HZS Moravskoslezského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Noční zásahy hasičů v Moravskoslezském kraji u požárů

K sedmi požárům vyjeli v noci z 30. na 31. července 2012 moravskoslezští hasiči. 

Celková škoda, kterou požáry způsobily, dosáhla hodnoty 267 tisíc korun. Zásahem hasičů se podařilo uchránit hodnoty ve výši 250 tisíc korun.
 
K prvnímu z požárů vyjeli ve 20:44 hodin hasiči v Novém Jičíně. V bytě domu na ulici 28. října se uživateli bytu podařilo usnout při přípravě večeře a tak k domnělému požáru vyjeli hasiči z novojičínské stanice HZS MS kraje. Po otevření bytu na místě hasiči zjistili, že se jedná o spálené potraviny, že obyvatel bytu je v pořádku a požárem nevznikla žádná škoda.  
 
Ve 21:28 hodin vyjeli také hasiči na Novojičínsku. Tentokráte se jednalo o požár střechy transformátorovny ve Frenštátě pod Radhoštěm. Na místo vyjeli hasiči z HZS MS kraje, stanice Nový Jičín a dobrovolní hasiči sborů obcí Frenštát pod Radhoštěm a Trojanovice. Po příjezdu na místo hasiči zjistili, že na střeše hoří kanystr s hořlavou látkou. Od hořícího kanystru chytila i okolní střešní krytina. Obojí hasiči rychle uhasili. Po příčině požáru pátrají vyšetřovatelé hasičů a policie ČR. Díky rychlému zásahu hasičů dosáhla škoda výše „jen“ 3 tisíce korun. Uchránit se podařilo majetek v hodnotě 50 tisíc korun.
 
U dalšího „novojičínského“ požáru zasahovali hasiči ze stanice Nový Jičín ve Veřovicích, cestou od předchozího požáru. Hořely tam větve staršího stromu. Hasiči požár rychle uhasili a vrátili se zpět na základnu. Tímto požárem žádná škoda nevznikla.
 
Před půl jedenáctou v noci byla na operační středisko hasičů ohlášena další událost, tentokrát v Karviné – Hranicích. Po příjezdu na místo hasiči zjistili, že se jedná o požár střechy na neobydleném domě. Požárem nevznikla žádná škoda. Na místě zasahovaly jednotky HZS MSK stanice Karviná a dobrovolné sbory z Petrovic – Závady a Karviné – Hranic. Během dvou hodin se podařilo požár lokalizovat pomocí vodních proudů z výškové techniky. Během, dalších dvou hodin (tedy před půl třetí ranní) byl požár likvidován. Příčinu zjišťují vyšetřovatelé hasičů a Policie ČR. Požárem nebyla způsobena žádná škoda, nikdo nebyl zraněn ani usmrcen.
 
A ve 22:45 vyjeli k požáru opět hasiči na Novojičínsku. Tentokráte byl jejich cílem Kunín, kde hořela pneumatika speciálního přívěsu s autodromem. Jednotka HZS MS kraje ze stanice Nový Jičín požár lokalizovala již za 10 minut a za dalších 7 minut požár uhasila. Po příčině požáru pátrali na místě vyšetřovatelé hasičů a Policie ČR. Požárem byla způsobena škoda ve výši 1 tisíc korun. Včasným zásahem hasičů byly uchráněny hodnoty ve výši 200 tisíc korun.
 
Další požár zaměstnal hasiče na Opavsku. Hodinu po půlnoci vyjeli k ohlášenému požáru stodoly v obci Bělá na Hlučínsku (OP). Po příjezdu na místo hasiči zjistili, že se nejedná o stodolu, ale o požár zahradního domku velikosti cca 10x5 metrů, který byl postaven z kombinace zdiva a dřevěné konstrukce. Požár se nacházel na rozhraní II. a III. fáze. Na místě zasahovali hasiči HZS MS kraje ze stanice Hlučín a dobrovolní hasiči jednotek z obcí Hlučín, Píšť, Bohuslavice a Bělá. Hasiči zahájili zásah třemi vodními proudy. Požár se rozšířil na sousední dřevěný přístřešek, na sousední budovy se nerozšířil. Během zásahu museli hasiči bojovat i s nedostatkem vody a s nízkým tlakem v hydrantové síti. Požár se podařilo úplně uhasit teprve před devátou hodinou dopolední. Vyšetřovatelé hasičů a Policie ČR na místě zjistili, že cca do 23 hodin uživatelé grilovali v otevřeném zděném krbu v přístřešku. V době zpozorování požáru hořela intenzivně střešní konstrukce hospodářské budovy a ještě do příjezdu hasičů na místo se oheň rozšířil na dřevěnou pergolu, na altán sousedů a na dřevěnou chatku s nářadím. Příčinou požáru byl úlet jisker z komína do podstřeší hospodářské budovy. Ze strany od pergoly nebyl prostor oddělen štítovou stěnou. Požár způsobil škodu 260 tisíc korun. Nikdo nebyl zraněn ani usmrcen.
 
Posledním požárem, ke kterému hasiči v kraji v noci vyjížděli, byl také požár na Hlučínsku (OP), v obci Děhylov. U železničního přejezdu tam hořel malý motocykl Babeta. Hasiči ze stanice HZS MSK v Hlučíně vyjeli ve 4:42 a za 7 minut byl požár malého motocyklu uhašen. Nikdo nebyl zraněn, příčinu zjišťují vyšetřovatelé hasičů a Policie ČR. Požár způsobil škodu ve výši 3 tisíce korun.
 
Fotografie HZS MSK (Miroslav Svoboda) dokumentují požár v Bělé u Hlučína (OP).
Odkazy do noveho okna

2012_07_31_pozar_Bela_OP_01m

2012_07_31_pozar_Bela_OP_01m 

Detailní náhled

2012_07_31_pozar_Bela_OP_02m

2012_07_31_pozar_Bela_OP_02m 

Detailní náhled

2012_07_31_pozar_Bela_OP_03m

2012_07_31_pozar_Bela_OP_03m 

Detailní náhled

2012_07_31_pozar_Bela_OP_04m

2012_07_31_pozar_Bela_OP_04m 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem