasiči pokácet strom. Pacientka o hmotnosti cca 300 kg poté byla transportována do nemocnice sanitkou určenou pro těžké pacienty. V nemocnici zase nastoupili hasiči, kteří osobu transportovali na nemocniční lůžko. Celý zásah trval téměř 6 hodin a zasahovalo u něho na 20 hasičů.

Vendula Horáková, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem