HZS Královéhradeckého kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Oheň zničil část střechy rodinného domu

Při nočním požáru na Trutnovsku zasahovaly čtyři jednotky hasičů 

Dne 29.1. před půl jedenáctou večer byla na operační středisko Hasičského záchranného sboru nahlášena událost – požár v obci Vlčkovice v Podkrkonoší na Trutnovsku.
K události byly povolány celkem čtyři jednotky požární ochrany, tedy profesionální hasiči z Jaroměře a Dvora Králové a dále jednotky sboru dobrovolných hasičů z obcí Vlčkovice a Chvalkovice. Na místě hasiči zjistili, že se jedná o požár půdních prostor a střechy patrového rodinného domu. Poblíž objektu se zdržovali jeho majitel se synem – oba naštěstí nezranění. Hasiči neprodleně zahájili hasební práce pomocí tří vodních proudů. Ohněm byl zasažen prostor podkroví domu, střecha, trámoví a podlaha. Spolu s hasebními pracemi prováděli hasiči také vyklízení půdních prostor a rozebírání stropních konstrukcí, aby odhalili případná další ohniska požáru. Zásah probíhal za použití dýchací techniky a na osvětlení požářiště byla použita elektrocentrála. Dohledávání a hašení ohnisek za pomocí vysokotlakého proudu pak pokračovalo až zhruba do půl jedné, kdy byl požár zcela uhašen, objekt byl předán majiteli a jednotky se začaly vracet zpět na požární stanice.
V noci a také v dnešních dopoledních hodinách byl na místě události přítomen vyšetřovatel příčin požáru, který zjišťoval okolnosti vzniku události. Šetřením bylo zjištěno, že příčinou požáru bylo dlouhodobé působení sálavého tepla od instalovaného krbu na trámy a prkna v mezistropu nad obývacím pokojem. Vlivem sálavého tepla došlo k vznícení stropu pokoje a dřevěné podlahy v půdním prostoru. Požár se rozšířil na krov a střešní konstrukci rodinného domu.
Požárem byla poškozena střecha, podlaha půdy, stropní konstrukce obývacího pokoje, elektrická instalace, nábytek, textílie, malby místností atd.
Po konzultaci vyšetřovatele příčin požáru a majitele objektu byla vzniklá škoda předběžně stanovena na jeden milion korun českých, zhruba jeden a půl milionů korun pak představují uchráněné hodnoty. Při zásahu nebyl nikdo zraněn.     
 
Text: mjr. Mgr. Ondřej Sezima; por. Libor Halouzka, DiS.     
Foto: HZS Královéhradeckého kraje
Odkazy do noveho okna

Požár - Vlčkovice - 29.1. - foto 1

Požár - Vlčkovice - 29.1. - foto 1 

Detailní náhled

Požár - Vlčkovice - 29.1. - foto 2

Požár - Vlčkovice - 29.1. - foto 2 

Detailní náhled

Požár - Vlčkovice - 29.1. - foto 3

Požár - Vlčkovice - 29.1. - foto 3 

Detailní náhled

Požár - Vlčkovice - 29.1. - foto 4

Požár - Vlčkovice - 29.1. - foto 4 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem