HZS Ústeckého kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Odchyt a hubení vos, včel a sršňů

V případech, kdy nehrozí bezprostřední nebezpečí, hasiči odchyt a likvidaci obtížného hmyzu na soukromých pozemcích, v rodinných domech, chatách, a chalupách neprovádějí. 

 
S blížícím se teplým počasím zaznamenává každoročně Operační a informační středisko hasičů větší počet telefonátů oznamujících výskyt nebezpečného hmyzu poblíž obydlí, na veřejných prostranstvích, u škol apod. V tomto období se nejčastěji jedná o včely, v letních měsících pak o sršně a vosy.
 
Vosí a sršní hnízda je vhodné likvidovat v pozdních odpoledních případně večerních hodinách, kdy je uvnitř nejvíc jedinců. Na trhu existuje dostatek prostředků k jejich likvidaci. Pokaždé je však nutné chránit se před bodnutím vhodným oděvem, včelařskou kuklou, rukavicemi a obuví. V závažných případechmůže u alergiků při pobodání dojít až k život ohrožujícím stavům ( anafylaktický šok ). Mnohačetná pobodání jsou nebezpečná, zejména do oblasti horních cest dýchacích, nebo do krku a okolí očí.
 
Úkolem jednotek požární ochrany je mj. odstranit bezprostřední nebezpečí při ohrožení života a zdraví osob a zvířat. V případě ohrožení života a zdraví tedy nastupují hasiči. Míru ohrožení posoudí při převzetí zprávy od ohlašovatele operační důstojník, případně na místě události velitel zásahu. V případech výskytu včelích rojů dávají hasiči přednost odborníkům – včelařům. U vos a sršňů pak soukromým firmám, které se na likvidaci obtížného hmyzu zaměřují.

 
Hasičský záchranný sbor provádí odchyt a likvidaci obtížného hmyzu zejména na veřejném prostranství, v budovách škol, školek, úřadů, nemocnic, domovů důchodců apod.  V případech, kdy nehrozí bezprostřední nebezpečí tedy hasiči odchyt a likvidaci obtížného hmyzu na soukromých pozemcích, v rodinných domech, chatách, chalupách apod. neprovádějí.
 
por. Bc. Růžena Dudková

vytisknout  e-mailem