HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Prostředky individuální ochrany

  1. Improvizované prostředky individuální ochrany
  2. Seznam prodejen s ochrannými prostředky ve Středočeském kraji

K individuální ochraně obyvatelstva před účinky nebezpečných škodlivin při mimořádné události se využívají improvizované prostředky ochrany dýchacích cest, očí a povrchu těla.

Jedná se o jednoduché pomůcky, které si občané připravují svépomocí z dostupných prostředků a které omezeným způsobem nahrazují profesionální prostředky individuální ochrany.

Principy improvizované ochrany
Základním principem improvizované ochrany je využití vhodných oděvních součástí, které jsou k dispozici v každé domácnosti, a pomocí kterých je možné chránit jak dýchací cesty, tak celý povrch těla. Při použití této ochrany je třeba dbát následujících zásad:
• celý povrch musí být zakryt, žádné místo nesmí zůstat nepokryté,
• všechny ochranné prostředky je nutno co nejlépe utěsnit,
• k dosažení vyšších ochranných účinků kombinovat více ochranných prostředků nebo použít oděvů v několika vrstvách.

Ochrana hlavy - k ochraně hlavy se doporučuje použít čepice, klobouky, šátky a šály, přes které je vhodné převléci kapuci tak, aby byly zakryty vlasy, uši, čelo a krk a na použité prostředky případně nasadit ochranné přilby (motocyklové, pracovní ochranné přilby, cyklistické, lyžařské atd.), které takto chrání i před padajícími předměty.

Ochrana očí - nejvhodnějším prostředkem jsou brýle uzavřeného typu (potápěčské, plavecké, lyžařské a motocyklové, u kterých se přelepí větrací průduchy lepicí páskou). V případě, že nejsou takové brýle k dispozici, lze oči jednoduchým způsobem chránit přetažením průhledného igelitového sáčku přes hlavu a jeho stažením tkanicí či gumou v úrovni lícních kostí se chrání brýlemi (např. lyžařskými s přelepenými otvory, plaveckými) nebo igelitovým pytlíkem.

Ochrana rukou - chrání se pryžovými rukavicemi nebo alespoň koženými rukavicemi. Ochranný účinek je tím větší, čím je materiál silnější. Vhodnější jsou rukavice delší, neboť chrání zápěstí a částečně i předloktí. Rukávy přesahující přes okraj rukavic, pokud nejsou ukončeny nápletem nebo pryží, je nutné podvázat řemínkem nebo provázkem. Pokud by mezi rukavicí a rukávem vzniklo nechráněné místo, musí se zabezpečit ovinutím šálou, šátkem, igelitem apod. Pokud nejsou k dispozici rukavice, ovinou se ruce látkou, šátkem, silným igelitovým pytlíkem apod., aby byly alespoň krátkodobě chráněny a nepřišly do přímého styku s nebezpečnými látkami.

Ochrana nohou - pro ochranu nohou jsou nejvhodnější pryžové a kožené holínky, kozačky, kožené vysoké boty. Při ochraně nohou je nutno zajistit, aby mezi nohavicí a botou nezůstalo nechráněné místo. Pokud nepřesahuje nohavice přes boty, ovine se nechráněné místo kusem látky, šátkem, šálou igelitem apod. Dolní okraje nohavice se převážou provázkem nebo řemínkem. Při použití nízkých bot je vhodné zhotovit návleky z igelitových sáčků či tašek.

Ochrana těla - větší počet vrstev oděvů a kombinace oděvů např. oblek a pláštěnka, kombinéza s pláštěm atd. zvyšuje koeficient ochrany. K ochraně trupu jsou nejvhodnější následující druhy oděvů:
• igelitové pláštěnky,
• dlouhé zimní kabáty,
• bundy,
• kalhoty,
• kombinézy,
• šusťákové sportovní soupravy.

Použité oděvy je nutné utěsnit u krku, rukávů a nohavic. U krku lze k utěsnění použít šálu nebo šátek, který se omotá přes zvednutý límec.

Bundu je nutné utěsnit v pase, nejlépe pomocí opasku či řemene.
Netěsné zapínání a různé nežádoucí trhliny v oděvu je nutné přelepit lepicí páskou. Ke všem ochranným oděvům je vhodné použít pláštěnku nebo plášť do deště, které se utěsňují pouze u krku. Pokud jsou z pogumované nebo vrstvené tkaniny musí být pogumovaná strana zvenčí. Když není k dispozici pláštěnka, může se nahradit přikrývkou, dekou či plachtou, která se přehodí přes hlavu a tělo se do ní zabalí.

op.jpg
 

 

 

 

 

 

 


Ochranné vlastnosti použitého materiálu klesají v níže uvedeném pořadí:
1. pryž,
2. pogumované tkaniny,
3. fólie z plastů
4. tkaniny vrstvené a impregnované,
5. umělá kůže,
6. přírodní kůže,
7. tkaniny.

Vymezení použití improvizované ochrany
Improvizovaná ochrana dýchacích cest, očí a povrchu těla je určena:
• k přesunu osob do stálých úkrytů,
• k úniku ze zamořeného území,
• k úniku ze zamořeného území,
• k evakuaci obyvatelstva.

 

vytisknout  e-mailem