HZS Plzeňského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Netopýři

Výjezdy na vyhánění netopýrů z obytných budov a provozoven nedoporučujeme. Celá problematika by se měla řešit koncepčně a jednotně, hlavně účinnou prevencí a osvětou včetně toho, že nebudeme lidem na podobné akce vůbec vyjíždět. 
 
Každý rok na tento problém upozorňujeme a je hlavně o tom, že si lidé objekty a majetek řádně nezabezpečí. Pokud na to však kašlou a řeší to až následně, a to ještě přes hasiče, policii či ZSŽ, měly by jít veškeré náklady za nimi, protože je to věcí čistě majitele nemovitosti či objektu. 
 
My sázíme na prevenci, informovanost a odmítáme k daným případům po 23 letech zkušeností a praxe vyjíždět. 90% případů je z nedbalosti a na stále stejných lokalitách a ve stále stejných objektech!!!
 
Z hlediska nebezpečnosti netopýrů vůči lidem a případným rizikům
 
Větší druhy netopýrů při neodborné manipulaci mohou člověka kousnout. Jedná se většinou pouze o drobná poranění, kdy dojde spíše ke škrábnutí. Malé druhy netopýrů do velikosti netopýra hvízdavého kůži dospělého člověka na ruce dokonce ani neprokousnou.
 
Hygienické aspekty: Dlouhodobý výskyt větší skupiny netopýrů uvnitř objektu může být nepříjemný z hlediska vyměšování trusu a moči. 300 netopýrů v nezabezpečeném bytě po týdnu dokáže byt zničit. Na druhu stranu netopýři nic neokusují, netrhají a ani nepřenáší či nepřemisťují. 
 
Lidem, krom psychické fobie spojené většinou s hysterickým záchvatem, nic jiného nehrozí. Netopýr do nich nenarazí, ani se jim nezamotá do vlasů a ani jim nebude sát krev.
 
Co se ochrany živočišného druhu týká, jde o zákonem chráněné živočichy, které nelze usmrcovat, zraňovat či jinak škodlivě zasahovat do jejich přirozeného vývoje. V praxi to pak znamená, že na manipulaci s nimi by správně i hasiči měli mít příslušnou výjimku ze zákona a školení na manipulaci s těmito druhy živočichů. Jasně, že vše je v těchto případech logicky tolerováno a nikdo to řešit nebude (jde o mimořádnou situaci), ale odvolat se na to určitě lze.
 
Odchyt na místě
 
Otevřít okna, z prostěradla, osušky vytvořit mobilní stěnu a snažit se zvířata vytlačit ven. Světlo ani tma nehraje roli, úplně stejně jako hluk. Následně provést kontrolu interiéru, závěsy, záclony, obrazy, dekorace. Vše výše a vše všude tam, kde mohou netopýři viset a odpočívat. Zároveň mohou být netopýři napadaní v lustru, vázách, džbánech a dekoracích, zejména na skříních, poličkách atd. Důležité je také zjistit, zda se nemohli dostat i do dalších místností. Hodně netopýry vyndáváme i ze svislých kabelových rozvodů a lišt, kam zalezou jako do dutiny. Výskyt lze předpokládat i pod zářivkovým krytem či u podobného druhu osvětlení. Samotná manipulace je ideální v chirurgických rukavicích anebo gumových rukavicích na úklid. Rozebírání interiéru postupně a systematicky, překontrolované věci při realizaci transferu soustředit na místo tak, aby do nich nemohla zvířata opět zalézt a spadnout. Následně objekt zabezpečit - rádi se vrací.
 
Termínově
 
červenec – srpen – září, vlahé teplé večery, klid a dostatek potravy i přirozeného úkrytu. Zeleň, vyhřáté domy, chaty, chatičky, půdy.
 
Karel Makoň
DESOP - Záchranná stanice živočichů Plzeň Zábělská 75, 312 00 Plzeň 12 mobil. 777 145 960
e-mail: makon@desop.cz
 
"Ať jste lidé, zvěř či ptáci, najít si nás nedá práci."
www.desop.cz

vytisknout  e-mailem