Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ocenění nejlepších hasičských sportovců roku 2013

12. 4. 2014 (Nicole Zaoralová) - V úterý 15. dubna 2014 proběhlo slavnostní vyhlášení Mistrů HZS ČR.  

Fotogalerie   ˄
Velké fotografie ke stažení   ˅

Ocenění a mistrovský titul si z rukou generálního ředitele HZS ČR, brig. gen. Ing. Drahoslava Ryby převzalo celkem 28 nejlepších sportovců roku 2013, kteří závodili buď jako jednotlivci nebo jako součást sportovního družstva. 

V roce 2013 proběhla celkem 3 mistrovství Hasičského záchranného sboru ČR. Tím prvním bylo již šesté Mistrovství České republiky v nejtěžších hasičských disciplínách v TFA, z anglického Toughest Firefighter Alive, což v překladu znamená, nejtvrdší hasič přežívá, které loni proběhlo na Andrlově Chlumu v Ústí nad Orlicí. Soutěže v disciplínách TFA svojí atraktivitou a náročností patří mezi divácky nejpopulárnější hasičské sporty.  Soutěž je pojata jako simulace zásahové činnosti a hasiči při ní soupeří v zásahovém kabátu, přílbě a s dýchacím přístrojem. Tento extrémní závod klade značné nároky na fyzickou kondici účastníků.
 
Soutěž v TFA se skládá ze čtyř disciplín. Běh s požárními hadicemi a proudnicí na určenou vzdálenost. Překážkový běh zahrnuje splnění tří a více dílčích úkolů, které se plní ve stanoveném pořadí například - údery kladivem v hammer boxu, překonání dvoumetrové bariéry, přenos raněného, přenášení barelů. V další disciplíně hasič vyleze po lešení a vytáhne břemeno nahoru pomocí lana a potom sestoupí dolů. Soutěž je zakončena výstupem po schodech ve výškové budově.
 
V rekordním čase 4.47,23 minut zvládl všechny náročné disciplíny dvojnásobný mistr světa a šestinásobný Mistr Evropy Lukáš Novák. Ke svým světovým titulům si tak připsal i titul mistra české republiky. Za tento úspěch si odnesl kromě titulu Mistr HZS ČR v TFA také putovní pohár generálního ředitele HZS ČR.

Další mistrovské tituly v této disciplíně si odnesli Michal Přecechtěl z HZS Olomouckého kraje, Josef Vlk z HZS Zlínského kraje a družstvo HZS Pardubického kraje.
 
Další mistrovský titul se uděloval nejlepším nohejbalistům. Již šestnáctý ročník mistrovství republiky v nohejbale trojic proběhl tradičně na požární stanici Šumperk. První místo vybojovali borci z HZS Zlínského kraje a ti si také z rukou generálního ředitele převzali včera v podvečer ocenění.
 
Loni v říjnu se v rámci společného mistrovství utkali i hasičští volejbalisté a volejbalistky. Dějištěm mistrovství se stal Nymburk a fandit a povzbuzovat přijeli i ředitel HZS Středočeského kraje plk. Ing. Miloslav Svatoš a generálního ředitele HZS ČR, brigádní generál Ing. Drahoslav Ryba, který si chvílemi i „zakoučoval“ družstvo kraje Vysočina.
 
Ve velice vyrovnaném zápase nakonec těsně podlehlo družstvo Jihočechů družstvu Moravskoslezského kraje, které si tak odneslo ocenění Mistra HZS ČR.

 
Již tradičním mistrovstvím, které se jako jediné pořádá každoročně, bylo mistrovství ČR v požárním sportu.
 
Loni proběhl již 42. ročník a titulem mistra ověnčil družstvo HZS Moravskoslezského kraje.

 

Jako jednotlivec opět exceloval příslušník HZS Ústeckého kraje ze stanice Teplice Jakub Pěkný, který v obrovské konkurenci zvítězil hned ve dvou disciplínách a to v běhu na 100m s překážkami a dvojboji. V disciplíně výstup do 4. podlaží cvičné věže obsadil 2. místo.

 

Z rukou Drahoslava Ryby si tak převzal nejen titul Mistra HZS ČR, ale také plaketu generálního ředitele.

Dodejme, že Jakub Pěkný je také mistrem světa v běhu na 100 m držitelem českého národního rekordu v této disciplíně.
 
Hasiči se nejrůznějším sportům věnují nejen v rámci fyzické přípravy, ale i ve svém volném čase. A výčet sportů, ve kterých se pořádají soutěže, je opravdu velký. Z dalších jmenujme například tenis, orientační běh, hokejbal, běh na lyžích, sjezdové lyžování, pětiboj nebo cyklistiku.
 
Slavnostní odpoledne, jehož se účastnil i ministr vnitra Milan Chovanec a čelní představitelé Hasičského záchranného sboru ČR, tak bylo důstojnou oslavou sportu obecně.
 
Ve svém závěrečném proslovu poděkoval generální ředitel sportovcům za to, jak dobře reprezentují své sbory doma i v zahraničí, i za to, že jsou skvělým příkladem pro všechny další, kteří se sportu v jakékoliv podobě věnují. Doslova řekl:
 
„V loňském roce se dařilo nejen na domácí půdě, ale cenné trofeje přivezli hasiči i z mezinárodních soutěží. Těší mě, že přesto, že jsme tak malá země a musíme obstát i v takové konkurenci, jako je například Rusko, kde jsou hasičští sportovci profesionálové, dokážeme si sáhnout i na nejvyšší pozice a být v některých disciplínách dokonce mistry světa.“
 
 
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
 
MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142

Fotografie:

vytisknout  e-mailem