HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Odborná příprava ve vyprošťování pro dobrovolné jednotky

Ve dnech 13.–14. dubna se na územním odboru Kolín konala cyklická odborná příprava pro členy jednotek sborů dobrovolných hasičů předurčených pro vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel. 

Odborná příprava probíhala na stanici HZS Říčany a v areálu hasičské zbrojnice jednotky požární ochrany Praha-Dubeč a účastnily se jí JPO II/1 Senohraby, JPO III/1 Mnichovice, JPO III/1 Kostelec nad Černými lesy a JPO III/1 Pečky. Stěžejním cílem kurzu byla zejména taktika zásahu u dopravních nehod, dále technika vyprošťovacích prací a poskytování předlékařské pomoci zraněným osobám.

Teoretická část školení se uskutečnila na stanici v Říčanech, kde si všichni účastníci školení nejprve zopakovali základní informace ohledně příjezdu a ustavení zásahové techniky na místo události a použití osobních ochranných pomůcek. Zároveň se seznámili s bezpečnostními systémy a konstrukčními prvky vozidel a procvičili si základní nácviky předlékařské pomoci.

Samotná praktická výuka probíhala v areálu zbrojnice JSDHO Praha-Dubeč, kde byly připraveny čtyři vraky osobních automobilů. Zúčastněné jednotky si v rámci výcviku postupně vyzkoušely různé modelové situace zásahu na dopravní nehodu ve vazbě na zajištění stabilizace vozidel, provedení protipožárního opatření a techniku vyproštění zraněných osob.

Poděkování za zdárné provedení akce patří lektorům z říčanské stanice a členům jednotky SDH obce Praha-Dubeč za zapůjčení prostor pro praktický výcvik.

npor. Ing. Roman Hejzlar
velitel stanice HZS Říčany

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem