HZS Ústeckého kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Nevidíme důvod, proč dávat obyvatelům naší země doporučení k předzásobení se potravinami

Vzhledem k tomu, že nechceme přispívat k uměle vyvolávané a přehnané panice, nevidíme důvod, proč dávat obyvatelům naší země doporučení k předzásobení se potravinami. 

Od podobných doporučení se v tuto chvíli distancujeme. Vývoj situace samozřejmě nepřetržitě sledujeme a v případě potřeby jsme připraveni plnit úkoly, které Hasičskému záchrannému sboru ČR ze zákony náleží

Hasičský záchranný sbor ČR je připraven, v případě potřeby, poskytnout součinnost orgánu ochrany veřejného zdraví, tedy orgánu hlavního hygienika (popřípadě krajských hygieniků) v reakci na šíření koronaviru.

Hasičský záchranný sbor ČR má a ve spolupráci s ostatní složkami integrovaného záchranného systému a zejména s Orgánem ochrany veřejného zdraví ČR, vytvořeny a procvičeny společné postupy pro řešení obdobné situace.

Od roku 2014 jsme intenzivně spolupracovali na přípravě a tvorbě takzvaných typových činností pro vysoce nakažlivé nemoci. Samozřejmě tento případ koronaviru nemá charakter vysoce nakažlivé nemoci, nicméně případný postup a činnost by byla obdobná. Postup by tedy byl přiměřený dle těchto připravených typových činností, které jsme si ověřili i při řadě praktických cvičení.

Hlavní činností HZS ČR by byla dekontaminace zasahujících, kteří by v případném ohnisku nákazy prováděli na pokyn orgánu veřejného zdraví nějakou činnost, tak následně na tzv. druhém místě zásahu, což by byla v tomto případě třeba Nemocnice Na Bulovce, kam by se nakažení předávali. Dále koordinace záchranných prací a spolupráce s ostatními orgány státní správy.

Ještě samostatná odpověď na to, jak jsme vybaveni:

Hasiči mají samozřejmě dostatek ochranných pomůcek pro všechny typy zásahů, ke kterým vyjíždějí. Bezpečnost zasahujících hasičů na místě mimořádné události je jednou z priorit, a tím se také řídíme. Vybavení máme standardně také na zásahy, kde se vyskytují například nebezpečné chemické látky. Z hlediska hasičů a jejich vybavení, bez ohledu na to, o jakou látku se jedná, musí být chráněni před vším.

Ještě pro zajímavost: Čeští hasiči jsou v tom, jak se chránit a jak zasahovat v případě nebezpečných látek mezinárodně uznávané kapacity a školíme tuto problematiku v mnoha zemích světa. https://www.hzscr.cz/clanek/kurzy-pro-cely-svet.aspx

vytisknout  e-mailem