Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Odběrové týmy HZS ČR již překonaly hranici 200 tisíc odebraných vzorků

11. 3. 2021 (MF) - K dnešnímu dni naše odběrové týmy odebraly v rámci celé České republiky více než 200.000 vzorků na COVID-19, a to konkrétně 202.319. 

Odběrové týmy Hasičského záchranného sboru ČR (dále jen HZS ČR), jsou od října loňského roku zapojeny do systému odběrů vzorků, který organizují krajské hygienické stanice a Centrální řídící tým COVID-19. Na základě Dohody o zajištění součinnosti uzavřené mezi Ministerstvem zdravotnictví ČR, MV-generálním ředitelstvím HZS ČR a Zdravotnickým zařízením Ministerstva vnitra bylo proškoleno nejprve 17 mobilních odběrových týmů (MOT) HZS ČR, které od 22. října 2020 provádí odběry pro testování COVID-19 po celé České republice. Od 4. prosince 2020 se tento počet zvýšil na celkových 32 týmů.

Z počátku se MOT specializovaly pouze na odběry vzorků pro antigenní testování, poté svou činnost rozšířily i o odběry vzorků na PCR testy.

Primárně se s našimi speciálně vyškolenými hasiči počítalo pouze v MOT, nicméně v letošním roce v několika krajích posílili i chybějící zdravotnický personál ve stacionárních odběrových stanicích, například krajských zdravotnických zařízení.

MOT jsou využívány jak pro testování v místech s velkou koncentrací osob, jako jsou například domovy seniorů, kde je nutné odhalit či předejít ohniskům nákazy, tak pro testování jednotlivců, kteří se nemohou dostavit do stacionárních odběrových center. V letošním roce byly MOT požádány o pomoc i při testování pedagogů ve školách, zaměstnanců ve firmách či osob na hraničních přechodech.
 

JMK_členové MOT ukládají vzorky do vozu_upravené.jpg

Kromě testování veřejnosti provádí hasiči vlastní cílené testování antigenními testy v případě podezření z nákazy COVID-19 v rámci sboru. Díky tomuto testování se daří udržet počty nakažených hasičů a hasičů v karanténě na úrovni, která umožňuje zapojení HZS ČR mj. i například ve zdravotnictví.

Celkově je ve zdravotnických a sociálních službách v současné době zapojeno na 1100 hasičů HZS ČR, ať už ve zmiňovaných odběrových centrech nebo jako zdravotnický personál při činnostech spojených s péčí o pacienty.



plk. Mgr. Rudolf KRAMÁŘ
vedoucí pracoviště komunikace

Ministerstvo vnitra - generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru České republiky
Kloknerova 26
148 01 Praha 414
tel: +420 950 819 949
GSM: +420 720 112 150
e-mail: rudolf.kramar@grh.izscr.cz
 

vytisknout  e-mailem