HZS Olomouckého kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

O kuriozity při zásazích nemají hasiči nouzi

V průběhu celého roku 2012 hasiči z Olomouckého kraje zasahovali u více než šesti tisíc zásahů. I když většina zásahů žádá po hasičích psychickou odolnost, soustředění, náročnou fyzickou práci a odborné znalosti, vyskytnou se i takové, které vyvolají úsměv na rtech. Jde o tzv. kuriózní zásahy, o které nebyla ani v letošním roce nouze.  

Záchrana zvířat z hloubky i výšky 

Promrzlý pes v bazéně
V úterý 3. ledna 2012 vyjeli hasiči ze Zábřehu na pomoc psovi, který spadl do bazénu na zahradě rodinného domu v Rovensku. Promrzlý bernský salašnický pes se krčil na dně kruhového bazénu a voda mu sahala až po krk. Zvláštní na celé situaci byla skutečnost, že majitel rodinného domu psa neznal. Hasiči hadicí psa z vody vytáhli, nebránil se, byl podchlazený a klidný.

Kočka se uvelebila na stromě
Šumperští hasiči vyjeli v pondělí 23. ledna 2012 do Rapotína sundávat kočku ze stromu. Kočka byla v koruně stromu už tři dny a evidentně se bála slézt dolů. Hasiči ji z desetimetrové výšky sundali automobilovým žebříkem.

Papoušek Žako se jen tak nedal
K první záchraně papouška, který uletěl a usídlil se na stromě v Drozdově, vyjeli hasiči v neděli 11. března 2012. Protože se však papoušek nacházel v nepřístupném terénu a venku už byla tma, domluvil se velitel zásahu s majitelkou, že se hasiči vrátí zpátky následující den. Druhý den ráno hasiči opět vyjeli do Drozdova. Papoušek Žako seděl v koruně stromu ve výšce asi 35 metrů. Hasiči se domluvili s majitelkou, že ho pokropí proudem vody a snáze tak chytí. Po polití se však papoušek probudil, vznesl se a přeletěl na jiný strom asi o 500 metrů dál. Hasiči k dalšímu stromu přistavili techniku a znovu papouška pokropili proudem vody. Tím se ho podařilo srazit k zemi a tam už ho bez problémů odchytili.

Propadnutí koně

Koně v meliorační jímce a ve sklepě
V pondělí 25. června 2012 se v Tučapech propadla kobyla do dvou metrů hlubokého starého nevyužívaného sklepa. Vzhledem k tomu, že se strop nepropadl celý, zůstal kůň uvězněn dole a nedokázal se sám otvorem dostat na svobodu. Hasiči proto odebrali část stropu a vytvořili tak větší prostor. Zvířeti podložili nohy, a to se samo, bez pomoci hasičů nebo vyprošťovacího speciálu, dostalo bezpečně ven.
Stejně šťastný konec měl i zásah z neděle 29. července 2012. V Dlouhomilově se propadla kobyla, která šla s hříbětem, zadníma nohama do meliorační jímky u silnice. Vpusť měla v průměru asi 80 cm a kobyle přední nohy a hlava zůstaly nad zemí. Hříbě pobíhalo rozrušeně okolo své matky. Velitel zásahu povolal na místo veterináře, který koně uklidnil. Hasiči jej poté nakladačem s rukou vytáhli.

Letos nás zaměstnala i lesní zvěř

Srnka si šla zaplavat
Ve středu 22. února 2012 jeseničtí hasiči vytahovali na lázeňské promenádě v parku v Lipové-lázních srnku, která byla v ledové vodě řeky Staříč. Na člunu se k ní dostali a vytáhli ji na břeh. Zabalili ji do deky a předali místním myslivcům.

Srnky v plotě
Ve středu 7. listopadu 2012 přišlo k hasičům hlášení, že v plotě u hřbitova v Olomouci-Klášterním Hradisku jsou zaklíněné dvě srnky. Obě byly již velmi vysílené a jak se snažily samy dostat ven, drobně se poranily na končetinách. Aby je hasiči zklidnili, přehodili přes ně deku. Hydraulickým rozpínákem rozevřeli plot a uvězněné srnky vyprostili na svobodu. Jedna odběhla do přírody, druhá v rozrušení několikrát vběhla zpátky na hřbitov a stejnou cestou, plotem, se chtěla dostat ven. Hasiči ji chytili a odnesli do bezpečí.

Daněk zamotaný v drátech
Spoluorganizátorka orientačního běhu vytyčovala v neděli 18. listopadu 2012 v Chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví trasu pro závod a objevila daňka zamotaného do drátěného plotu obory. Daněk kus oplocení vyrval, ale drát mu zůstal omotaný kolem parohů. Jak se sám snažil vyprostit, ulomil si jeden paroh. Pravděpodobně už byl na místě delší dobu. Hasiči daňkovi drát z paroží odstranili. I když byl vysílený, byl nezraněný, a proto ho hasiči vypustili zpět do volné přírody.

Ani domácí zvířata nás nenechala v klidu

Požár náklaďáku a záchrana desítek prasat
V úterý 7. února 2012 podali hasiči fyzicky náročný výkon při záchraně několika desítek prasat na R35 u Křelova. Prasata se přepravovala v přívěsu nákladního vozidla, který začal hořet. Zmatená prasata odmítala opustit nákladový prostor. Jakmile se však dostala ven, vbíhala na rychlostní komunikaci a hrozilo nebezpečí, že se střetnou s projíždějícími vozidly. Asi 80 ks prasat nakonec hasiči uzavřeli do ohrady, kterou postavili z nastavovacích žebříků a hlídali je do té doby, než se pro ně řidič vrátil. Při události naštěstí neuhynulo ani jedno prase.

Málem oběšená koza
V neděli 25. listopadu 2012 vyjeli hasiči z Jeseníku do Vidnavy na základě hlášení, že na břehu řeky ve srázu je uvázaná koza, které kloužou nohy ze srázu a hrozí, že se oběsí. Po příjezdu na místo události hasiči zjistili, že zvíře bylo uvázané na hraně břehu řeky a sklouzlo po svahu, který byl tvořen kameno-betonovou plochou. A po této ploše se samo nemohlo dostat zpět. Hasiči koze pomohli zpět na břeh a předali ji majiteli.

A další, více či méně úsměvné zásahy 

Skautům vzplály latríny
V úterý 24. července 2012 večer vyjeli hasiči k požáru dřevěných záchodků na skautském táboře u Loštic. Před příjezdem hasičů se podařilo skautům oheň uhasit, hasiči po příjezdu dohasili skrytá ohniska jedním proudem vody, který natáhli z nedaleké řeky. Vedoucí pravidelně nechávali v kadibudce hořet svíčku, aby se malé děti po tmě nebály. Svíčka se s největší pravděpodobností převrhla a latrínu zapálila. Nikomu se naštěstí nic nestalo.

Rozsypané lahve s pivem
Milovníci pivního moku by jistě uronili slzu při pohledu na rozsypaný náklad u Rozvadovic. Hasiči 26. září 2012 zasahovali u dopravní nehody kamionu, který převážel sudy s pivem a plné pivní lahve v přepravkách. Řidič vjel s nákladním automobilem mimo komunikaci a celý náklad rozsypal do příkopu. Hasiči odklidili rozbité sklo na krajnici a očistili vozovku.

Žena zaklíněná pod zametacím vozem
V pondělí 8. října 2012 nákladní vozidlo, speciál pro mytí a úklid komunikace se zametacím nástrojem, srazilo při své činnosti cyklistku v Prostějově. Ta zůstala zaklíněna mezi přední nápravou a strojem pro čištění komunikací. Hasiči zahájili více jak dvacetiminutový a obzvláště šetrný postup, aby ženu vyprostili. Vzduchovými vaky, hydraulickým zvedacím zařízením a nadstavci se jim podařilo vozidlo bezpečně nazvednout a poté opět pomocí vaků odtlačit poškozené zametací zařízení. Tím se vytvořil dostatečně velký transportní prostor a zraněná osoba byla bezpečně vyproštěna.

A jeden úžasný čin na závěr

Zachránil svoji sestřičku z hořícího domu
Na pondělí 25. června 2012 rozhodně nezapomene mladá rodina ze Slatinic. Jejich klid narušil požár v kuchyni, který se rozšířil na kuchyňskou linku zřejmě od potravin na plotně. Štiplavý kouř přiměl malého chlapce zjistit, co se v domě děje. V tu dobu byla doma také jeho mladší sestřička. Po zjištění, že v kuchyni hoří, neváhal a okamžitě ji vynesl před dům do bezpečí a utíkal přes ulici zavolat pomoc. Kolemjdoucí poté velmi rychle odpojili elektrickou energii a plyn a pokusili se požár uhasit. Hasiči po příjezdu jen dohasili ohniska a zakouřený dům odvětrali. Hrdinský čin chlapce, jeho velmi rychlá pomoc své mladší sestře a vůbec celý postup zavolání pomoci hasiči velmi ocenili. Dětem předali plyšové hračky, které sebou vozí na všech výjezdových autech. Hračky předávají dětem v případech, kdy jsou přímými účastníky mimořádné události, jsou rozrušené a vystavené nepříjemným zážitkům. Hračky fungují jako účinná pomoc pro zvládnutí těchto tíživých situací.

Autor:

por.Bc.Ing. Vladimíra Hacsiková
tisková mluvčí HZS Olomouckého kraje
tel: 950 770 039
mobil: 725 490 377
e-mail: mluvci(zavinac)hzsol.cz

Odkazy do noveho okna

kuriozity2012

kuriozity2012 

Detailní náhled

kuriozity2012a

kuriozity2012a 

Detailní náhled

kuriozity2012b

kuriozity2012b 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem