Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Nové obleky a boty pro dobrovolné hasiče

Generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR uzavřelo smlouvy na dodávky vybavení pro jednotky sborů dobrovolných hasičů 

Dodáno bude 33 330 kusů ochranných oděvů a 33 330 párů zásahových bot


BotyBoty
Dobrovolní hasiči při zásazích úzce spolupracují s profesionálními hasiči a jsou nezbytnou složkou pro fungování systému plošného pokrytí území jednotkami požární ochrany. V jednotkách požární ochrany je v současnosti více než 80 000 hasičů, kteří s těmi profesionálními každodenně spolupracují a bez jejich přispění by nemohla ČR garantovat občanům takovou míru bezpečnosti vůči mimořádným událostem, jaké se těší v současné době.

Tisíce dobrovolných hasičů se mohou díky plánu vlády a ministerstva vnitra těšit na lepší vybavení, které směřuje do podpory jejich akceschopnosti v oblasti vybavení osobními ochrannými prostředky. Do konce letošního roku bude 33 330 dobrovolných hasičů z celkem 5 500 obcí v ČR vybaveno novými ochrannými prostředky za celkem 295 mil. korun.


Dne 4.8.2008 uzavřelo MV - generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR se společnostmi DEVA F-M. s.r.o. a Obuv Špecial, spol. s.r.o. smlouvy na hromadnou dodávku 33.330 kusů ochranných oděvů a 33.330 párů zásahových bot. Tyto prostředky jsou určeny pro členy jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí - kategorie JPO V. Jedná se členy jednotek, kteří zasahují převážně na území obcí. Historicky jde jedinečnou formu příspěvku na akceschopnost uvedených jednotek, kterou vláda poskytne i těm nejmenším obcím.


Ochranné oděvy za necelých 200 mil. Kč dodá společnost DEVA F-M. s.r.o., která v rámci veřejné soutěže předložila nejlepší nabídku. Firma v různých velikostech dodá komplety ochranných oděvů (vždy blůza a kalhoty). Půjde o nový typ ochranných oděvů, který odpovídá požadavkům technických norem Evropské unie, zejména EN 15614 a svými ochrannými vlastnostmi je zaměřen na ochranu hasiče při požárech ve venkovním prostředí. Tento jednovrstvý zásahový oděv pro hasiče, který je výběrovým řízením specifikován pro členy jednotek SDH obcí, je vyroben z materiálu Nomex. Oděv z hlediska bezpečnosti práce hasiče dává vyšší komfort, protože má výraznější bezpečnostní prvky a použitý materiál Nomex snižuje riziko přehřátí hasiče u požárů nebo technických zásahů.


Oblek je určen pro hašení požárů mimo uzavřené prostory, ve venkovním prostředí, tedy např.lesních požárů, hašení objektů z vnější zásahové cesty. Do likvidace takovýchto požárů jsou významně zapojeni i dobrovolní hasiči, pro které je právě tato dodávka ochranných oděvů určena. MV – generální ředitelství HZS ČR uvažuje, že tímto jednovrstvým ochranným oděvem budou také vybavování příslušníci HZS ČR, jako druhým ochranným oděvem pro zásahy, vedle zásahových ochranných oděvů třívrstvých.

 
Zásahovou obuv za necelých 95 mil. Kč dodá společnost Obuv Špecial, spol. s.r.o., která v rámci veřejné soutěže předložila nejvýhodnější nabídku. 
 

Zásahová obuv pro hasiče je konstrukčně přizpůsobena různým prostředím při zásahu a je vybavena vnitřní membránou, což je dnes standardní prvek zásahové obuvi u záchranných sborů a odpovídá požadavkům stávajících právních předpisů a norem na uvedenou obuv. Je řešená jako holeňová s možností variabilní úpravy výše nártu nohy.


kpt. Ing. Bc.Ivana Svitáková
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR
Tel.: 950 819 867
Mobil: 724 193 394
E-mail: ivana.svitakovak@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem