HZS Zlínského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Odstraňování následků dlouhodobých dešťů pokračuje

(20.06.2020) I dnes deštivé počasí trápí obyvatele Zlínského kraje. 

Nejčastěji hasiči čerpají vodu ze zaplavených sklepů a objektů, čistí kanálové vpusti a propustky, aby usměrnili tekoucí vodu do kanalizace. Další část zásahů, spojených s vytrvalými dešti, je odstraňování vyvrácených stromů z důvodu podmáčené půdy.

Tyto události v posledních dnech zaměstnávají hasiče v celém kraji. Nedá se úplně říct, že je zasažen pouze jeden okres nebo nějaká lokalita. Vyšší počet zásahů se postupně mění podle toho, kde právě nejvíc prší. Převážná část těchto událostí se obešla bez zásahu profesionálních hasičů a jejich likvidaci provedli dobrovolní hasiči zasažených obcí. Deštivé počasí tak opět ukázalo, že dobrovolní hasiči jsou nedílnou součástí IZS při odstraňování následků nepříznivého počasí.

V Krhové na Vsetínsku profesionální hasiči ze stanice Valašské Meziříčí prováděli technickou pomoc, kdy s využitím bagru bylo nutné přehradit vodu, tekoucí po poli k nedalekým rodinným domům. Hasiči zde použili i protipovodňové stěny. Po přehrazení příkopu, začala voda odtékat směrem k lesu.

U Uherského Brodu v místní části Maršov, Nivnici či Bratřejově hasiči odstraňovali vyvrácené stromy z komunikace.

Obdobné události řeší hasiči na celém území Zlínského kraje. Dále monitorují hladiny vodních toků, aby v případě jejich prudkého vzestupu byli schopni ihned reagovat a zabránit velkým škodám na majetku.

Taktéž je na místě zvýšení opatrnost při jízdě na silnicích. Během dne již hasiči zasahovali u několika dopravních nehod, jako například v Liptále na Vsetínsku, Částkově a Babicích na Uherskohradišťsku a v Malenovicích na Zlínsku. Proto apelujeme na řidiče, aby přizpůsobili rychlost jízdy povětrnostním podmínkám a dorazili bezpečně do svého cíle. 

Autor: por. Mgr. Lucie Javoříková, tisková mluvčí HZS Zlínského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem