HZS Moravskoslezského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Od pátečního rána přibylo v MS kraji dalších pět desítek výjezdů kvůli počasí

K pěti desítkám událostí, které souvisejí s vydatnými dešťovými srážkami, vyjely jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů v Moravskoslezském kraji v uplynulých šesti hodinách, tedy od pátečního rána 14.5.2021. Šlo hlavně o odstraňování bahna z nejrůznějších ploch, čištění ucpané kanalizace a čerpání vody ze sklepů, suterénů a garáží.

Minimálně dvě třetiny zásahů se během pátku odehrávaly či ještě odehrávají v celém okrese Opava, jen několik na Třinecku (6x), další jednotlivé v okresech Karviná a Ostrava-město. Nikdo při nich dosud nebyl zraněn. Od středečního večera do pátečního odpoledne tak hasiči v Moravskoslezském kraji vyjížděli kvůli nepříznivému počasí už více než 310x.

Od středečního večera 12.5.2021 zhruba do půlnoci zasahovaly jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů v Moravskoslezském kraji kvůli nepřízni počasí více než padesátkrát, nejvíce na Opavsku a jeho Hlučínsku. Tehdy byly z rodinného domku v Šilheřovicích (okres Opava) úspěšně evakuovány dvě osoby – menší chlapec a seniorka vyššího věku.

Celý čtvrtek 13.5.2021, a to až do pátečního rána 14.5.2021 sedmi hodin, to bylo v kraji celkem 211 hasičských výjezdů, z toho opět nejvíce na Opavsku – 130, hlavně na nejhůře postiženém Hlučínsku, kudy prošly přívalové deště hned dvakrát. Šlo hlavně o čerpání vody a odstraňování nánosů bahna.

Například v Šilheřovicích se o dvojité zaplavení stovky rodinných domků, zahrad a nejrůznějších silnic a cest bahnem a vodou (během zhruba 24 hodin) postaraly především dva místní přeteklé rybníky. (Počty výjezdů v dalších okresech MS kraje během čtvrtku do pátečního rána: Frýdek-Místek 37 a Ostrava-město 28, v dalších po 7 a méně.)

Profesionální hasiči (HZS MSK) po druhé vlně přívalových dešťů, která se prohnala hlavně Opavskem a částí Ostravy během čtvrtečního odpoledne, zachránili z Lihovarského rybníka v Bohuslavicích (okres Opava) pomocí člunu rybáře, kterého zde uvěznila přívalová voda.

Například v Ostravě v Mariánskohorské ulici museli profesionální hasiči ve čtvrtek odpoledne vyprostit ze zatopené „myší díry“, tedy z níže položené části pod železničním mostem, osobní automobil BMW.

vytisknout  e-mailem