HZS Královéhradeckého kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Oheň zničil skladovací halu plnou sena

Při nočním požáru zasahovalo osm hasičských jednotek. 

   V pátek 26.2. půl hodiny před půlnocí byl na operační středisko Královéhradeckých hasičů nahlášen požár skladovací haly na seno v obci Ohnišťany poblíž Nového Bydžova. K události vyjely jednotky profesionálních hasičů ze stanic Nový Bydžov, Hořice a Jičín a dále pět jednotek dobrovolných hasičů.

   Na místě bylo zjištěno, že se jedná o požár balíků sena uvnitř betonové skladovací haly o rozměrech zhruba třicet na dvanáct metrů, přičemž budova byla naplněna senem asi ze tří čtvrtin. Požár byl již natolik rozvinutý, že bylo zřejmé, že z haly půjde zachránit jen minimum. Průzkum především směřoval k vyloučení přítomnosti osob v objektu nebo její blízkosti, následně hasiči zahájili hašení tak, aby se požár nerozšířil mimo halu. Vodu hasiči průběžně doplňovali z blízkého hydrantu. Po konzultaci s ředitelem družstva, kterému objekt patří, bylo domluveno, že z důvodu zajištění maximální bezpečnosti přítomných osob a s ohledem na aktuální fázi požáru, nebude hořící seno vyskladňováno ani hašeno, ale nechá se kontrolovaně vyhořet. Při požáru byla zničena také střecha objektu, kterou tvořila lehká ocelová konstrukce pokrytá vlnitým eternitem. Po sedmé hodině ranní došlo k vystřídání zasahujících hasičů, na místě zůstaly pro dohled nad požářištěm jednotky z Nového Bydžova a Ohništan. Při zásahu nebyl nikdo zraněn. Vzniklá škoda byla předběžně stanovena na jeden milion korun.

   Okolnosti vzniku události se šetří ve spolupráci s Policií. K upřesnění příčiny  dojde pravděpodobně až v pondělí, kdy se předpokládá úplné dohoření požářiště a na místo bude možné zajistit bezpečný přístup vyšetřovatelům.  

 

Text: mjr. Mgr. Ondřej Sezima (HZS Královéhradeckého kraje)
Foto: HZS Královéhradeckého kraje

vytisknout  e-mailem