HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

O víkendu hasiči likvidovali zejména požáry porostů

Od páteční 15 hodiny až do nedělní půlnoci hasiči Pardubického kraje vyjížděli celkem ke 12 případům hořícího porostu. 

Požár porostu a boudy u Vrbatova KostelcePožár porostu a boudy u Vrbatova Kostelce
Hra dětí skončila u Vrbatova Kostelce požáremHra dětí skončila u Vrbatova Kostelce požárem
Požá porostu rvTřemošniciPožár porostu vTřemošnici
Požár porostu v TřemošniciPožár porostu v Třemošnici
Foto z požáru porostu v Třemošnici poskytla JSDHO PrachoviceFoto z požáru porostu v Třemošnici poskytla JSDHO Prachovice
Zda byl požár lesa v Černé u Bohdanče založen úmyslně se nyní vyšetřujeZda byl požár lesa v Černé u Bohdanče založen úmyslně se nyní vyšetřuje
Požár lesa v Černé u Bohdanče likvidovaly čtyři hasičské jednotkyPožár lesa v Černé u Bohdanče likvidovaly čtyři hasičské jednotky
Požár porostu v Černé u BohdančePožár porostu v Černé u Bohdanče
  
               V pátek likvidovali hasiči požár zarostlé náletové louky s křovinami v obci Třemošnice za zámkem. Zde se požár rozšířil na plochu o velikosti přibližně 1,4 hektarů. Hrozilo rozšíření požáru na navazující lesní porost. Příčinou tohoto požáru bylo spalování větví na hromadě a po závanu větru došlo k odlétnutí žhavých částic do suché trávy na louce. Na místě s plameny bojovalo celkem 5 hasičských jednotek. Vyšetřovatel hasičů uložil přestupci na místě pokutu. Do Dolních Ředic vyjížděli hasič v sobotu dopoledne. Tady hořela tráva na pozemku o rozloze asi 400 m2. Hasiči požár zlikvidovali během 20 minut.
V sobotu vyjížděly v 14.54 hodin čtyři hasičské jednotky k požáru dětské boudy se zarostlým náletovým porostem do Vrbatova Kostelce místní části Louka. Dvě děti ve věku 10 let si zde hrály a zapalovaly ohníčky v boudě a před ní na trávě. Požár hasiči zlikvidovali v 15.37 hodin. Vyšetřovatel hasičů spolu s policistou vyřešili tento požár s rodiči dětí na místě domluvou.
K dalšímu požáru vyjížděli v sobotu hasiči v Litomyšli, kde došlo k požáru tújí v Mařákově ulici ve městě. Hasiči zjistili, že za požár může neopatrnost při svařování konstrukce. Plameny se snažil uhasit majitel se sousedem, ale zdolat se je podařilo až hasičům. Hasiči dále ochladili celý živý plot v délce asi 5 metrů. Hasiči z Moravské Třebové v sobotu v podvečer likvidovali požár trávy v obci Udánky.
V neděli v 13.57 hodin vyjížděli hasiči do areálu firmy Elektromont LTS s s.r.o., kde lidé spalovali papírový odpad na trávníku. V nedělní odpoledne nebylo zrovna bezvětří, a tak se plameny rozšířily a ohrožovaly i nedaleko uskladněné propanbutanové lahve. Do příjezdu hasičů stačily plameny poničit plochu o rozloze 120 m2. Tady vyšetřovatel na místě udělil pokutu.
Nedělní odpoledne neskončilo příliš vesele pro mladíka, který si na motorce vyjel u Banína mezi pole, kde zapaloval zábavní pyrotechniku. Jenže pyrotechnika mu zapadla do trávy, která začala ihned hořet. Mladík přivolal na místo rodiče a všichni se snažili hořící trávu udusat. Nakonec museli přivolat hasiče. Plameny stačily poničit plochu o velikosti zhruba 100 m2. Vyšetřovatel hasičů případ na místě vyřešil s rodiči nezletilého chlapce.
            Pardubičtí hasiči spolu s dobrovolnými hasiči z Lázní Bohdanče, Černé u Bohdanče a Břehů likvidovali v neděli v Černé u Bohdanče požár lesa nedaleko písníku. Jednalo se o plochu přibližně 70 x 200 m. Vyšetřovatel hasičů na místě stanovil tři verze vzniku požáru – nedbalost při kouření, hru dětí, nebo byl požár úmyslně založen. Škoda na lesním porostu byla předběžně vyčíslena na 10 tisíc korun.
 
Hasiči opět upozorňují, že pálení trávy i ostatních porostů v souvislých plochách je zákonem o požární ochraně zakázáno. Při plošném vypalování porostů se lidé dopouští přestupku dle zákona o požární ochraně, za který jim hrozí pokuta do 25 tisíc korun. Fyzické osoby mohou provádět kontrolované spalování hořlavých látek, např. shrabanou trávu pálit na hromadě.
Podnikající právnické a podnikající fyzické osoby taktéž nesmí plošně vypalovat porosty. Při spalování hořlavých látek na volném prostranství jsou navíc povinny, stanovit opatření proti vzniku a šíření požáru. Právnické a podnikající fyzické osoby se při plošném vypalování porostů dopouští přestupku dle zákona o PO, za který jí hrozí pokuta do 500 tisíc korun. Dále jsou povinni spalování předem oznámit příslušnému hasičskému záchrannému sboru kraje. Navíc dle zákona o PO pro fyzické osoby, právnické a podnikající fyzické osoby je povinnost bezodkladně oznamovat každý vzniklý požár příslušnému hasičskému záchrannému sboru kraje.
 
Vendula Horáková, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem