HZS Moravskoslezského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Odchyt jedovatého sklípkana z veřejí domu v Ostravě-Porubě

Profesionální hasiči z Ostravy-Přívozu (stanice HZS MSK) se vyznamenali v neděli 21.7.2019 po poledni, kdy zachránili před ošklivým kousnutím obyvatele jednoho z bytových domů na Havlíčkově náměstí v Ostravě-Porubě. Po veřejích vstupního vchodu tam totiž špacíroval krásný exemplář sklípkana, lidově zvaného tarantule. Zřejmě utekl z nějakého terária, ale žádný vášnivý chovatel se k němu nehlásil.

Operační středisko hasičů na zmíněnou adresu ihned poté, co se dozvědělo o závažnosti výskytu krásného, ale u některých druhů i smrtelně jedovatého pavouka, vyslalo zkušenou jednotku HZS Moravskoslezského kraje ze stanice Přívoz, která se zaměřuje vedle obvyklých hasičských zásahů právě na záchranu a odchyt všelijakých tvorů, včetně podobné havěti.

Hasiči použili na ulovení pavouka, visícího spokojeně na horní vodorovné části nad vstupem do bytového domu tmavým chlupatým tělíčkem s béžovou skvrnou dolů, velký plastový sud. Ten pak ihned uzavřeli pevně držícím plastovým víkem. Uzavřený sud nakonec předali strážníkům Městské policie Ostrava a v duchu popřáli pavoučkovi hezkou cestu do nového terária…

Sklípkani patří podle internetových údajů mezi nejzajímavější pavouky. Dospělosti dosahují asi po deseti až dvanácti svlečení starého tělesného pokryvu. Všichni jsou jedovatí, pouze s různou intenzitou jedu. Koušou však jen v obraně a výjimečně. Ti nebezpečnější mohou díky síle svého jedu ohrozit lidskou svalovou či dýchací soustavu, zvláště u dětí a nemocných osob. Nejjedovatější jsou zejména druhy z Afriky a z Asie. Američtí pavouci zase vystřelují jemné chloupky ze zadečku, což může vyvolat podráždění pokožky. Nepříjemné je zasažení očí nebo dýchacích cest.

Odkazy do noveho okna

odchytsklipkanOstrava (1)

odchytsklipkanOstrava (1) 

Detailní náhled

odchytsklipkanOstrava (2)

odchytsklipkanOstrava (2) 

Detailní náhled

odchytsklipkanOstrava (3)

odchytsklipkanOstrava (3) 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem