HZS Moravskoslezského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

O programu

Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje od roku 2005 systematicky realizuje na území Moravskoslezského kraje preventivně výchovný program „Hasík CZ - Výchova dětí v oblasti požární ochrany a ochrany obyvatelstva“ (dále jen „Hasík CZ“). 

Cíl programu

Cílem preventivního programu je pomocí odborně vyškolených instruktorů, z nichž většinu tvoří profesionální a dobrovolní hasiči, předat dětem ve dvou věkových rovinách školního života důležité informace z oblasti prevence před mimořádnými událostmi. Prostřednictvím výukových besed a preventivních materiálů vzbudit v dětech vztah k dané problematice, naučit je, jak mimořádným událostem předcházet, základním principům ochrany a chování v případě vzniku mimořádné události. V optimálním případě dojde k předání informací pomocí výukových besed a preventivních materiálů přes děti i na rodiče.

Podstata a systém výuky

Podstatou preventivního programu je vzájemná důvěra a neustálá komunikace mezi přednášejícími instruktory a dětmi. V průběhu výuky přednášející směřují k vytvoření kamarádské atmosféry, pomocí níž se pak děti stávají její aktivní součástí.

Vlastní výuka je rozdělena do dvou hlavních částí. První část je zaměřena na děti ve věku 7-10 let (první stupeň školní docházky; zpravidla 2. třída). Cílem první části je získání důvěry dětí a vytvoření respektu z ohně. Děti se naučí, jak se zachovat, hoří-li u nás v domě, jak přivolat pomoc, prohlédnou a obléknou si zásahový oblek, čímž dojde ke snížení strachu z vybavení a výstroje hasiče. Dále se v první části děti dovědí, co znamená zvuk sirény, co dělat při zvuku sirény a jak se vybavit při opuštění bytu. Na závěr první části jsou dětem rozdány výukové materiály s preventivní tématikou.

Druhá část je určena dětem ve věku 11-14 let (druhý stupeň školní docházky; zpravidla 6. třída). Cílem druhé části výuky je zopakovat si a rozšířit znalosti získané v první části, uvědomit si zodpovědnost za své jednání, ale i za své mladší sourozence. Děti se dále naučí základy první pomoci při popáleninách a intoxikaci kouřem, základy požární prevence v přírodě, zásady opuštění bytu v případě evakuace a ochrany při úniku nebezpečných látek a získají představu o prostředcích improvizované ochrany osob. Na závěr hodiny se pomocí preventivních materiálů zopakuje učivo.

Závěrem obou částí jsou třídní kolektivy zvány na prohlídku hasičské stanice, kde mají možnost vidět "druhý domov" hasičů a používanou techniku.

 PVC_SKOLY.png
 Ukázky ze školních tříd
1 MATERIAL.png 
Ukázka preventivních materiálů používaných instruktory

Program Hasík CZ je základními školami přijímán velmi pozitivně, což dokladuje  počet škol navštívených v rámci programu v Moravskoslezském kraji (dále  MSK).
 

 Obr. 1 Procentuální zastoupení škol s realizací programu v letech 2013 až 2023

V roce 2023 navštívili instruktoři v rámci programu 268 základních škol včetně osmiletých gymnázií, tj. 801 druhých a šestých tříd, což představuje 58 % škol a 59,8 % tříd v Moravskoslezském kraji. Procentuální srovnání celkového počtů škol, zapojení škol do programu a počet navštívených škol v roce 2023 dle ÚO je znázorněn na obr. 2

Obr. 2 Počet a procentuální znázornění navštívených škol v rámci programu členěný po územních odborech

Další rozvoj programu

V současné době probíhá profilace programu Hasík CZ s vazbou na dominantní rizika vyskytující se v Moravskoslezském kraji (podrobněji zde). 

Závěrečné informace k programu

Program Hasík CZ- Výchova dětí v oblasti požární ochrany a ochrany obyvatelstva je z hlediska svého rozsahu a způsobu propracovanosti ojedinělou záležitostí v rámci České republiky. Společnou snahou profesionálních a dobrovolných hasičů a dalších zájemců z řad veřejnosti, kteří jsou pro popisovanou činnost speciálně připraveni, dochází k předávání základních informací bezpečnostních charakteru dětem a touto cestou také dospělým (jejich rodičům). Od počátku realizace programu v HZS MSK v roce 2006 patří HZS MSK na špici zapojených HZS krajů v počtu odučených základních škol a počtu oslovených žáků.

vytisknout  e-mailem