HZS Moravskoslezského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Nová vědomostní soutěž hasičů na webu o tablety

Moderní tablet získají tři úspěšní řešitelé nové internetové vědomostní soutěže na téma „Hrozby ve tvém okolí“, kterou připravil Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje. Zahájena bude ve čtvrtek 13.10.2022, tedy na Mezinárodní den snižování rizika katastrof. Je určena pro občany od 18 let.

Soutěžit se bude formou znalostního kvízu, lhůta na odpovědi je jeden měsíc. Každé téma přibližuje krátký úvodní komentář, po něm následují otázky s možností jedné či více odpovědí. Otázek bude celkem deset a všechny budou známy hned ve čtvrtek 13.10. Ihned po jejich zaslání se odpovídající dozví, zda byly správné, nebo špatné.

Výsledky soutěže budou vyhodnoceny do konce listopadu 2022, tablety budou předány výhercům do poloviny prosince 2022. Průběh soutěže bude pravidelně zveřejňován na sociálních sítích HZS MSK.

Pokud bude úspěšných řešitelů více, nejlepší tři se vylosují. Pravidla soutěže stanovil a vymezil organizátor soutěže, tedy HZS MSK. Další informace i pravidla jsou již dnes zde:https://www.hzscr.cz/clanek/zapojte-se-s-hasici-do-souteze-hrozby-ve-tvem-okoli.aspx

Mezi tématy k soutěžním otázkám nechybí problematika nebezpečných látek a jejich dopravy, povodně, spotřebiče s akumulátorem větší kapacity (např. elektro koloběžky), správné chování při zaznění varovného signálu, autonomní hlásiče požáru a jejich rozmístění v domovech, správný postup při požáru v domácnosti; zacházení s otevřeným ohněm v přírodě či správný postup po vydání výstrahy na velmi silný vítr.

Mezinárodní den snižování rizika katastrof („Disaster Risk Reduction“) se připomíná již od roku 1989, kdy byl přijat a vyhlášen Generálním shromážděním OSN. Cílem tohoto dne je zvýšení globálního povědomí o riziku katastrof a povědomí o potřebách snižování tohoto rizika. OSN (a další mezinárodní záchranné a bezpečnostní subjekty) se snaží tímto dnem upozornit i na skutečnost, že případné katastrofy, a s tím související ztráty na životech a velké sociální a ekonomické ztráty, zasahují nejvíce lidi a komunity na lokální úrovní.

Každoročně jsou následky různých katastrof ohroženy a postiženy miliony lidí na celém světě. OSN chce tímto dnem posílit připravenost krajin a jejich vlád na různé druhy katastrof, či už přírodní, nebo antropogenní.

vytisknout  e-mailem