HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Neviditelný jedovatý plyn opět útočil

HZS Pardubického kraje, územní odbor Ústí nad Orlicí 

 
 
            V úterý 9. dubna v 20.39 hodin vyjela jednotka hasičů z Vysokého Mýta na Litomyšlšké Předměstí v Mýtě, kde mělo v domě dojít k úniku oxidu uhelnatého. Hasiči pomohli záchranné službě s transportem jedné osoby do sanitního vozu. Další tři osoby byly v nemocnici na preventivním vyšetření. Hasiči uvnitř jednoho bytu naměřili zvýšenou koncentraci jedovatého plynu, a to 200 jednotek ppm oxidu uhelnatého. Měření bylo následně provedeno ve všech bytech domu. Byty byly zkontrolovány a odvětrány. Hasiči majitele bytů poučili a doporučili, aby se do provedení revize v domě netopilo.
 
Oxid uhelnatý je jedovatý plyn, který je lehčí než vzduch, se vzduchem tvoří výbušné směsi. Bezpečná hodnota, ve které se může ještě člověk pohybovat, je 20 jednotek ppm. Oxid uhelnatý se váže na červené krevní barvivo a vytváří tzv. karboxihemoglobin v důsledku toho se kyslík nemůže dostat do těla.
Hasiči stále upozorňují na to, aby si lidé nechávali zkontrolovat plynové a kondenzační kotle, jejich nainstalování a hlavně těsnění. Tady je totiž problém, že oxid uhelnatý není vidět ani cítit. Lidé mohou pozorovat bolest hlavy, malátnost. Oxid uhelnatý ovlivňuje nervový systém.
 
Vendula Horáková, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem