HZS Karlovarského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Od komína se požár rozšířil do podlahy domu

Prevence spalinových cest je velmi důležitá, může zabránit velkým škodám 

Tři jednotky hasičů zasahovaly v pondělí dopoledne u požáru rodinného domu v obci Rájov u Mnichova na Mariánskolázeňsku. Hořelo zde v podlaze v půdním prostoru. Podle vyšetřovatele požáru se oheň do podlahy rozšířil ze spalinové cesty. Hasiči museli část podlahy rozebrat, na hašení požáru, které se šířil podlahou do dalších prostorů, použili i speciální zařízení Cobra. Požár se podařilo zlikvidovat za dvě hodiny, dům prochází rekonstrukcí, odhadnutá škoda je tak nízká. V pondělí ve večerních hodinách pak hasiči zasahovali u podobného požáru, tentokrát v Dolních Pochlovicích u Kynšperka nad Ohří. Také zde se požár rozšířil ze spalinové cesty. Hasiči rovněž museli rozebrat část podlahy. V uplynulém víkendu pak hasiči dvakrát zasahovali u hořících sazí v komíně, a to v Teplé a Dasnicích.

Prevence spalinové cesty je velmi důležitá. Pouze správná prevence může zabránit vzniku požáru sazí v komínech, kdy může poměrně snadno dojít k rozšíření požáru i mimo komín. Základem je správně postavená spalinová cesta, která není poškozená a je zrevidována odborníkem. Stejně důležité jsou pak pravidelné kontroly a čištění, které může za dodržení daných podmínek provádět i sám majitel objektu. V neposlední řadě je pak důležité správné používání, tedy například výběr správného topidla. V případě zanedbání některých povinností při užívání spalinové cesty hrozí již zmíněný vznik požáru, jeho rozšíření a způsobení velkých škod. Následně špatná a především neprokázaná údržba může ovlivnit i případné pojistné plnění.

Užitečné informace o čištění, kontrole a revizi spalinových cest je možné najít na našem webu: https://www.hzscr.cz/clanek/cisteni-kontrola-a-revize-spalinovych-cest.aspx

Odkazy do noveho okna

RD komín

RD komín 

Detailní náhled

RD komín_02

RD komín_02 

Detailní náhled

RD komín_03

RD komín_03 

Detailní náhled

RD komín_04

RD komín_04 

Detailní náhled

RD komín_05

RD komín_05 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem