HZS Olomouckého kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Nepřeceňujte své síly při turistice ani na kole aneb Hasiči radí

Brzdovou páku si vrazil do stehna ve středu odpoledne sedmiletý chlapec u Lipové-lázní na Jesenicku. Při sjíždění trailů na Lipovských stezkách nezvládl poslední zatáčku a při pádu z kola se v něm nešťastně zaklínil. Na místě mu rychle a šetrně pomohli jeseničtí hasiči a záchranáři. Ve čtvrtek jsme pomáhali zraněné turistce v lesích v Rovensku na Zábřežsku, která si při výletě zlomila nohu a potřebovala ošetření a transport do sanitky. V polovině prázdnin jsme zasahovali na Rychlebských stezkách, kde jsme poskytli první pomoc zraněnému bajkerovi po pádu z kola. Právě Jeseníky či Rychlebské hory s vyhlášenou sítí trailů lákají cyklisty, elektrocyklisty i turisty v našem kraji nejvíce. 

hasici_radi_turistika_big.pngVydávají se stále častěji do těžce přístupných míst, z nichž je v případě zranění složitý transport. Proto jsou naše jednotky vysílány k zásahům, při nichž spolupracují se zdravotnickou záchrannou službou a s Horskou službou. Často z velice složitého terénu pacienty transportují a posyktují jim první pomoc. Ročně jde o desítky podobných událostí.    

Abyste předešli nebezpečným či nepříjemným událostem při turistice či cyklistice, máme pro vás pár pravidel, kterými byste se měli řídit. Mezi ty nejdůležitější zásady patří nepřeceňovat své síly a schopnosti a zároveň mít neustále povědomí o tom, kde jsem a sledovat své okolí. V přírodě bývá totiž složité určit polohu toho, kdo potřebuje akutně pomoci, pokud sám neví, kde se nachází. Přitom určit přesně místo události bývá pro záchranu klíčové.

Co tedy může při lokalizaci pomoci? Nejpřesnější je uvést GPS souřadnice z mobilního telefonu. Využít můžete též aplikaci Záchranka, která v případě potřeby pošle automaticky zdravotnické záchranné službě vaši polohu. Pokud situace neumožňuje použít mobilní zařízení, pak k lokalizaci poslouží turistické značení, nadzemní elektrické vedení velmi vysokého napětí, vodní toky a nádrže. K orientaci v neznámém terénu slouží také památná místa, jako jsou pomníky, kaple, boží muka. Pomoci mohou vysílače, rozhledny či body záchrany, takzvané rescue pointy. Jde o místa v krajině označená jasně žlutou tabulkou s unikátním kódem, který usnadňuje lokalizaci, ale také organizaci záchranných prací hasičů, policistů či záchranářů. Využíváme je rovněž pro přesnější určení rozlohy lesních požárů.

4-4-bod-zachrany-Jeseniky.jpg3-3-bod-zachrany-Jeseniky.jpg

Doporučujeme také nepodceňovat podmínky na českých horách a zvolit vhodné oblečení i obutí, přibalit dostatek vody a turistickou lékárničku. V případě rychlé změny počasí a možných bouřek opusťte hřebeny hor. V lesích pak při silném větru udržujte ostražitost, mohou hrozit pády stromů.

por. Mgr. Lucie Balážová
tisková mluvčí
HZS Olomouckého kraje
T: 777 420 107
T: 950 770 039
M: lucie.balazova@hzscr.cz
 

Odkazy do noveho okna

hasici_radi_turistika

hasici_radi_turistika 

Detailní náhled

hasici_radi_turistika_big

hasici_radi_turistika_big 

Detailní náhled

4-4-bod-zachrany-Jeseniky

4-4-bod-zachrany-Jeseniky 

Detailní náhled

5-5-bod-zachrany-Jeseniky

5-5-bod-zachrany-Jeseniky 

Detailní náhled

PJE_102T-2023_08_02-92ded6da

PJE_102T-2023_08_02-92ded6da 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem