Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Novinky ze zásahu z Řecka

Průběžně aktualizujeme. 

14. srpna 2021 - Hasiči pomáhají v Řecku poslední den

Jednotka MV–GŘ HZS ČR složená z příslušníků HZS MSK, HZS JMK, HZS SČK, ZÚ HZS ČR a styčného důstojníka z HZS PHA, pod velením kpt. Richarda France, a jeho zástupce plk. Lukáše Kmece, dnes pomáhá poslední den v Řecku v oblasti Arkádie, na ostrově Peloponés. Všichni členové jednotky jsou v pořádku.

Třetím dnem pokračujeme ve stejné oblasti, v hlubokém údolí pod obcí Kalliani, v prakticky nepřístupném terénu. Dnešní den je opravdu náročný a pestrý co se různorodosti našich činností týče. Pro naše francouzské kolegy, kteří se starají o sousední sektor, a se kterými velmi úzce spolupracujeme, jsme s pomocí dronu monitorovali terén, do kterého jsme následně naváděli několik shozů vody vrtulníkem a letadlem. U Kalliani pokračujeme v hlídání a dohašování velmi obtížně přístupného terénu, s pomocí dvou našich proudů a s třetím proudem našich řeckých kolegů. Každý z proudů je vzdálen přibližně 700 metrů od poslední cisterny, ze které je zásobován vodou. Provádíme průseky pomocí motorových pil pro průjezd techniky. Asi 3 km západně od Kalliani jsme s pomocí dronu objevili tři nová ohniska požárů. Po průzkumu oblasti jsme však zjistili, že se jedná o zcela nepřístupný terén, a tak velitel rozhodl o vyžádání letecké podpory, díky které se podařilo ohniska zlikvidovat. Na místě zůstává z opatrnosti hlídka. Nadále zajišťujeme kyvadlovou dopravu vody a dohašujeme ohniska požárů v našem sektoru. Stejně jako včera spolupracujeme také s řeckými hasiči, a to jak v rámci dopravy vody, tak na jednotlivých proudech.

Přibližně kolem 19. hodiny místního času zásah ukončíme a přesuneme se do základního tábora, kde budou probíhat přípravy na zítřejší cestu zpět do České republiky. Servisní teamy TATRA Trucks a THT Polička zkontrolovaly naše vozidla, a tak věříme, že se nám na cestě vyhnou technické komplikace. Cestu máme rozvrženou na tři dny, s přespáním v Sofii a Szegedu.  Předpokládaný návrat jednotky bude v úterý, 17. 8. 2021, kdy bychom měli kolem 14:00 dorazit do areálu Školního a výcvikového zařízení v Brně. Všichni členové jednotky absolvují po příjezdu testy na COVID–19 z nosohltanu a následně pro ně bude zajištěna možnost lékařských prohlídek prostřednictvím ZZMV v jednotlivých krajích.

Vzhledem k situaci s lesními požáry v jižních státech není vyloučeno, že některý ze států požádá o pomoc. Případné vyslání pomoci ČR by opět podléhalo schvalovacím procesům na Ministerstvu zahraničních věcí ČR, Ministerstvu vnitra ČR a generálního ředitele HZS ČR.


https://www.zonerama.com/FotografieHZSCR/1044408


 

13. srpna 2021 - Hasiči pátým dnem pomáhají v Řecku

Jednotka MV–GŘ HZS ČR složená z příslušníků HZS MSK, HZS JMK, HZS SČK, ZÚ HZS ČR a styčného důstojníka z HZS PHA, pod velením kpt. Richarda France, pomáhá pátým dnem v oblasti Arkádie, na ostrově Peloponés. Všichni členové jednotky jsou v pořádku.

Během celého včerejšího dne jsme zasahovali u obce Kalliani, často v nepřístupném terénu. Na zalesněných kopcích, které lemují řeku Ladon, se šířily lesní požáry, naším úkolem byla jejich likvidace a zabránění rozšíření požárů směrem k obydleným oblastem.

Včera večer také dorazil na místo, do našeho základního tábora, servisní team TATRA Trucks a THT Polička. Servisní mechanici provedli kontrolu naší techniky.

Dnes, od 8. hodiny ranní, pokračujeme ve stejné oblasti jako včera, v hlubokém údolí pod obcí Kalliani provádíme průzkum v nepřístupném terénu a za použití motorových pil vytváříme průseky pro průjezd techniky. Zajišťujeme kyvadlovou dopravu vody, dohašujeme ohniska požárů, provádíme likvidační práce. Stejně jako včera spolupracujeme s řeckými hasiči, a to jak v rámci dopravy vody, tak na jednotlivých proudech. Situace se již začíná natolik uklidňovat, že některé zahraniční týmy se již vracejí domů.

S odkazem na včerejší informaci z Řecka ve věci požadavku na nasazení českého týmu do soboty 14. 8. 2021 (s odjezdem v neděli 15. 8. 2021) jsme dále komunikovali s Koordinačním centrem Civilní ochrany EU a Zastupitelským úřadem ČR v Řecku. Tato informace byla potvrzena a český odřad ukončí činnost v sobotu 14. 8. 2021 a v neděli 15. 8. 2021 v ranních hodinách zahájí přesun do České republiky.“, sdělil svým kolegům generální ředitel HZS ČR genmjr. Vladimír Vlček.

Cestu máme rozvrženou na tři dny, s přespáním v Sofii a Szegedu.  Předpokládaný návrat jednotky bude v úterý 17. 8. 2021, kdy bychom měli kolem 14:00 dorazit do areálu Školního a výcvikového zařízení v Brně. Všichni členové jednotky absolvují po příjezdu testy na COVID – 19 z nosohltanu a následně pro ně bude zajištěna možnost lékařských prohlídek prostřednictvím ZZMV v jednotlivých krajích.

Na základě výše uvedeného již nebudeme zajišťovat rotaci a rozšíření modulu v Řecku, tak jak bylo plánováno. Děkuji všem zapojeným HZS krajů a ZÚ HZS ČR za přístup k vyslání odřadu a přípravě rozšíření a střídání odřadu.“, doplnil náměstek generálního ředitele HZS ČR, plk. Petr Ošlejšek.

Vzhledem k situaci s lesními požáry v jižních státech není vyloučeno, že některý ze státu požádá o pomoc. Případné vyslání pomoci ČR by opět podléhalo schvalovacím procesům na Ministerstvu zahraničních věcí ČR, Ministerstvu vnitra ČR a generálního ředitele HZS ČR.

Do textu.png

https://www.zonerama.com/FotografieHZSCR/1044408


 

12. srpna 2021 - Hasiči čtvrtým dnem pomáhají v Řecku

Jednotka MV–GŘ HZS ČR složená z příslušníků HZS MSK, HZS JMK, HZS SČK, ZÚ HZS ČR a styčného důstojníka z HZS PHA, pod velením kpt. Richarda France, pomáhá čtvrtým dnem v oblasti Arkádie, na ostrově Peloponés. Všichni členové jednotky jsou v pořádku.

Včera ráno jsme vyrazili z tábora po sedmé hodině na kontaktní místo u požární zbrojnice v obci Dafni, kterou se nám o den dříve podařilo uchránit před plameny požárů. Včera v 7:45 jsme obdrželi od Řecké strany úkol pro celý den, kterým bylo nasazení v obci Lotis a soudních dvou vesničkách, ve vzdálenosti cca 20 km od našeho základního tábora. Naše činnost spočívala především v ochraně domů před požárem, vyhledávání a hašení ohnisek požáru na frontě šíření, kácení stromů, které by mohly požáry přenést, případně odklízení padlých stromů po požárech. Kolem sedmé hodiny večer jsme naši činnost ukončili. Podle oznámení řecké strany mohl být náš základní tábor v ohrožení. Průzkumem okolí tábora se tato informace naštěstí nepotvrdila, nicméně velitel jednotky rozhodl o preventivní redukci tábora kvůli přípravě na případný přesun podle vývoje situace.

Dnes zasahujeme od 7:30 u obce Kalliani. Na zalesněných kopcích, které lemují řeku Ladon, se šíří lesní požáry, naším úkolem je likvidace potenciálně nebezpečných míst přenosu požáru, hašení ohnisek a zabránění rozšíření požárů směrem k obydleným oblastem. Máme na místě leteckou podporu v podobě tří vrtulníků. Vodu doplňujeme z místních zdrojů a našimi cisternami přepravujeme na požářiště. Jednotky řeckých hasičů se zapojily také se svými terénními vozidly a snaží se zastavit frontu šíření požáru v údolí řeky. Kromě řeckých kolegů spolupracujeme na místě také s hasiči z Francie.

Řecká strana předběžně oznámila, že počítá s ukončením naší mise, resp. operačního nasazení dne 14. 8. a s odjezdem 15. 8.





11. srpna 2021 - Hasiči třetím dnem pomáhají v Řecku

Jednotka MV–GŘ HZS ČR složená z příslušníků HZS MSK, HZS JMK, HZS SČK, ZÚ HZS ČR a styčného důstojníka z HZS PHA, pod velením kpt. Richarda France, pomáhá třetím dnem v oblasti Arkádie.

Včerejší den jednotka zahajovala hasební práce po osmé hodině ranní, po první noci strávené na místě v základním táboře vybudovaném v těsné blízkosti kostela v malé vesničce Doxa, nacházející se kousek od jezera Ladon, v oblasti Arkádie, na poloostrově Peloponés.

Místo ranního nasazení bylo stejné jako v den příjezdu – kopec s vrcholem v nadmořské výšce cca 1500 m. n. m. nedaleko základního tábora. Jednalo se především o vyhledávání a dohašování ohnisek požáru, aby se předešlo opětovnému rozhoření. Kolem poledne se poměrně rychle změnily podmínky zásahu, neboť začal foukat silný vítr, až 80 km.h-1. V důsledku toho došlo k rozhoření řady ohnisek požáru a velitel tak rozhodl o taktickém ústupu jednotky, neboť do místa zásahu vedla jediná přístupová cesta, obklopená vegetací, která navíc rovněž začala hořet. Návrat do údolí tedy probíhal za ztížených podmínek i díky průjezdu požářištěm.

V údolí jsme dorazili k obci Dafni, ke které se blížila fronta požáru. Zahájili jsme požární obranu obce, díky níž se nám podařilo uchránit před požárem cca 30 budov. Paradoxně, jednou z uchráněných budov byla také místní požární zbrojnice, ve které se nacházel sklad pohonných hmot. Práce v obci Dafni jsme ukončili přibližně kolem 20. hodiny a po dotankování paliva a načerpání hasební vody, jsme se vrátili do základního tábora.

Dnes ráno jsme v 7:45 obdrželi od Řecké strany úkoly pro dnešní den, kterými je po celý den nasazení v obci Lotis a sousedních dvou vesničkách, ve vzdálenosti cca 20 km od našeho základního tábora. Chráníme domy před požárem, vyhledáváme a hasíme ohniska požáru na frontě šíření, kácíme stromy, které by mohly požáry přenést. Máme přímý kontakt na leteckou podporu, což je pro nás pojistka pro případ opětovného zhoršení podmínek. Máme zajištěný dostatečný přísun vody, která je pro nás absolutně klíčová. Předpoklad ukončení dnešních prací je opět se soumrakem.

O dalším nasazení naší jednotky budeme průběžně informovat.

Pod článkem naleznete odkaz na fotogalerii z míst našeho nasazení a také na videa, včetně toho dnešního s velitelem zásahu a jeho zástupcem Lukášem Kmecem.  


plk. Mgr. Rudolf KRAMÁŘ
vedoucí pracoviště komunikace
Ministerstvo vnitra - generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru České republiky
Kloknerova 26
148 01 Praha 414
tel: +420 950 819 949
GSM: +420 720 112 150

e-mail: rudolf.kramar@grh.izscr.cz



 

https://www.zonerama.com/FotografieHZSCR/Album/7515389
https://www.youtube.com/playlist?list=PL6zLgoSa9TGn5eJWZJISUW-R5XuVcwbyK


 

Odkazy do noveho okna

Čeští hasiči pomáhají svým řeckým kolegům na ostrově Peloponés hasit požáry

Čeští hasiči pomáhají svým řeckým kolegů... 

Detailní náhled

Čeští hasiči pomáhají svým řeckým kolegům na ostrově Peloponés hasit požáry

Čeští hasiči pomáhají svým řeckým kolegů... 

Detailní náhled

Čeští hasiči pomáhají svým řeckým kolegům na ostrově Peloponés hasit požáry

Čeští hasiči pomáhají svým řeckým kolegů... 

Detailní náhled

Čeští hasiči pomáhají svým řeckým kolegům na ostrově Peloponés hasit požáry

Čeští hasiči pomáhají svým řeckým kolegů... 

Detailní náhled

Čeští hasiči pomáhají svým řeckým kolegům na ostrově Peloponés hasit požáry

Čeští hasiči pomáhají svým řeckým kolegů... 

Detailní náhled

Čeští hasiči pomáhají svým řeckým kolegům na ostrově Peloponés hasit požáry

Čeští hasiči pomáhají svým řeckým kolegů... 

Detailní náhled

Čeští hasiči pomáhají svým řeckým kolegům na ostrově Peloponés hasit požáry

Čeští hasiči pomáhají svým řeckým kolegů... 

Detailní náhled

Čeští hasiči pomáhají svým řeckým kolegům na ostrově Peloponés hasit požáry

Čeští hasiči pomáhají svým řeckým kolegů... 

Detailní náhled

Čeští hasiči pomáhají svým řeckým kolegům na ostrově Peloponés hasit požáry

Čeští hasiči pomáhají svým řeckým kolegů... 

Detailní náhled

Čeští hasiči pomáhají svým řeckým kolegům na ostrově Peloponés hasit požáry

Čeští hasiči pomáhají svým řeckým kolegů... 

Detailní náhled

Čeští hasiči pomáhají svým řeckým kolegům na ostrově Peloponés hasit požáry

Čeští hasiči pomáhají svým řeckým kolegů... 

Detailní náhled

Čeští hasiči pomáhají svým řeckým kolegům na ostrově Peloponés hasit požáry

Čeští hasiči pomáhají svým řeckým kolegů... 

Detailní náhled

Čeští hasiči pomáhají svým řeckým kolegům na ostrově Peloponés hasit požáry

Čeští hasiči pomáhají svým řeckým kolegů... 

Detailní náhled

Čeští hasiči pomáhají svým řeckým kolegům na ostrově Peloponés hasit požáry

Čeští hasiči pomáhají svým řeckým kolegů... 

Detailní náhled

Čeští hasiči pomáhají svým řeckým kolegům na ostrově Peloponés hasit požáry

Čeští hasiči pomáhají svým řeckým kolegů... 

Detailní náhled

Čeští hasiči pomáhají svým řeckým kolegům na ostrově Peloponés hasit požáry

Čeští hasiči pomáhají svým řeckým kolegů... 

Detailní náhled

Čeští hasiči pomáhají svým řeckým kolegům na ostrově Peloponés hasit požáry

Čeští hasiči pomáhají svým řeckým kolegů... 

Detailní náhled

Čeští hasiči pomáhají svým řeckým kolegům na ostrově Peloponés hasit požáry

Čeští hasiči pomáhají svým řeckým kolegů... 

Detailní náhled

Čeští hasiči pomáhají svým řeckým kolegům na ostrově Peloponés hasit požáry

Čeští hasiči pomáhají svým řeckým kolegů... 

Detailní náhled

Čeští hasiči pomáhají svým řeckým kolegům na ostrově Peloponés hasit požáry

Čeští hasiči pomáhají svým řeckým kolegů... 

Detailní náhled

Čeští hasiči pomáhají svým řeckým kolegům na ostrově Peloponés hasit požáry

Čeští hasiči pomáhají svým řeckým kolegů... 

Detailní náhled

Čeští hasiči pomáhají svým řeckým kolegům na ostrově Peloponés hasit požáry

Čeští hasiči pomáhají svým řeckým kolegů... 

Detailní náhled

Čeští hasiči pomáhají svým řeckým kolegům na ostrově Peloponés hasit požáry

Čeští hasiči pomáhají svým řeckým kolegů... 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem