Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

20 let HZS ČR - největší zásahy a nejdůležitější události uplynulých 20 let

17. 12. 2020 (MF) - Rok 2020 uběhl jako voda a za pár dní přivítáme rok nový. Pro Hasičský záchranný sbor České republiky (HZS ČR) to měl být výjimečný rok. Rok plný oslav a milých setkání. HZS ČR si chtěl v rámci akcí naplánovaných v průběhu celého roku, po celé České republice, připomenout 20 let fungování v novém krajském uspořádání. 

V lednu jsme v našem článku k slavnostnímu koncertu v Aule Českého vysokého učení technického v Praze – Betlémské kapli, který měl odstartovat celou řadu akcí, připomněli, co se stalo tak zásadního před 20 lety.

Hasičský záchranný sbor ČR měl do 31. 12. 2000 nepoměrně složitější organizační strukturu, než je tomu dnes. Tehdejší Ředitelství HZS ČR spravovalo 82 přímo řízených součástí (73 HZS okresů, 4 HZS měst, 5 vzdělávacích a technických zařízení MV). Změnou krizové legislativy, zejména přijetím zákona o HZS ČR (zák. č. 238/2000 Sb.), zákona o integrovaném záchranném systému (zák. č. 239/2000 Sb.), a krizového zákona (zák. č. 240/2000 Sb.), došlo k zásadní změně systému, podle kterého HZS ČR nově sestává z Generálního ředitelství HZS ČR, 14 HZS krajů, školy a od roku 2008 se přidal také Záchranný útvar HZS ČR v Hlučíně.

Od 1. 1. 2001 byl v České republice zákonem č. 239/2000 Sb., o integrovaném záchranném systému a o změně některých zákonů, také nově zaveden pojem ochrana obyvatelstva. Ve smyslu tohoto zákona je ochrana obyvatelstva chápána jako plnění úkolů civilní ochrany, zejména varování, evakuace, ukrytí a nouzové přežití obyvatelstva a další opatření k zabezpečení  jeho života, zdraví a majetku. Ochrana obyvatelstva zahrnuje úkoly civilní obrany (civilní ochrany)  vyplývající z mezinárodního humanitárního práva definované Ženevskými úmluvami. Současně s přijetím tohoto zákona byl realizován převod civilní ochrany z působnosti ministerstva obrany do působnosti ministerstva vnitra (respektive Hasičského záchranného sboru České republiky).

Vlastně, rok 2020 byl v mnoha ohledech velmi výjimečný. Jen trochu jinak, než jsme si to plánovali. Místo oslav jsme celý rok plnili úkoly, kterými jsme chránili obyvatelstvo před šířením nového koronaviru, a tím jsme vlastně připomněli veřejnosti, čím je HZS ČR tak výjimečný a nepostradatelný. Za odměnu jste nám celý rok psali velmi pozitivní a milé příspěvky nejen na naše sociální sítě, kterými jste nám děkovali za naši práci, čehož si velmi vážíme. Všichni jsme si uvědomili, jak umíme v těžkých chvílích držet při sobě, což je velmi důležité.

Abychom si přece jen připomněli práci hasičů od roku 2001 po současnost, připravili jsme pro Vás z každého HZS kraje a součásti HZS ČR jednu největší či nejvýznamnější událost, kterou řešili naši kolegové v uplynulých 20 letech.


 

HZS hl. města Prahy

Požár Průmyslového paláce na pražském holešovickém výstavišti

Ve čtvrtek, 16. října 2008, krátce po 19. hodině došlo v Praze k jednomu z největších požárů v historii České republiky. Začal hořet Průmyslový palác na pražském holešovickém výstavišti.

Podle prvního volajícího se jednalo o požár stánku vystavovatele v levém křídle Průmyslového paláce. Výška plamenů byla přibližně dva metry. Další ohlášení přišlo za dvě minuty. Volající oznamoval, že celé levé křídlo Průmyslového paláce je v plamenech. Poté se rozdrnčely všechny telefony a do příjezdu první jednotky PO na místo zásahu obdrželo KOPIS téměř 50 oznámení.

V první fázi byly k případu vyslány jednotky hasičských stanic (HS) č. 3, 1, 6 a 10. Současně k zásahu vyjel i řídící důstojník směny B. Vzhledem k četnosti i charakteru oznámení na linku 150 ještě před příjezdem první jednotky na místo zásahu, operační důstojník rozhodl o vyslání dalších jednotek. K zásahu tak vyjely jednotky ze stanic 2, 4, 5, 7 a 8. 

První jednotka HZS hl. m. Prahy z Holešovic byla na místě za tři minuty – v 19.20 hodin. Za další minutu byla na místě jednotka centrální stanice HS – 1 a řídící důstojník směny. V tomto okamžiku již bylo celé levé křídlo Průmyslového paláce zasaženo požárem v plném rozsahu.

Prvotním průzkumem je zjištěno, že v objektu se nikdo nenachází. Ve spolupráci s bezpečnostním technikem se vyhodnocují další možná nebezpečí. V okolních objektech výstaviště probíhají kulturně společenské a sportovní aktivity.

KOPIS po konzultaci s velitelem zásahu doporučuje organizátorům všechny akce v areálu ukončit. Kolem místa požáru se shromažďuje značné množství lidí. Ve spolupráci s Policií ČR se podaří dostat dav do bezpečné vzdálenosti. Dále je nutné zajistit hladký dojezd dalších cisteren. Jsou zde automobily, které je nutné odklidit.

             Zobrazit zdrojový obrázek

Stručný časový sled události:

16. října

  • 19:22  - byla na místo vyslána HS č. 4 a velitel zásahu požádal o vyslání velkého množství vozidel ZZS A PČR na místo události
  • 19:23  - odeslána SMS všem SDH v Praze
  • 19:29 - byl vyhlášen třetí stupeň poplachu
  • 19:30 -  doporučena evakuace všech osob v prostoru na a okolo Výstaviště
  • 19:32 až 20:10 – nahlásilo se 24 DH a vyjelo na místo zásahu
  • 19:40 – došlo ke zřícení střechy objektu
  • 19:59 – zřízen štáb VZ – zřízeny tři bojové úseky
  • 20:42 – dva zranění hasiči – popáleniny – jeden ošetřen na místě, druhý odvezen na ošetření do nemocnice
  • 20:46 – lokalizace požáru
  • 21:00 – dle předběžných informací se ve sklepě nachází větší množství rtuti
  • 22:40 – některé jednotky jsou již odesílány zpět na své základny
  • většina jednotek JSDH byla odeslána zpět na svoji základnu
  • 23:30 – na místě probíhá stále šetření příčiny vzniku požáru

17. října

  • 00:06 – na místě zůstavají jednotky JSDH Lysolaje, Horni a Dolní Měcholupy na dohašování ohnisek
  • 06:19 – na místě v tuto chvíli stále zasahují hasiči
  • 10:10 – probíhá došetřování za přítomnosti Policie ČR a HZS ČR

18. října

  • 19:20 – na místě požáru bylo ukončeno vyšetřování

Zásah byl nesmírně složitý z hlediska nasazení sil a prostředků. Bylo nasazeno celkem 9 jednotek hasičů HZS hl. města Prahy (33 požárních automobilů, 152 hasičů), 25 jednotek SDH obcí (36 požárních automobilů, 152 hasičů) a zálohové jednotky HZS Středočeského kraje (2 požární automobily, 10 hasičů) a 75 hasičů z HZS hl. města Prahy.

Všechny síly a prostředky bylo nutné nasadit tak, aby nedocházelo k dalšímu šíření požáru. Za tímto účelem byla vytvořena vodní stěna mezi levým křídlem a střední částí objektu. Tento záměr se podařilo realizovat i díky několika pozitivním okolnostem, které celý případ doprovázely. Ideální bezvětří umožnilo provádět kvalitní zásah ze všech stran a velké nástupní plochy umožňovaly dostatečné rozvinutí výškové požární techniky.

Tento požár se svým rozsahem a následky řadí k největším v historii České republiky. Odhadnutá škoda byla stanovena na jednu miliardu korun.

Příčina vzniku požáru bylo vzplanutí hořlavých předmětů na vařiči v kuchyňce jednoho z výstavních stánků.

Podrobnosti k této mimořádné události naleznete na:
http://165.hasicipraha.cz/v-praze-doslo-k-jednomu-z-nejvetsich-pozaru-posledni-doby-horel-prumyslovy-palac/



 

HZS Středočeského kraje

Bývalé mrazírny v Mochově zničil rozsáhlý požár

V pátek, 23. února 2018, krátce před desátou hodinou přijala operátorka tísňové linky HZS Středočeského kraje informaci o požáru ve skladovací hale v bývalém areálu mochovských mrazíren v okrese Praha-východ. 

Vzhledem k velkému počtu volajících a upřesňujících zpráv o rozsahu požáru rozhodl operační důstojník ihned o vyhlášení druhého stupně požárního poplachu a k události vyjelo deset hasičských jednotek.

Při příjezdu první jednotky na místo se požár nekontrolovatelně šířil v opláštění budovy a nabíral na intenzitě, velitel zásahu proto rozhodl o vyhlášení třetího poplachového stupně. K požáru tak postupně zamířily další jednotky i ze širšího okolí a v rámci mezikrajské pomoci byla na místo vyslána také technika z několika stanic HZS hl. města Prahy.

Objekt o rozměrech 80 x 100 metrů, ve kterém bylo uskladněno přibližně tři tisíce dřevěných palet s bramborami, byl rozdělen do tří bojových úseků. Protože zprvopočátku hořela převážně tepelná izolace pod plechovým opláštěním budovy, stoupal z objektu hustý černý dým. Na místo proto také byla povolána Chemická laboratoř Kamenice. Operační středisko zároveň informovalo starosty okolních obcí, aby se situací seznámili občany s doporučením omezit větrání. Vzhledem k tomu, že se požár nacházel v blízkosti dálnice D11 a kouř ohrožoval i bezpečnost provozu, byla na části úseku kolem Mochova snížena maximální povolená rychlost.

006.JPG

I přes veškerou snahu se hasičům stále nedařilo dostat požár pod kontrolu. Velitel zásahu proto rozhodl o vyhlášení zvláštního stupně požárního poplachu a požádal o další posily. Na místě se tak sjelo přes padesát jednotek hasičů. Požárem narušená hala byla poměrně nestabilní, proto probíhal zásah pouze z vnějšku a převážně z výškové techniky. V odpoledních hodinách se zřítila část jedné z obvodových stěn a poté se propadl i kus střechy. O pomoc tak byla požádána Letecká služba Policie ČR, která pomocí bambi vaku provedla několik shozů vody dovnitř požářiště.

Ve večerních hodinách neměli hasiči požár stále ještě pod kontrolou, ale už nehrozilo, že by se dostal mimo vlastní budovu. Na poradě štábu velitele zásahu bylo rozhodnuto o vyžádání Záchranného útvaru HZS ČR Zbiroh a Hlučín se speciální těžkou technikou a došlo k první redukci zasahujících jednotek.

V sobotu dopoledne byly za pomoci těžké techniky strženy tři obvodové stěny, což hasičům umožnilo dostat se k ohniskům, která stále nebyla dohašena. V odpoledních hodinách mohl velitel zásahu konečně oznámit operačnímu středisku lokalizaci požáru. Postupně byl stupeň požárního poplachu snižován a v půl šesté se dostal na nejnižší první. Ve 22 hodin bylo na místě už jen čtrnáct hasičů, kteří do nedělního rána zajišťovali dohlídku.

Podrobnosti k této mimořádné události naleznete na:
https://www.hzscr.cz/clanek/byvale-mrazirny-v-mochove-znicil-rozsahly-pozar.aspx



 

HZS Jihočeského kraje

Dopravní nehoda patrového autobusu u Nažidel

V sobotu, 8. března 2003, se z rakouských Alp vracel lyžařský zájezd plaveckého oddílu TJ Slovan Karlovy Vary, pořádaný chomutovskou cestovní kanceláří. Nedaleko osady Nažidla, několik kilometrů za hraničním přechodem Dolní Dvořiště, vjel autobus do protisměru, převrátil se na bok a spadl ze sedmimetrového srázu. V té době sedělo v horním patře autobusu 40 z 52 cestujících.

         

 

Přibližně 20 minut po 20. hodině bylo na tísňovou linku 155 přijato první oznámení o dopravní nehodě. Na OPIS HZS Jihočeského kraje, územního odboru Český Krumlov, byla nahlášena tato mimořádná událost ve 20:24 hodin. Ve 20:25 vyjeli k nehodě první jednotka HZS ze stanice Kaplice a první tým ZZS Český Krumlov. Ti dorazili na místo zásahu ve 20.31 a ihned zahájili záchranné práce. Bylo jasné, že se jedná o nehodu obrovských rozměrů.
 

Situaci na místě zásahu popsal řídící důstojník pplk.. Pavel Vejvara, tehdejší ředitel územního odboru Český Krumlov, který dorazil o chvíli později, než první záchranáři. „Už cestou jsem potkával sanitky, které odvážely zraněné. Na místě nehody se právě jedna skupina hasičů snažila nadzvednout pomocí pneumatických vaků autobus a vyprostit ženu pod ním zaklíněnou. Řada zraněných byla vynášena nahoru na silnici, kde je nakládaly sanity. Další skupiny hledaly ostatní zraněné cestující. Jeden lékař tuto práci řídil, mrtví byli dáváni  stranou. Cestující ve spodním patře autobusu na tom byli podle jeho slov poměrně dobře, horní patro bylo naopak celé značně zdemolované. „Bohužel jsme nevěděli, kolik osob v autobusu vlastně jelo. Měl jsem obavy, že někoho najdeme příliš pozdě,“ říká.

Ve 21:37 byl vyproštěn poslední zraněný člověk, ve 21:50 poslední usmrcený. Zásah byl ukončen v 00:13 po půlnoci. Druhý den pokračovaly práce na likvidaci následků dopravní nehody. Ty trvaly 7 hodin. Místo bylo předáno Správě a údržbě silnic Český Krumlov v neděli, 9. března ve 14:00 hodin.

Na místě události zasahovalo v den nehody přes 70 záchranářů, z toho bylo 43 hasičů. Záchranné práce trvaly po dobu 3 hodin. Následující den ještě 14 příslušníků HZS ÚO Český Krumlov pracovalo na vyproštění vraku autobusu a odstraňování následků nehody.

Následky nehody byly tragické. 17 cestujících zahynulo na místě, dva v nemocnici a jeden zemřel na následky nehody v roce 2005. Podle znaleckého posudku jel řidič, který byl přepravcem jednorázově najat, v prudkém klesání rychlostí 118 km za hodinu. Také bylo zjištěno, že neoprávněně pozměnil osvědčení o způsobilosti řidiče. Na základě nepřizpůsobení rychlosti jízdy a padělání dokladů byl řidič odsouzen za obecné ohrožení k trestu osmi let.

Dopravní nehoda autobusu u Nažidel je považována za nejtragičtější nehodu autobusu v historii České republiky. Ukazuje, jak je důležitá spolupráce všech složek IZS a hlavně, k jakému výraznému posunu, co se týče jejich spolupráce při likvidaci mimořádných událostí, se za následující roky, tedy od roku 2003 do současnosti, dospělo. Došlo ke zdokonalení taktických postupů, a to jak u jednotlivých složek IZS, tak u jejich společných zásahů, dále ke zdokonalení typových činností, komunikace na místě zásahu a spolupráce s psychology, kteří zajišťují posttraumatickou péči.


 

HZS Plzeňského kraje

Čerpání vody do Vodárny Plzeň

V noci z pondělí, 7. října 2019 na úterý, 8. 10. 2019, došlo k úniku látek na impregnaci dřeva z výrobního areálu firmy Holz Schiller v Klatovech do toku Drnového potoka, který je jedním z významných přítoků řeky Úhlavy, jež zásobuje město Plzeň pitnou vodou. Koncentrace nebezpečné látky ve vodě byla velmi vysoká. Šlo o látku nebezpečnou pro zdraví  a vysoce toxickou pro vodní organismy.

Nebezpečná látka (impregnační látka Impralit - BSK effect) postupovala blíže k Plzni. Povodí Vltavy i laboratoř Vodárny provádělo průběžná měření.

Dne 12. října 2019 v 18:00 hodin bylo v zasedací místnosti Kanceláře technického náměstka primátora svoláno jednání pracovní skupiny krizového štábu MMP pro vodárenství, kde bya přijata následující opatření. V nočních hodinách ze soboty 12. října na neděli 13. října začalo upouštění přehradní nádrže Nýrsko (8 - 9 m3/s), aby došlo k naředění vody v Úhlavě a  propláchnutí  (pročištění) koryta řeky od nebezpečné látky. V odběrném místě u obce Štěnovice byly pravidelně odebírány vzorky z řeky Úhlavy.

Úpravna vody zásobující město Plzeň a okolí byla odstavena v neděli v 19.55 hodin, čímž se zabránilo vniknutí kontaminované vody do úpravny.  Jádro znečištění dorazilo k odběrnému místu vodárny dle odhadů kolem půl druhé v noci, od té doby kulminace klesala. Koncentrace nebezpečné látky ve vodě byla ale pořád velmi vysoká.

Z tohoto důvodu bylo rozhodnuto o náhradním zásobování Vodárny Plzeň vodou z řeky Radbuzy, které bylo realizováno od poledne 14. října 2020 a trvalo do odpoledních hodin 15. října 2020. Nasazena byla čtyři velkokapacitní čerpadla, pomocí nichž se přes noc dodávalo 260 litrů vody za sekundu. V dopoledních hodinách se kombinací čerpadel podařilo dostat průtok až na 310 litrů za sekundu. Vzdálenost, na kterou byla voda čerpána, se pohybovala od 500 do cca 660 m. Dopravní vedení procházelo i pod hladinou řeky Radbuzy. Byl tak zabezpečen průtok, který byl požadován Vodárnou Plzeň. Takto masivní nasazení velkokapacitních čerpadel pro dodávku vody pro obyvatelstvo nemělo v České republice obdobu.

Celkem bylo do akce zapojeno 25 jednotek hasičů a využita byla i mezikrajská výpomoc. 15. října 2019 byl stav zredukován na sedm jednotek. Čtyři jednotky HZS Plzeňského kraje, jedna jednotka Středočeského kraje, jedna z Karlovarského kraje a ZÚ Zbiroh. Dobrovolné jednotky byly odeslány na základny.

Podrobnosti k této mimořádné události naleznete na:
https://www.hzscr.cz/clanek/vzpominka-ke-20-vyroci-vzniku-hasicskeho-zachranneho-sboru-cr.aspx
https://youtu.be/zDBEYUe72O4



 

HZS Karlovarského kraje

U Perninku se srazily dva osobní vlaky, dvě osoby zemřely

V úterý, 7. července 2020, krátce po třetí hodině odpoledne přijali hasiči oznámení o nehodě na železniční trati mezi Perninkem a Nejdkem. Strojvůdce jednoho z vlaků nepočkal ve stanici Pernink a na jednokolejné trati vyjel proti blížící se druhé železniční soupravě z Nejdku.

První jednotka PO byla na místě za 10 minut od nahlášení události na tísňovou linku. Po průzkumu místa události velitel zásahu upřesnil rozsah a především počet zraněných osob. Protože neměl na místě dostatek sil a prostředků pro záchranu a vyproštění zraněných osob z havarovaných souprav, rozhodl o záchraně a předlékařské pomoci nejdříve těm, které bylo možné z obou vlaků dostat bez vyprošťovacích nástrojů a dalšího vybavení. První místo pro soustředění jednotek PO bylo zřízeno na silnici pod svahem, odkud si hasiči veškeré záchranářské vybavení nosili k místu havárie.

Na místě se nacházelo podle prvních odhadů asi 30 osob. Vzhledem k druhu a povaze zranění strojvedoucích a vlakové čety nebylo možné zjistit přesné informace o počtu cestujících ve vlacích. Po příjezdu velitel čety stanice Karlovy Vary, který na místě převzal velení, rozhodl o vytvoření dvou úseků a přesměroval další dojíždějící jednotky PO k novému místu shromáždění v prostoru nádraží Pernink. Zde byl vytvořen druhý úsek pro shromáždění a třídění zraněných, první úsek zůstal v místě samotné srážky.

Ve vlacích bylo zahájeno třídění zraněných metodou START. Osoby bez zranění či osoby zraněné, ale schopné samostatného pohybu, byly v doprovodu členů jednotek PO a příslušníků PČR odvedeny do úseku shromáždění zraněných na nádraží. Ostatní bylo nutné na shromaždiště dopravit v nosítkách. Zároveň bylo potřeba dvě osoby vyprostit s použitím hydraulických vyprošťovacích nástrojů. Během třídění metodou START ve vlacích byly dvě osoby označeny jako usmrcené a nebylo s nimi dále manipulováno s ohledem na další vyšetřování. Na místo byl vyslán územní řídící důstojník HZS Karlovarského kraje, který po příjezdu převzal velení. Ten již během jízdy k zásahu konzultoval telefonicky postup a aktivaci traumaplánu Karlovarské krajské nemocnice v Karlových Varech (KKN) s vedoucím odboru bezpečnosti a krizového řízení Krajského úřadu Karlovarského kraje. Za 1 hodinu a 6 minut od přijetí oznámení o nehodě byly všechny osoby z vlakových souprav mimo havarované vagony. Několik zraněných osob bylo na nosítkách na železničním svršku před vlakem, kde posádky ZZS Karlovarského kraje a jednotky PO prováděly neodkladnou přednemocniční péči. V čase 1 hodina 26 minut od nahlášení byly všechny osoby z obou vlaků, kromě usmrcených, transportovány na místo shromaždiště u budovy nádraží Pernink.

DN vlak _17.JPG

Finální třídění zraněných osob probíhalo v prostoru nádraží Pernink, kde byl člen ZZS Karlovarského kraje určen jako vedoucí odsunu. Z tohoto místa sanitky rozvážely zraněné do určených lékařských zařízení. Kvůli vážnosti zranění několika osob povolala ZZS Karlovarského kraje na místo leteckou záchrannou službu. Zasahovaly tak vrtulníky Armády ČR Plzeň, Armády ČR Bechyně, LZS Ústí nad Labem a LZS ze Spolkové republiky Německo.

Při hromadných dopravních nehodách se stává, že zraněné osoby v šoku odcházejí od místa neštěstí. Po transportu zraněných tak velitel zásahu rozhodl o průzkumu širšího okolí místa havárie. PČR využila služební psy pro prohledání terénu a místo zásahu propátral ze vzduchu rovněž příslušník stanice Karlovy Vary s dronem, a to až do doby příletu vrtulníku Letecké služby PČR, který provedl monitoring celé oblasti místa zásahu. V okolí nehody nebyla nalezena žádná další osoba.

Hasiči rovněž aktivovali informační linku, kde se příbuzní účastníků nehody mohli informovat o průběhu řešení nehody a o transportovaných osobách do nemocnic. Na linku se obraceli také pracovníci ambasád, kteří zjišťovali, zda mezi zraněnými nejsou občané cizích států.

Ve večerních hodinách si místo zásahu převzali hasiči z drážní jednotky z Chebu. Pro uvolnění zastaveného provozu na trati bylo nutné odtlačit či odtáhnout poškozené vlakové soupravy.

Na místě události zasahovaly jednotky HZS Karlovy Vary, Sokolov, CHZ Sokolov, Cheb, Toužim, Chomutov, HZSp SŽ Cheb, Chomutov, JSDH Pernink, Nejdek, Abertamy, Ostrov, Potůčky, Boží Dar, Jáchymov, Pozorka, Horní Blatná

Podrobnosti k této mimořádné události naleznete na:
https://www.hzscr.cz/hzs-karlovarskeho-kraje-menu-informacni-servis-zpravodajstvi.aspx?q=Y3BpPTM%3d
https://www.hzscr.cz/clanek/casopis-112-rocnik-xix-cislo-9-2020.aspx?q=Y2hudW09Mw%3D%3D



 

HZS Ústeckého kraje

Požár v Unipetrolu Litvínov

Ve čtvrtek, 13. srpna 2015, došlo k požáru v podniku Unipetrol RPA v Záluží u Litvínova. Vznik události byl na operační středisko HZS podniku Unipetrol RPA (OS HZSP) ohlášen operátorem ethylenové jednotky v 08:48 hodin jako únik propylenu z roztěsněné příruby pod pojišťovacím ventilem.

https://www.hzscr.cz/SCRIPT/ViewImage.aspx?physid=732967&docname=1603-04a.jpg


 

Úsek č. 1 - ethylenová jednotka, požár potrubí

Na místo zásahu byla vyslána technika ze stanice č. 2 a ze stanice č. 1. V 08:57 hodin došlo k další explozi uniklého propylenu. Následně vznikl požár v místě roztěsněného přírubového spoje pod pojišťovacím ventilem č. 1 na potrubí plynného propylenu. V 08:54 hodin operační a informační středisko HZS Ústeckého kraje (KOPIS) vyhlásilo požární poplach pro jednotky Severní Energetická Komořany a jednotku SDH obce (JSDHO) Braňany.

V 08:57 hodin byl přerušen provoz na tramvajové trati a silnici 1/27. V 08:58 hodin požádal velitel zásahu o vyhlášení 2. stupně požárního poplachu. V 09:01 hodin KOPIS vyhlásil poplach pro jednotky stanic Litvínov a Most. V 09:00 hodin byly uzavřeny přístupové cesty do okolí areálu a byla spuštěna siréna „Únik hořlavých plynů“. Přibližně v 09:02 hodin došlo vlivem tepelného namáhání potrubí DN-500 k jeho roztržení a následnému masivnímu úniku propylenu a jeho hoření. Po roztržení potrubí a následném hoření uniklého propylenu nasadila jednotka HZSP stabilní monitory.

Bylo zahájeno chlazení potrubního mostu. V 09.05 byl vyhlášen poplach pro JSDHO Horní Jiřetín, Lom, Litvínov­ obec, Meziboří, o minutu později pro JSDHO Louka u Litvínova a Osek. Velitel zásahu požádal o vyhlášení 3. stupně požárního poplachu a nařídil evakuaci areálu. Podařilo se uhasit střechu stanice pro demineralizaci vody. Začalo se s chlazením potrubních mostů, chlazení technologického zařízení jednotky extrakce benzenu a tanku BTX. Zasahující jednotky se pravidelně střídaly ve směnách. Situaci na místě požáru komplikoval velmi silný hluk hořícího plamene a unikajícího stlačeného vzduchu a páry, který znemožňoval komunikaci a došlo k poškození sluchu zasahujících hasičů.

V 09:35 hodin byla zastavena vlaková doprava mezi Loukou u Litvínova a Litvínovem. V 10:37 hodin, kdy byl zásah relativně stabilizován, došlo ke vzniku požáru na pyrolýzní peci.

Přibližně ve 14:40 bylo zaznamenáno pohasínání plamene na mostě. Byly mírně odkloněny proudy chladící mosty. K opětovnému hoření již nedocházelo. Hasiči poté v dýchacích přístrojích pomáhali zaslepit „faklové potrubí“.

Zásah na úseku č. 1 byl ukončen 18. srpna 2015 v 09:40 hodin.


 

Úsek č. 2 – pyrolýzní pece, evakuace staré části areálu

Ke vzniku požáru pece č. 9 a následnému rozšíření na sousední pec č. 10 došlo v 10.37 hodin. Krátce po vzniku požáru na obou pecích došlo v 10.47 hodin rovněž k úniku pyrolýzního topného oleje na štěrkovou plochu jihovýchodně od pyrolýzních pecí a přenesení požáru na tuto plochu.

Z důvodu šíření požáru na pyrolýzní peci a nedostatku požární techniky na místě zásahu vyhlásilo KOPIS v 10:49 hodin zvláštní stupeň požárního poplachu.

Hasiči ze stanice Litvínov vynesli ze skladu jižně od velínu ethylénové jednotky tlakové nádoby. První jednotky byly nasazeny jižně od pyrolýzních pecí, další dva proudy na hašení požáru pod pecí. Třetí proud byl nasazen na hašení kabelových lávek ve směru šíření požáru na západ směrem k dalším pecím. Z ulice na severní straně pyrolýzních pecí byly na hašení požáru postupně nasazeny stabilní monitory. Velitel zásahu v 11.00 hodin požádal VZ o nasazení norných stěn na řeku Bílinu.

Lokalizace požáru na jihovýchodní straně proběhla v 11.15 hodin. Po uhašení požáru na štěrkové ploše pokračovaly jednotky hašením a chlazením technologického zařízení pyrolýzních pecí monitory z východní strany. Průběžně bylo prováděno měření ovzduší.

Ve 12.59 hodin se na místo MU dostavila jednotka z ÚO Litoměřice s velkoobjemovým čerpadlem Somati a ve 14.49 hodin požádal velitel zásahu o vyslání dalšího velkoobjemového čerpadla Somati ze Středočeského kraje. V 16.20 hodin, z důvoduvysokých teplotních podmínek v místě zásahu, vzhledem k častému střídání zasahujících příslušníků a z důvodů postupného využití všech záložních sil a prostředků před branou areálu, nabídlipříslušníci operačního výjezdu MV­ GŘ HZS ČR vyslání odřadu ze Středočeského kraje na pomoczasahujícím jednotkám PO.

Účinnost hašení požáru byla výrazně komplikována vysokou teplotou, členitostí a výškou technologického zařízení pyrolýzních pecí, objemem a neustálým přísunem hořlavin, nízkými výkony nasazených proudů v počátku zásahu a současným nasazením proudů na vodu i pěnu. Požár pyrolýzních pecí byl lokalizován po 18.00 hodině, kdy byla zajištěna dodávka vody dálkovou dopravou. Úplná likvidace požáru v prostoru pyrolýzních pecí byla ohlášena 14. srpna v 09.31 hodin. Pravidelné měření teplot a kontroly zařízení pokračovaly až do ukončení zásahu dne 18. srpna.

Likvidace mimořádné události proběhla současně s ukončením celého zásahu dne 18. srpna 2015 v 09.40 hodin, kdy bylo místo události shledáno bez zvýšených rizik z hlediska možnosti opětovného vzniku požáru. Asistence HZSP pokračovala na místě zásahu do 23. září 2015, kdy probíhalo na obou úsecích vypouštění zbylých hořlavin z potrubí a technologických zařízení.

Na likvidaci požáru bylo nasazeno celkem 43 profesionálních a dobrovolných jednotek PO a odřad ze Středočeského kraje, který byl tvořen dalšími 14 jednotkami PO. Od vzniku požáru až po jeho likvidaci se na místě zásahu vystřídalo 499 profesionálních a dobrovolných hasičů. Na místě zásahu byl vyhlášen zvláštní stupeň požárního poplachu.

Bylo evakuováno přibližně 3360 osob z obou částí areálu společnosti, 90 osob z dolu Centrum a přibližně 50 osob z prostoru bývalého dolu Hlubina nacházejících se v zóně havarijního plánování. Během evakuace nedošlo ke zranění žádné osoby.

V průběhu zásahu byla oznámena nevolnost jednoho z hasičů, z důvodu fyzického vyčerpáni a dehydratace. Postižený byl předán posádce ZZS. Zranění hasiči a hasiči vyčerpaní z důvodu přehřátí organismu byli ošetřeni na obou požárních stanicích HZSP. Hasiči se závažným poraněním sluchu byli průběžně transportováni vozidly ZZS do nemocnice v Mostě. Po zásahu byla u všech hasičů zasahujících v prostoru areálu nařízena mimořádná preventivní zdravotní prohlídka.

Detailní popis události najdete v článku Časopisu 112 a v ostatních odkazech:
https://www.hzscr.cz/clanek/casopis-112-rocnik-xv-cislo-3-2016.aspx?q=Y2hudW09Mg%3D%3D
https://www.hzscr.cz/clanek/hzs-usteckeho-kraje-menu-informacni-servis-zpravodajstvi-2015-srpen-pozar-v-unipetrolu-litvinov.aspx
https://www.hzscr.cz/clanek/likvidace-pozaru-v-unipetrolu-litvinov.aspx



 

HZS Libereckého kraje

Povodně 2010

V pátek 6. srpna 2010, zasáhly území Libereckého kraje bleskové povodně. Vzaly s sebou vše, co jim stálo v cestě…. 

                 

Pršet začalo vydatně v pátek kolem osmé hodiny večerní, prudké lijáky trvaly celou noc a menší toky, zejména na Liberecku, se začaly rozvodňovat a zaplavovat okolí. Krajské operační a informační středisko HZS Libereckého kraje začalo před půlnocí přijímat první telefonáty se žádostmi o pomoc. Jednalo se hlavně o čerpání vody ze zatopených sklepů, garáží a zahrad. „K první události jsme vyjížděli už ve čtyři hodiny ráno a bylo to k rozpadlé silnici, kterou vzala voda“, řekl Jaromír Hanzl, který jako hasič zasahoval během povodní v roce 2010. V Raspenavě voda brala vše, co jí stálo v cestě.“ Vzpomínám si, že najednou přišla třímetrová vlna, která spláchla všechny lávky. Vidět v Raspenavě 4 m zvedlou řeku a zatopená místa, která znáte, bylo hrozné“, vybavil si npor. Josef Hanzl, velitel stanice Raspenava.

V sobotu ráno, 7. srpna 2010, zasedl v Hrádku nad Nisou krizový štáb, který začal řešit první vážnější problémy vzniklé z předchozí noci. Třetí stupeň povodňové aktivity byl vyhlášen na Lužické Nise v Hrádku nad Nisou a na Smědé v Předláncích. Tou dobou trvaly intenzivní práce hasičů také v Chrastavě, Bílém Kostele, ve Frýdlantu a v okolí Mníšku, kde došlo k vylití Jeřice a Václavického potoka. Velké omezení nastalo také v dopravě. Přestaly jezdit vlaky na trati z Liberce do Hrádku nad Nisou, z Frýdlantu do Černous či Varnsdorfu a Žitavy. Několik desítek domácností na Liberecku bylo bez proudu. Kolem poledne začaly také první evakuace obyvatel ze zatopených lokalit. Například v Mařenicích na Cvikovsku evakuovali 45 lidí z letního tábora. Lidé, kteří nestačili ze svých domovů před velkou vodou utéct, se snažili čekat na záchranu na střechách svých domů nebo stromech. Tou dobou říčka Jeřice v Chrastavě vystoupala až do výšky 433 cm. Menší toky se vylily do okolí polí a luk, pole nezvládala vsakovat vodu, a tak bylo zaplaveno téměř celé město.

V Mníšku, který byl již skoro celý pod vodou, byla tou dobou voda hluboká až 4 metry. V Nové Vsi hrozila protržením přehrada Mlýnice. Obec začala okamžitě místní obyvatele evakuovat. Bez proudu je v odpoledních hodinách Frýdlant, Mníšek, Václavice, Nová Ves, Bílý Kostel, Nové Město, Heřmanice, Chrastava. V terénu bylo více než 200 hasičů s celkovým počtem 85 kusů hasičské techniky. Voda v centru Frýdlantu vystoupala až do výšky jednoho a půl metru. Na evakuaci čekalo přes tisíc lidí, které za několik hodin evakuovala armáda. Na pomoc přijela také horská služba s těžkou technikou. Přesto zůstala některá místa zcela nedostupná poté, co voda odřízla všechny přístupové cesty.

Do Libereckého kraje byly vyslány na pomoc také jednotky ze sousedního Královéhradeckého kraje, Středočeského kraje, který vyslal do Libereckého kraje transportér, čluny a třicet hasičů. Na pomoc přijel i Záchranný útvar HZS z Hlučína. V zasažených oblastech postupně vznikala evakuační střediska. Hrádek nad Nisou byl odpojen do proudu i plynu. Vypadly také telefonní sítě, fungovaly pouze pevné linky. Za 24 hodin operátoři tísňový linek přijali přes 2.242 hovorů. Před půlnocí byli nuceni opustit domovy lidé ze Zákup a Cvikova.

V neděli, 8. srpna 2010, přijeli na pomoc hasiči z německého Görliz. Situace se začala stabilizovat. Nejvíce zasažené lokality byly Frýdlant, Nová Ves, Raspenava, Višňová, Bílý Kostel, Chrastava, Hejnice, Heřmanice. V Hrádku nad Nisou voda zaplavila více jak 300 objektů. Z města evakuovali přes 400 obyvatel. S 22. hodinou začal platit 3. povodňový stupeň na několika místech – na Ploučnici v České Lípě, v Benešově nad Ploučnicí, v Mimoni a na Smědé v Předláncích. Druhý povodňový stupeň platil na dvaceti místech.

V důsledku povodní přišlo o život celkem 5 lidí. Zraněno bylo přes 130 osob. Celkové škody byly vyčísleny na 8 212 451 tis. Kč. Přibližně 160 lidí bylo evakuováno vrtulníky policie, armády a záchranné služby. Do záchranných a likvidačních prací bylo zapojeno 267 jednotek HZS ČR, JSDH, HZS podniku a JSDH podniku, přes tisíc hasičů, 700 policistů, 40 záchranářů zdravotnické služby, 1 800 vojáků a stovky dobrovolníků. Povodně zasáhly 81 obcí a 1 872 domácností. Hasiči při záchraně osob „utopili“ několik svých vozidel. Vedle záchranných prací hasiči na řadě míst v Libereckém kraji prováděli povodňové zabezpečovací a likvidační práce.

Podrobnější informace o povodních, fotogalerie i videa se vzpomínkami zasahujících hasičů naleznete v odkazech níže:
https://www.hzscr.cz/clanek/bleskove-povodne-povodne-v-libereckem-kraji-v-srpnu-2010.aspx​​​
h
ttps://www.hasiciliberec.cz/povodne/hasici-vzpominaji-na-bleskove-zaplavy-z-roku-2010/




HZS Královéhradeckého kraje

Požár výrobní haly firmy Mileta, a. s.

V sobotu, 22. prosince 2012, v 05:55 hodin přijalo operační a informační středisko HZS Královéhradeckého kraje oznámení od zaměstnance firmy Mileta, a.s., v Hořicích, že došlo k požáru výrobní haly, kde se vyráběly lůžkoviny.

Zaměstnanci firmy se pokoušeli již před příjezdem jednotky PO sami požár uhasit. V tuto dobu byla na místo požáru vyslána jednotka ze stanice Hořice a jednotky PO zařazené v prvním stupni požárního poplachu.

Po příjezdu jednotky ze stanice Hořice bylo prvotním průzkumem zjištěno, že prostor skladu je silně zakouřen a ohnisko požáru se nachází přibližně šest až osm metrů od vstupních dveří. Ještě před příjezdem jednotky PO byli ze skladu evakuováni zaměstnanci, byl vypnut elektrický proud do haly a nasazeny dva proudy. Průzkumná skupina narazila po zhruba dvou metrech po vstupu do haly na rychle se šířící plameny. Velitel zásahu požádal OPIS o vyhlášení druhého stupně požárního poplachu a nasazení dalších jednotek PO. 

Po příjezdu řídícího důstojníka byl zřízen štáb velitele zásahu a místo zásahu rozděleno na tři úseky. Byl vytyčen hlavní cíl, a to zabránit šíření požáru. Situaci komplikovala skutečnost, že hala nemá požárně dělicí konstrukce, jednotlivé provozy oddělují pouze lehké konstrukce z heraklitu a sádrokartonu. Požár se vzhledem k velkému počtu naskladněného materiálu (několik tun příze a utkaných textilií) nekontrolovaně šířil velkou rychlostí celým prostorem haly. Proto byl vyhlášen zvláštní stupeň poplachu a na místo zásahu byla povolána výšková požární technika z okolních stanic. Střecha haly se v důsledku žáru propadla dovnitř objektu a došlo k následnému zvlnění bočních stěn haly. Vlivem rychle se šířícího požáru a vysoké teploty byly plamenným hořením zasaženy i sklady a jednotky PO musely zaujmout další obranné postavení z prostoru hlavní chodby. Útočné proudy byly nasazeny v 1. NP z obou stran do haly a ve 2. NP z prostoru skladů. Další technika byla nasazena ze zadní části haly s cílem zabránit dalšímu šíření směrem k výrobní části haly, z přední části haly a z boku haly pro hašení a ochlazování pláště požárem zasažené budovy. 

Bylo nutné zabezpečit dostatečné množství hasiv, proto byla zřízena tři čerpací stanoviště ze zdrojů vody v areálu firmy a současně využita i místní hydrantová síť. Ovšem s přibývajícími proudy a nasazením výškové techniky se začaly zásoby vody rychle snižovat. I čerpací stanoviště u místní požární nádrže se začalo jevit jako nedostačující. Proto byla zřízena další dvě čerpací stanoviště na okolních rybnících, odkud byla dodávka vody zajištěna kyvadlově velkoobjemovými CAS. 

Po více než sedmi hodinách od nahlášení události se šestnácti jednotkám hasičů z okresů Jičín a Hradec Králové podařilo lokalizovat rozsáhlý požár výrobní haly textilky v Hořicích na Jičínsku. Hasiči dostali požár pod kontrolu ve 13:27 hodin.

Dohašování pokračovalo ještě do ranních hodin 24. prosince 2012, kdy byl v dopoledních hodinách proveden závěrečný průzkum a místo zásahu předáno zástupci firmy.

Na likvidaci požáru bylo nasazeno celkem 17 jednotek PO (4 jednotky HZS ČR, jednotka HZS podniku a 12 jednotek SDH obcí). Celkem zasahovalo 139 hasičů. 

Příčinou vzniku požáru byla pravděpodobně technická závada na osvětlovacím tělese. Požárem byl zcela zničen prostor přípravny a expedice hotových výrobků a část skladů ve druhém nadzemním podlaží. Předběžná škoda byla stanovena na přibližně 250 milionů Kč. Úspěšným zásahem se podařilo uchránit více než polovinu haly, přestože v hale nebyly žádné požárně dělicí konstrukce, uchráněné hodnoty byly vyčísleny na minimálně 350 milionů Kč. Vzhledem k výši vyčíslených škod se stal požár největším v novodobé historii HZS Královéhradeckého kraje. 

Podrobnosti k této mimořádné události naleznete na:
https://www.hzscr.cz/clanek/casopis-112-rocnik-xii-cislo-4-2013.aspx
https://www.hzscr.cz/clanek/hasici-likviduji-rozsahly-pozar-vyrobni-haly-textilky.aspx


 



HZS Pardubického kraje

Likvidace ptačí chřipky v Pardubickém kraji

Ve středu,  20. června 2007, přijalo operační a informační středisko hasičů zprávu o podezření na ptačí chřipku v Zemědělském obchodním družstvu Zálší v obci Tisová na Orlickoústecku.

Řídící důstojník ihned vydal pokyn k překontrolování dezinfekčních činidel, sorbentů a dalších prostředků k zásahu. Ve 20 hodin ředitel HZS Pardubického kraje plk. Ing. Miroslav Kvasnička svolal poradu úzkého vedení s řídícím důstojníkem kraje a řídícím důstojníkem územního odboru Ústí nad Orlicí. Státní veterinární správa požádala cestou OPIS MV-generálního ředitelství HZS ČR o zapojení složek IZS do řešení mimořádných veterinárních opatření. Dále byla požádána o součinnost Armáda ČR. Na místo byl vyslán odřad 156. záchranného praporu Olomouc.

O hodinu později zasedala Bezpečnostní rada Pardubického kraje. Byl jmenován velitel zásahu. Po skončení zasedání byla vydána tisková zpráva o nastalé situaci. Štáb velitele zásahu zasedl na farmě Tisová v časných ranních hodinách. Byla stanovena průzkumná skupina složená z hasičů, vojáků, veterináře a vodohospodáře. Tato průzkumná skupina vytyčila prostor pro rozvinutí dekontaminačních stanovišť.

Na základě analýzy potřeb sil a prostředků začalo probíhat postupné soustřeďování techniky, zasahujících a navážení potřebného materiálu pro zásah. Krajská hygienická stanice zajistila lék Tamiflu nejen pro zasahující, ale také pro zaměstnance Zemědělského obchodního družstva (ZOD) Zálší, kteří se dostali do styku s patogenním virem ptačí chřipky H5N1.

 V odpoledních hodinách zasedal krizový štáb ředitele HZS Pardubického kraje. Během 21. června byly vyklizeny tři haly od krůt a krocanů nakažených patogenním virem H5N1. Ve večerních hodinách bylo rozhodnuto, že z důvodu nedostatku pytlů a kontejnerů bude vyklizena poslední hala během dopoledne 22. června 2007.

Večer se ještě hasičům a vojákům podařilo plošně vydezinfikovat jednu prázdnou halu. Dezinfekce pak musela zůstat na podestýlce „aktivní“ 24 hodin, to znamená, že teprve po 24 hodinách mohla být podestýlka vyvezena z farmy. Toto bylo dodrženo i u zbylých hal, které byly dezinfikovány během pátečního dne.  

Na místě události bylo nutné se postarat také o média. Téměř nepřetržitě se zde pohybovaly televizní štáby s přenosovými vozy.  O tyto štáby se v místě mimořádné události „staral“ a informace předával náměstek krajského ředitele pro IZS a operační řízení HZS Pardubického kraje, plk. Mgr. Aleš Černohorský. Tiskové zprávy byly médiím zasílány aktuálně několikrát denně přes tiskovou mluvčí HZS Pardubického kraje. Během mimořádné události, ani po ní nezaznamenali hasiči žádné negativní výstupy v médiích.

Kvůli výskytu patogenního viru H5N1 ptačí chřipky v krůtí farmě bylo rozhodnuto i o utracení drůbeže v drobných chovech v obci Tisová. Povolaní pracovníci veterinární správy drůbež postupně usmrcovali. Kurníky byly poté řádně vydezinfikovány, což zajišťovali profesionální spolu s dobrovolnými hasiči. Usmrcená drůbež byla vložena do pytlů a na valníku byla převezena do areálu firmy, kde byla uskladněna ve speciálních kontejnerech.

Obyvatelé Pardubického kraje si také začali více všímat uhynulého ptactva a jednotlivé případy hlásili na krajské operační a informační středisko hasičů v Pardubicích. Veterináři spolu s hasiči pak prováděli sběr uhynulých ptáků a jednotlivá místa nálezu byla vždy řádně vydezinfikována.

Další den byla v Tisové vyskladněna podestýlka z hal a uložena silážováním. Vir ptačí chřipky by tak měl být zcela zničen. Hasiči také likvidovali stelivo uložené přibližně 4 km od farmy, které bylo pravděpodobně zdrojem nákazy. Stoh byl rozhrnut a zapálen za asistence hasičů, kteří dohlíželi na to, aby se oheň nerozšířil do okolí. 

Armádě České republiky hasiči dodávali v cisternách teplou vodu pro dezinfekci farmy. V poslední den hasiči naposledy postavili dekontaminační stanoviště pro pracovníky, kteří provedli závěrečnou očistu všech hal.

Při této mimořádné události byly v Tisové spotřebovány přibližně 4 tuny dezinfekčního prostředku. Celkem 23 hasičů přišlo do styku s drůbeží na farmě a pracovalo přímo v ohnisku nákazy, proto hasiči dostali lék Tamiflu stejně jako dalších 242 osob.

Na místě bylo nasazeno 22 hasičských automobilů a zasahovaly zde jednotky profesionálních hasičů z Ústí nad Orlicí, Vysokého Mýta, Svitav, Pardubic i Chrudimi a dále dobrovolná jednotka hasičů z Vysokého Mýta v celkovém počtu 43. Armáda ČR, tedy 156. záchranný prapor z Olomouce nasadil 19 kusů techniky a 79 vojáků.

Od pondělí 25. června se počítala tzv. pozorovací doba ve třicetidenní ochranné lhůtě. V určených pásmech se ale již 27. června 2007 objevilo další ohnisko nákazy, a to na farmě brojlerů v Noříně na Orlickoústecku, přibližně 4 km od Tisové. Veterináři zde opět zjistili vir ptačí chřipky H5N1. O den dříve zde bylo provedeno vyšetření 60 brojlerů v rámci opatření souvisejících s výskytem ptačí chřipky v Tisové a provedené testy odhalily, že 9 brojlerů je nakaženo virem H5N1.  

Prostor kolem dvoupatrového objektu, v němž bylo chováno přibližně 27 800 kusů drůbeže, byl ihned uzavřen policisty. Stejně tak byly uzavřeny i příjezdové komunikace do Nořína.

Hasiči Pardubického kraje se ihned po obdržení této informace začali připravovat na zásah v drůbeží farmě. Celému zásahu opět velel plk. Ing. Ivo Oprchalský z Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje. Štáb velitele zásahu byl umístěn v administrativní budově ZOD Zálší v obci Zálší, přibližně 1 km od ohniska. Na místo byla opět povolána i Armáda ČR.  

Veterináři vyhlásili ochranné tříkilometrové pásmo a také desetikilometrové pásmo zvýšeného dozoru. V desetikilometrovém pásmu se nacházely i tři obce z Královéhradeckého kraje. Svolána byla Bezpečnostní rada Pardubického kraje. Médiím byla ihned tato událost oznámena i s konáním krátkého briefingu přímo v Noříně. U obou mimořádných událostí, v Tisové i Noříně, měla právě po krátké tiskové konferenci média možnost natočit si potřebné záběry, poté již televizní štáby neměly možnost vstoupit do zabezpečeného prostoru. Média vždy ze strany hasičů obdržela velmi kvalitní servis.

Do Nořína se ihned sjeli veterináři, hasiči i vojáci, kteří od 20. hodiny prováděli průběžně přes noc utrácení nakažené drůbeže. V Noříně se jednalo téměř o pětinásobek množství než v Tisové, tedy přibližně o 28 000 kusů drůbeže. Štáb velitele zásahu se rozhodoval, zda dvoupatrový objekt utěsnit a zaplynovat oxidem uhličitým, nebo zda drůbež vynést do připravených zamořených kontejnerů oxidem uhličitým, který ptactvo usmrtí. Krizový štáb se nakonec rozhodl pro druhou variantu, která se v danou chvíli ukázala jako rychleji proveditelná. Postavena byla opět dekontaminační zóna, kterou musely procházet jak zasahující složky, tak i technika. Z HZS hlavního města Prahy a HZS Královéhradeckého kraje byli do Nořína vysláni hasiči, kteří byli vybavení speciálními dekontaminačními soupravami. Úkolem hasičů bylo především zajistit dekontaminaci osob a techniky při výstupu z nebezpečné zóny v okolí ohniska nákazy. Vyklizení haly od nakažené drůbeže trvalo 7,5 hodiny, přesně 28. června ve 3.17 hodin ráno. V časných ranních hodinách zasedl štáb velitele zásahu, který se dohodl na dalším postupu. V 8 hodin již započaly práce na plošné dekontaminaci objektu. Tuto dekontaminaci prováděli hasiči spolu s vojáky. V tento den také veterináři za asistence hasičů utratili přibližně 200 kusů drůbeže drobných chovatelů v obci.

První patro haly se podařilo plošně dekontaminovat již v 11 hodin dopoledne a „běžela“ zde ihned tzv. 24hodinová lhůta, kdy musela být dezinfekce aktivní. Samotné přízemí bylo dekontaminováno o tři hodiny později. V odpoledních hodinách z Nořína odjela hlavní část armádního odřadu, na místě byla ponechána technika s obsluhou pro dekontaminaci. Práce štábu velitele zásahu byla ukončena večer. Celkem se na likvidaci ohniska nákazy ptačí chřipky v Noříně podílelo 35 policistů, 84 vojáků s 19 kusy techniky a 62 hasičů se 40 kusy mobilní techniky.

Během 29. června provedli zaměstnanci farmy vyklizení drobného množství podestýlky, která se uvnitř objektu nacházela. Hasiči s vojáky i nadále zajišťovali dekontaminaci osob a techniky. Následovala závěrečná dezinfekce a v poslední červnový den byly práce na likvidaci ohniska ptačí chřipky v Noříně skončeny.



 

HZS Kraje Vysočina

Největší hromadná dopravní nehoda na dálnici D1

Ve čtvrtek, 20. března 2008, ochromila hlavní dálniční tah D1 největší hromadná dopravní nehoda v historii této klíčové komunikace mezi Prahou a Brnem.

V kritický den, krátce po 10. hodině, se úsek dálnice náhle pokryl několikacentimetrovou vrstvou zmrzlého sněhu. Krajské operační a informační středisko Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina nejprve přijalo hlášení o hromadné dopravní nehodě na 100. km dálnice ve směru na Prahu. Na místo události okamžitě vyjeli hasiči ze stanice Jihlava, Humpolec, Havlíčkův Brod a v rámci mezikrajské pomoci také profesionálové ze Zruče nad Sázavou, zdravotníci i policisté.

Téměř vzápětí přijalo operační středisko informaci o další hromadné nehodě, tentokrát na 127. km dálnice ve směru na Brno.  Na pomoc havarovaným automobilům byly vyslány jednotky ze stanice Velké Meziříčí a Velká Bíteš.

Provoz na dálnici D1 začal okamžitě kolabovat. Mezi 90. a 134. km dálnice D1 v tu chvíli podle údajů ŘSD překročily dvě třetiny jedoucích kamionů nejvyšší povolenou rychlost. V nepříznivém počasí a při snížené viditelnosti jelo rychleji než 110 km/h zhruba také 80 procent osobních automobilů v levém a 60 procent v pravém jízdním pruhu.

Dálnice D1 se stala neprůjezdnou od 91. do 130. km v obou směrech. Na místě se začaly vytvářet kolony. V těchto kolonách docházelo k sérii dalších dopravních nehod. Přibližně sto padesát záchranářů (hasiči, policisté, zdravotníci a další) se snažilo pomoci zraněným. Na místo přiletěly dva vrtulníky LZS a ihned transportovaly zraněné do nemocnic. ZZS mělo na místě 12 sanitních vozů.

Hasiči na místo vyslali týlový kontejner, který vytvářel zázemí pro zasahující záchranáře. Pro osádky havarovaných vozidel byl přistaven autobus, ve kterém byly k dispozici deky, spacáky, horký čaj a minerálky.

Krajské operační a informační středisko HZS kraje Vysočina vyčlenilo linku s číslem 950 270 101, na kterou mohli lidé z dálnice volat, pokud jim docházelo palivo, tekutiny, léky nebo měli jiné problémy.

Hejtman kraje Vysočina, Miloš Vystrčil, svolal pracovní skupinu "Doprava krizového štábu kraje Vysočina". Tato skupina složená ze všech složek IZS a ostatních organizací, které na dálnici zasahovaly, zahájila zasedání v poledne v prostorách HZS kraje Vysočina.

Ve 12:37 hodin ohlásila ZZS ukončení prvotních záchranných prací a začala bilancovat. Třicet zraněných, z toho 6 těžce. Všichni zranění byli dopraveni do nemocnic. Policie ČR upřesnila počet havarovaných automobilů – konečné číslo bylo 116.

V 15:00 hodin na jednání pracovní skupiny přišel ministr vnitra Ivan Langer v doprovodu generálního ředitele HZS ČR Miroslava Štěpána.

V 15:15 hodin byla zprovozněna část dálnice od 110. do 100. km ve směru na Prahu. Osobní automobily byly vyváděny přes odstraněná svodidla. Pro výjezd byl určen exit 112 – Pávov.

V 16:45 hodin po 112 km dálnice D1 byl zprůjezdněn i jeden jízdní pruh směrem na Brno.

Ve 20:37 hodin hasiči předali médiím zprávu - „Dálnice D1 je v obou jízdních směrech – Praha i Brno, vždy v jednom jízdním pruhu, s maximální opatrností průjezdná“.

Událost byla vyhodnocena jako 93 dopravních nehod, zraněno bylo 30 osob, z toho tři těžce. Osm lidí museli hasiči z havarovaných vozidel vyprostit za použití hydraulického nářadí. Poškozeno při nehodě bylo 231 vozidel. Hmotná škoda byla vyčíslena na bezmála 30 milionů korun. Mezi zraněnými byla desítka cizích státních příslušníků. Na 20 tisíc lidí zůstalo v mrazivém počasí uvězněno v přibližně 50kilometrové koloně.  Na místě zasahovalo více než šest desítek hasičů. Hasiči na místě rozebrali svodidla, aby uvolnili cestu části vozidel z kolony. Na místo události byly vyslány také hasičské autobusy, které sloužili účastníkům nehody k zahřátí a odpočinku. Na 142. km dálnice D1, u Velkého Meziříčí, měli hasiči připravené kanystry pro rozvoz náhradních pohonných hmot.

Zásah složek integrovaného záchranného systému osobně monitoroval také ministr vnitra ČR Ivan Langer, který se účastnil společně s generálním ředitelem Hasičského záchranného sboru České republiky, genmjr. Miroslavem Štěpánem, jednání krizového štábu.

Následky dopravní nehody se podařilo odstranit po 14 hodinách.

„Nejde o žádný zázrak, za vším je třeba vidět velký kus osobní odvahy, práce a vytrvalosti, zodpovědnosti, a především profesionality“, takto hodnotil zásah tehdejší hejtman Kraje Vysočina Miloš Vystrčil.

Podrobnosti k této mimořádné události naleznete na:
https://www.hzscr.cz/clanek/hromadne-dopravni-nehody.aspx



HZS Jihomoravského kraje

Výbuch plynu v obytném domě na ul. Tržní 2

V pondělí, 21. června 2004, po 13. hodině došlo v bytovém domě na Tržní ulici v Brně - Černovicích k výbuchu plynu a došlo ke zřícení přední části budovy.

Po výbuchu plynu vznikl požár, který byl dále podporován unikajícím plynem. Během 5 minut se na místo dostavila první jednotka hasičů. Bylo zahájeno hašení požáru a záchrana osob z trosek. Hasiči pomáhali dokončit evakuaci osob z budovy a poskytovali pomoc zraněným. Ze sutin vyhrabali a zachránili dvě osoby.

Celou dobu prováděli hašení požáru, a to i pomocí automobilových žebříků a oscilačních monitorů (vodních děl). Hašení probíhalo jak zvenku, tak i v narušeném objektu. Zásadním způsobem ztěžoval hasební práce stále unikající plyn, který byl zastaven až kolem 17. hodiny. K zajištění dostatku vody na hašení byla zřízena dálková doprava vody hadicemi z nádrže v areálu firmy Alstom-Power.

                   

Na místo přiletěli vrtulníkem členové USAR teamu (skupiny pro vyhledávání v troskách) z HZS hl. města Prahy vybavení speciální tzv. štěrbinovou kamerou k prohledávání trosek. Hasiči územního odboru Brno ve spolupráci s nimi prohledali celý objekt, ale další osoby nenašli.

Na místě zasahovala Zdravotnická záchranná služba, Policie ČR i Městská policie a pohotovostní služby plynáren, JmE, Dopravního podniku a firmy SKANSKA. Posledně jmenovaná firma významně pomohla při zajištění těžké techniky pro odklízení trosek.

Kolem 20. hod. začalo střídání zasahujících příslušníky směny A, kteří pokračovali celou noc v kontrole odklízených trosek a hledání pohřešované osoby. Ve 21:45 hodin bylo nalezeno pod troskami tělo náhodné chodkyně. Došlo i k opětnému požáru v půdních prostorách, který byl uhašen za pomoci AZ 52. Stále pokračovalo odtěžování trosek a hledání v nich. Po 7. hodině ráno bylo místo zásahu předáno směně C, která pokračovala v hledání a po poledni nalezla pohřešovanou dívenku. Poté hasiči dohasili drobná žhnoucí ohniska v objektu a předali místo zásahu starostovi městské části Brno-Černovice.

Celý zásah byl mimořádně náročný nejen fyzicky, ale rovněž psychicky. Následující den ještě několik jednotek SDH při demoličních pracích vytahovalo z trosek osobní věci postižených a jednotka HZS z Centrální požární stanice Lidická pomáhala při vynášení nejnutnějších věcí z bytů před demolicí objektu.

Zásahu se během dvou dnů zúčastnili hasiči a hasičská technika ze stanic Brno-Lidická, Brno-BVV, Brno-Slatina, Brno-Přehrada, Brno-Lískovec, Rosice, Židlochovice, Tišnov, Pozořice, HZS podniku ČD a. s. Brno SDH Brno-Soběšice, SDH Šlapanice, SDH Brno-Komín, SDH Brno-Husovice, SDH Brno-Útěchov.

Ze zřícené budovy bylo zachráněno 64 osob.  9 osob bylo zraněno, 4 osoby zemřely. Škoda byla vyčíslena na 7 250 000 Kč.

Výbuch způsobili dělníci, kteří před domem opravovali chodník a k výkopovým pracím použili pneumatické kladivo, díky kterému došlo k otřesům. Následně se ozvala řada výbuchů, které zasáhly chodbu a sklepní prostory domu. Tlaková a tepelná vlna vzniklá výbuchem unikajícího zemního plynu zničila převážnou část domu.


 



HZS Olomouckého kraje

Dopravní nehoda cisternového vozidla s nebezpečnou látkou - D46, Držovice

K dopravní nehodě cisternového vozidla došlo v sobotu ráno, 3. června 2017. Automobil se převrátil na bok přes oba jízdní pruhy na D46 u Držovic ve směru z Olomouce na Prostějov. Při kolizi se zranil řidič cizí státní příslušnosti. Místem v tu chvíli projížděl záchranář ZZS Olomouckého kraje, který řidiči poskytl předlékařskou péči a přivolal pomoc.

Hasiči na místě události po prvotním průzkumu zjistili, že vozidlo převáželo nebezpečnou chemickou látku, jejíž charakter vyžadoval dodržení maximální ochrany a vymezení tzv. bezpečných a nebezpečných zón. Jednalo se o látku hořlavou a žíravou, která při přímém styku s kůží a při vdechnutí jejích výparů znamenala vysoké riziko nebezpečí nejen pro hasiče, ale také pro veřejnost. Z tohoto důvodu byla doprava na rychlostní komunikaci okamžitě v obou směrech odkloněna na objízdné trasy. Hasiči byli rozděleni do průzkumných skupin a zásah prováděli v dýchací technice a v protichemických ochranných oděvech. Nejdříve zjistili únik provozních kapalin na komunikaci. Ty zasypali sorbentem a zlikvidovali je. V místě mimořádné události došlo také k drobnému úniku nebezpečné látky na vozovku, proto následovalo zapěnování místa úniku a další nutná bezpečnostní a protipožární opatření.  

Vlastník vozidla po domluvě s operačním střediskem a velitelem zásahu zajistil příjezd záložní cisterny. Než náhradní vůz dorazil, řešili hasiči především způsob přečerpání nebezpečné látky. Velitel zásahu komunikoval se zástupci specializovaných firem pro přepravu chemikálií, kteří byli přivoláni na místo zásahu. Společně pak stanovili postup a zahájili přípravu. Nejprve se musely odčerpat provozní kapaliny z havarovaného nákladního vozidla.

                       

Velitel zásahu zřídil pro likvidaci mimořádné události několik úseků. K místu povolal velitelsko-spojové vozidlo a další jednotky, aby popřípadě eliminovaly nebezpečí v souvislosti s hořlavostí nebezpečné chemické látky. Po prvotních nutných bezpečnostních úkonech a doplnění sil a prostředků zahájili hasiči odčerpání provozních kapalin do náhradních sudů a umístili odkapové vaničky tam, kde hrozil na vozovku další únik. Poté téměř tři hodiny přečerpávali 32 tun nebezpečné kapaliny.

Jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů následně ve spolupráci s povolanou specializovanou firmou vyprostily cisternu, vrátily ji zpět na kola a vozidlo bylo odtaženo. Nadzvednutí havarované techniky si vyžádalo časově náročnou přípravu. Hasiči museli zvolit maximálně bezpečné postupy, aby zabránili dalšímu úniku nebezpečné látky. Vyprošťovací práce trvaly 6 hodin.

Brzy ráno 4. června 2017 dočerpali hasiči zbytky nebezpečné chemické látky z nádrže nákladního automobilu, a to opět v protichemických ochranných oděvech a v dýchací technice. Následně uklidili komunikaci a odklidili techniku. Poté odstranili bezpečnostní a protipožární opatření. Brzy ráno byl obnoven provoz na dálnici v obou směrech.

Zásah lze z několika pohledů hodnotit jako velmi náročný. Trval téměř 24 hodin, po celou dobu se museli hasiči pohybovat v protichemických oblecích a dýchací technice, protože chemická látka byla velmi nebezpečná a riziko zranění bylo pro hasiče velice vysoké. Na místě pracovalo 5 profesionálních a dobrovolných jednotek, a to stanice Olomouc, stanice Prostějov, Prostějov-Vrahovice, Olšany u Prostějova a Plumlov. Nutno však podotknout, že hasiči ze stanice Olomouc a Prostějov se na místě několikrát vystřídali.

Podrobnosti k této mimořádné události naleznete na:
https://www.hzscr.cz/clanek/dopravni-nehoda-cisternoveho-vozidla-s-nebezpecnou-latkou-d46-drzovice.aspx



 

HZS Moravskoslezského kraje

Železniční nehoda ve Studénce - náraz do spadlého mostu

V pátek, 8. srpna 2008, v 10:30 hodin došlo ve Studénce, to je asi 20 kilometrů jihozápadně od Ostravy,  ke srážce vlaku se zřícenou konstrukcí mostu.

Mezinárodní vlak EC 108 Comenius, jedoucí na trase Krakov - Praha, narazil v železniční stanici Studénka do konstrukce opravovaného silničního mostu, která se několik sekund před tím zřítila na železniční trať.

V 10:34 hodin byly na místo události vyslány jednotky HZS Moravskoslezského kraje ze stanic Bílovec a Nový Jičín a současně jednotka sboru dobrovolných hasičů Studénka. Zároveň byly na místo události vysílány síly a prostředky v kompetenci ZZS a PČR.

Po prvotním vyhodnocení situace na místě a zjištění, že následkem nárazu došlo k roztržení vlaku a vykolejení lokomotivy a několika vagonů, vyhlásil velitel zásahu v 10:53 hodin třetí stupeň poplachu IZS.

Bylo zjištěno, že první dva vagony jsou značně poškozeny, je velký počet zraněných a bude potřeba velkého množství vyprošťovací techniky. Počet zraněných vedoucí zásahu odhadl na sto a počet mrtvých na deset. Již na základě prvních informací z místa události a poté na základě této informace VZ  byly k události postupně vyžádány další jednotky HZS MSK, HZS Správy železniční dopravní cesty (dále jen „HZS SŽDC“) a JSDH obcí v celkovém počtu 22 jednotek se 45 vozidly a celkem 151 hasiči. V průběhu záchranných prací na místě události pracovalo 64 zdravotnických záchranářů, včetně 18 lékařů a 85 policistů pořádkové, dopravní a cizinecké policie s 23 vozidly včetně autobusu. Odvoz zraněných zajišťovalo 45 sanitních vozidel a dva vrtulníky letecké záchranné služby (dále jen „LZS“) Ostrava a Olomouc.

Prostor místa zásahu byl rozčleněn na místo nasazení jednotek a na shromaždiště zraněných a organizace jejich transportu do zdravotnických zařízení (u přistávací plochy pro vrtulníky LZS byl použit velkokapacitní nafukovací stan z kontejneru HZS MSK pro nouzové přežití).

PČR měla za úkol zajistit evidenci osob, jejichž výskyt byl zjištěn při příjezdu na místo události v prostoru před nádražím v železniční stanici Studénka. PČR rovněž na základě požadavku velitele zásahu zajistila zprůjezdnění přístupových dopravních cest pro vozidla složek IZS a zejména pro bezproblémový odsun zraněných pozemní cestou sanitními vozidly do jednotlivých zdravotnických zařízení.

Na místo zásahu bylo povoláno mobilní operační středisko HZS MSK. V místě události bylo dále určeno místo pro zřízení týlového prostoru pro jednotky, místo pro přistávání vrtulníků, prostor pro poskytování informací rodinným příslušníkům postižených a médiím a prostor pro jednání bezpečnostní rady kraje, o jejímž mimořádném svolání na místě události rozhodl hejtman kraje.

V místě nasazení jednotek PO bylo prioritně prováděno vyprošťování živých cestujících z jednotlivých vagonů vlaku a jejich transport na shromaždiště zraněných. Souběžně byl v tomto časovém úseku prováděn nepřetržitý průzkum trosek vlaku a zřícené mostní konstrukce za účelem nalezení všech živých osob a lokalizace zemřelých. K této činnosti byla využita i štěrbinová endoskopická kamera. Vedoucí zásahu zároveň požádal o zajištění asistence kynologické skupiny se psy s atestem pro vyhledávání osob v sutinách. 

Poslední nalezená živá osoba byla předána na shromaždiště zraněných přibližně v 11:45 hodin a v 12:27 hodin byli poslední pacienti evidováni na třídícím stanovišti, rozvezeni do nemocnic. Celková doba potřebná pro vyproštění všech živých osob, jejich bezprostřední ošetření včetně transportu na třídící stanoviště, byla 1.06 hodin. V tomto okamžiku rozhodl vedoucí zásahu o redukci počtu jednotek PO na místě události a jejich odeslání na základny.

V troskách jednotlivých vagonů a v jejich bezprostředním okolí bylo lokalizováno šest těl, u kterých lékař konstatoval smrt. Ve 13:40 hodin bylo započato s vyprošťováním těla první oběti. Poslední tělo bylo vyproštěno v 18:34 hodin.

V 18:45 hodin rozhodl velitel zásahu o ukončení záchranných prací a místo zásahu předal veliteli HZS SŽDC .

Jednalo se o zásah extrémně náročný na nasazení sil a prostředků složek IZS ve vztahu k samotnému charakteru události, počtu postižených (cestujících, zraněných, mrtvých a jejich příbuzných), organizaci místa zásahu, koordinaci řízení záchranných prací a ostatních opatření mimo místo zásahu.
Činnost jednotlivých složek IZS, dodržení taktických zásad pro postup při události tohoto charakteru, plnění úkolů stanovených velitelem zásahu a jeho štábem byla hodnocena jako vysoce profesionální. Rovněž úroveň spolupráce a koordinace lze hodnotit jako velmi vysokou. Poprvé při takto rozsáhlé mimořádné události byl použit nově zpracovaný manuál typové činnosti složek IZS – Třídění raněných.

Detailní popis události najdete v článku Časopisu 112 v odkazu:
https://www.hzscr.cz/clanek/casopis-112-rocnik-vii-cislo-9-2008-691727.aspx?q=Y2hudW09NA%3D%3D




HZS Zlínského kraje

Požár skladu v areálu Svitu ve Zlíně

Ve středu, 9. ledna 2013, v 01:16 hodin obdrželo krajské operační středisko zlínských hasičů oznámení o požáru v objektu č. 103 bývalého  průmyslového areálu SVIT ve Zlíně. V té době se v objektu nacházelo také několik zaměstnanců. Tři z nich byli intoxikováni zplodinami hoření a na místě ošetřeni zdravotnickou záchrannou službou.

Po příjezdu prvních jednotek na místo události bylo průzkumem zjištěno silné zakouření ve druhém nadzemním podlaží objektu  a následně intenzivní hoření v prvním podlaží. Minimální viditelnost a sálání tepla hoření znesnadnilo hasičům zjistit, kde a  v jakém rozsahu se požár přesně nachází. Jeho další rozvoj vytlačil zasahující jednotky z objektu a hasební práce musely být prováděny z vnějšího prostoru.

Požár ve vnitřní části objektu se za vývinu intenzivního kouře rychle šířil. Velitel zásahu proto povolal na místo události další síly a prostředky. I přes maximální nasazení všech sil se nepodařilo požár lokalizovat. Nebylo také možné určit, které prostory jsou přesně zasaženy a v jakém rozsahu. Ve 03:12 hodin byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu a na místo události byly povolány další posilové jednotky. V 03:37 hodin pak byl vyhlášen třetí stupeň požárního poplachu.

Z vnitřní části objektu se valil hustý černý kouř a bylo cítit intenzivní sálavé teplo. Podle provedeného měření se teplota v některých částech zasaženého interiéru pohybovala okolo 600°C. Vzhledem k podezření na možné narušení stavebních konstrukcí objektu byl na místo povolán také statik. Ten po provedené kontrole potvrdil nebezpečí destrukce nosných nebo obvodových konstrukcí. Jednotky se tedy soustředily na vedení hasebních prací z vnější části objektu.

Vzhledem k silnému vývinu a šíření kouře z hořícího objektu nad některé městské části byla v 05:49 hodin vyhlášena výstraha pro obyvatelstvo Zlína. Na místo události byli také povoláni pracovníci chemické laboratoře z Frenštátu pod Radhoštěm.

http://archiv.hzszlk.eu/data/photos/2013/01/p16758-2.jpg

V ranních hodinách bylo provedeno vystřídání zasahujících hasičů a byl ustanoven štáb velitele zásahu. O mimořádnosti situace byly postupně informovány všechny dotčené orgány.

Vzhledem k intenzitě požáru byly v dopoledních hodinách na místo povolány další posilové jednotky  a v 09:24 hodin byl vyhlášen nejvyšší stupeň požárního poplachu.

V 11:50 hodin se podařilo požár lokalizovat. Hasební práce však nadále probíhaly s nezmenšenou intenzitou. Na místě události požáru zasahovalo v odpoledních hodinách asi 130 hasičů, 40 profesionálních, dobrovolných a podnikových jednotek. V rámci mezikrajské pomoci byly jednotky posíleny hasiči z Olomouckého a následně i Moravskoslezského kraje.  Od 16:00 hodin bylo provedeno další vystřídání zasahujících hasičů  a příslušníků štábu velitele zásahu. Byla povolána těžká technika ze Záchranného útvaru HZS ČR Hlučín.

Následující den, 10. ledna, byl snížen počet zasahujících jednotek na místě události. V průběhu dopoledních hodin byla provedena kontrola stavu stavebních konstrukcí objektu statikem. Bylo zjištěno lokální zřícení stropních konstrukcí v nejvíce zasažené části objektu a nebylo vyloučeno, že destrukce může dále pokračovat. V sousedící sedmipodlažní části bylo zjištěno narušení spojů některých stavebních prvků. Objekt tak byl nadále pro zasahující jednotky nepřístupný. Hašení tedy nadále probíhalo z vnější části objektu a byla nepřetržitě odčerpávána voda ze sklepních prostor.

Vzhledem ke skutečnosti, že ani intenzivní prolévání zadní části čtvrtého podlaží z plošin výškové techniky nevedlo k zásadnímu omezení hoření, pokusili se zasahující hasiči o proražení dvou otvorů ve zdivu příčky zasažené části a to ze strany požárem nezasažené a staticky stabilní části objektu. Bylo také využito blízkého stavebního prostupu ve vnitřní příčce. Po použití bouracího kladiva a nářadí se podařilo otvory prorazit, a mohlo dojít k nasazení tří útočných proudů, kterými byla dodávána voda do prostoru ložiska hoření. Po zahájení hasebních prací z tohoto směru došlo k zásadnímu omezení hoření zasažených materiálů.

V podvečerních hodinách  došlo ke střídání velení zásahu a zasahujících jednotek. A opětovnému snížení počtu přítomných jednotek.

V nočních hodinách se podařilo odčerpat veškerou vodu ve sklepních prostorech objektu a do půlnoci i zcela likvidovat ložisko hoření ve čtvrtém podlaží. Od půlnoci do ranních hodin už hasiči pouze kontrolovali stav na požářišti.

Vzhledem k zásadnímu posunu v prováděných pracích na místě události se předpokládalo, že brzy dojde k ukončení zásahu a předání místa odpovědným osobám. Definitivní rozhodnutí však mohlo padnout až na základě následující porady velení zásahu. Do půlnoci se podařilo zcela zlikvidovat ložisko hoření ve čtvrtém podlaží.

11. ledna v 7:00 hodin ráno byl proveden závěrečný průzkum celého objektu zasaženého požárem. V 09:52 hodin byla na operační středisko oznámena konečná likvidace požáru a objekt byl předán majitelům.

Podrobnosti k této mimořádné události naleznete na:
http://archiv.hzszlk.eu/clanek/2420/zasahujici-hasice-ohrozuje-narusena-konstrukce-objektu/
http://archiv.hzszlk.eu/clanek/2421/mozna-destrukce-objektu-stale-komplikuje-zasah/
http://archiv.hzszlk.eu/clanek/2423/ve-ctvrtem-podlazi-stale-hori/
http://archiv.hzszlk.eu/clanek/2424/lozisko-horeni-bylo-likvidovano/
http://archiv.hzszlk.eu/clanek/2425/pozar-byl-definitivne-likvidovan/



Záchranný útvar HZS ČR

Zásah po výbuchu muničního skladu ve Vrběticích

Je společným zásahem bezpečnostních složek, zahrnující také záchranné a likvidační práce Hasičského záchranného sboru České republiky, na odstranění následků po výbuších dvou muničních skladů v areálu Vojenského technického ústavu v katastru obce Vlachovice, část Vrbětice, ve Zlínském kraji. 

Za Hasičský záchranný sbor České republiky (HZS ČR) se na něm podílely (uvedeno chronologicky, podle zapojení) HZS Zlínského kraje (HZS ZLK), generální ředitelství HZS ČR (GŘ HZS ČR), HZS Moravskoslezského kraje - chemická laboratoř Frenštát p. Radhoštěm a Záchranný útvar HZS ČR (ZÚ HZS ČR). 

Vše začalo ve čtvrtek, 16. října 2014, před desátou hodinou ranní. Telefonní centrum tísňového volání HZS Zlínského kraje přijalo v 9:49:56 na lince 112 oznámení o požáru v muničních skladech v areálu Vojenského technického ústavu u obce Vlachovice – Vrbětice. Toto tísňové volání odstartovalo zásah, který byl výjimečný v mnoha směrech. Délkou jeho trvání, množstvím zapojených složek, náročností na koordinaci činností všech zúčastněných složek, finančními náklady apod.

Operační důstojník KOPIS HZS Zlín na místo vyslal, s ohledem na nahlášený charakter události, jednotky požární ochrany zařazené do II. stupně podle požárního poplachového plánu Zlínského kraje. Událost byla ohlášena na OPIS generálního ředitelství HZS ČR, rovněž byly informovány další subjekty, včetně složek IZS, ZÚ HZS ČR, AČR, SÚJB, EON, ale také zástupci okolních obcí, Zlínského kraje, Krajské hygienické stanice, chemická laboratoř HZS MSK z Frenštátu p. Radhoštěm, a další. 

Po příjezdu jednotek HZS Zlínského kraje na místo události (sklad č. 16) provedla první jednotka HZS ZLK Slavičín průzkum ze severní strany hořícího objektu. Vzhledem k nepravidelným výbuchům nebylo možné provést průzkum i uvnitř objektu a bylo rozhodnuto o ústupu. Tato jednotka také pořídila zřejmě poslední fotografii tohoto skladu ještě před výbuchem. Další dvě jednotky HZS ZLK Valašské Klobouky, přijíždějící z jižní strany, zastavily přibližně 250 a 500 metrů od místa požáru, kde byly kryty terénem. Velení zásahu převzal velitel stanice Valašské Klobouky, nadpor. Jiří Ovesný. Jednotky provedly průzkum plazením se k místu výbuchu s cílem vyhledat případné zraněné osoby, avšak s negativním výsledkem, a tak i díky zhoršující se situaci rozhodl velitel o přerušení zásahu a stažení nasazených hasičů od zasaženého objektu. Tímto svým včasným rozhodnutím zachránil životy všech zasahujících hasičů, neboť chvíli po přerušení zásahu a stažení jednotek do bezpečné vzdálenosti došlo k devastačnímu výbuchu, který rozmetal desítky tun uskladněného materiálu, často munice, po okolí. Npor. Mgr. Jiří Ovesný, velitel stanice Valašské Klobouky HZS ZLK, za toto osudové rozhodnutí později převzal z rukou prezidenta republiky čestné uznání. Po tomto výbuchu bylo rozhodnuto o dalším odsunu všech jednotek před vjezdovou bránu do areálu. Postupně byl vyhlášen zvláštní stupeň poplachu a vyžádán na pomoc vrtulník. Byl ustanoven štáb velitele zásahu. To už byla na místě také chemická laboratoř HZS MSK z Frenštátu pod Radhoštěm, která měřila zplodiny hoření a průmyslové škodliviny – vše s negativním výsledkem. Asi po třech hodinách od začátku zásahu dochází k postupné redukci sil a prostředků HZS ČR. Monitoring ovzduší v obci Vlachovice ukázal podlimitní hodnoty znečištění ovzduší. 

Vrbětice hořící sklad č. 16_ZLK.jpeg

Po leteckém průzkumu, při kterém nebylo zjištěno plamenné hoření budov nebo okolí, převzal velení zásahu příslušník PČR ve Zlínském kraji, s ohledem na převažující činnost PČR v místě zásahu, zejména pyrotechnické služby, a střežení vnitřního a vnějšího perimetru. Již od prvního dne zásahu byla vyžádána pomoc v podobě nasazení speciální techniky ZÚ HZS ČR. Nejprve se jednalo se o hasící tank SPOT 55 (včetně posádky), který je konstrukčně uzpůsoben k nasazení v nebezpečných prostorech. Postupem času množství techniky a jejích posádek ze ZÚ HZS ČR, podílejících se na zásahu ve Vrběticích, narůstalo. 

Činnost ZÚ HZS ČR na místě zásahu

ZÚ HZS ČR, jak už bylo zmíněno, se podílel na zásahu od prvního dne a jeho zásahová činnost byla ukončena až 6. října 2020, stažením většiny techniky z areálu Vrbětic, respektive 13. října 2020, kdy byly odvezeny i poslední kusy techniky. Podstatou činnosti ZÚ HZS ČR bylo především poskytnutí techniky a jejích posádek a obsluhy, tedy fyzické zapojení na místě v areálu muničního skladu. Celkově se ve Vrběticích střídalo na 170 příslušníků ze ZÚ HZS ČR, v celkem 319 rotacích, ve kterých odpracovali více než 196 000 hodin. Nasazeno bylo 132 ks techniky, se kterou bylo najeto celkem 400 000 km. Díky ní bylo odvezeno 956 tun munice a 187 tun leteckého paliva, které bylo rovněž v areálu uskladněno. Nasazení ZÚ HZS ČR ve Vrběticích bylo prakticky nepřetržité – buď v rámci rotací, při kterých byly příslušníci nasazeni vždy od pátku do pátku od 7 do 19 hodin, nebo od 6 do 21 hodin, pokud plnění úkolu dle časového harmonogramu narušila například nepřízeň počasí. Zbývající část dne měli tito příslušníci pohotovost v nedaleké ubytovně pro případ nutnosti nenadálého zásahu, k čemuž opakovaně docházelo zejména na počátku jejich působení ve Vrběticích. ZÚ HZS ČR zůstával na místě i v době přerušení prací například kvůli sněhové pokrývce, kdy zajišťovali průjezdnost komunikací a obsluhovali zázemí pro ostatní zasahující jednotky, zejména PČR vykonávající ostrahu.

Hlavní činnosti ZÚ HZS ČR na místě: 
·  vybudování týlového zázemí
·  nasazení techniky dle požadavků velitele zásahu
·  spolupráce s HZS ZLK na místě MU
·  protipožární zabezpečení na místě MU
·  zemní práce, úprava cest, vybudování nájezdu
·  prořez náletových dřevin v okolí epicentra
·  plošný pyrotechnický sběr
·  odstraňování sutin z epicentra
·  manipulace se sutinami a fragmenty munice
·  práce se speciální technikou (CAT 973D, CAT 262C,..)
·  odvoz speciální techniky PČR (BRDM, Huddig) 
·  nakládání a přeprava munice 


Pro lepší představu, jak probíhala činnost ZÚ HZS ČR přímo v místě zásahu, v okolí epicentra – úkolem příslušníků ZÚ HZS ČR bylo především ve spolupráci s PČR odstranění munice, často nevybuchlé, rozmetané po okolí po výbuších dvou skladových objektů. Tato munice se nacházela v okruhu stovek metrů od epicenter výbuchů, různě zarytá v zemi, kmenech stromů, křoví apod. Aby mohli pyrotechnici tento materiál detekovat, vyjmout a zneškodnit, museli mít v daném prohledávaném sektoru umožněný přístup, tzn. odstraněné překážky v podobě vegetace, kamenní, sutin, spadlých kmenů stromů apod. Tento přístup jim zajišťovali příslušníci ZÚ HZS ČR. Často se jednalo doslova o „tanec“ po minovém poli…

Zásah ve Vrběticích byl pro Hasičský záchranný sbor České republiky nejdéle trvajícím zásahem u mimořádné události. Trval bez tří dnů šest let. Naši příslušníci, zejména ze Záchranného útvaru HZS ČR a z HZS Zlínského kraje, se přímo na místě podíleli na likvidaci následků série výbuchů, které ovlivnily životy obyvatel okolních vesnic na několik let. Po celou dobu zásahu zajišťovalo naše generální ředitelství HZS ČR ústřední koordinaci záchranných a likvidačních prací. Společně s Policií ČR jsme ve Vrběticích zasahovali 7 dní v týdnu, ve 12 hodinových směnách, tisíce hodin a najezdili i tisíce kilometrů. Každý náš příslušník při skládání slibu přísahal, že nebude váhat při ochraně zájmů České republiky nasadit i vlastní život. Ve Vrběticích jsme tento slib beze zbytku dodrželi. Chtěl bych tedy především poděkovat všem svým kolegům ve sboru, ale také ostatním složkám, se kterými jsme na tomto zásahu spolupracovali, a přál bych nám všem, aby se takové události neopakovaly, nebo aby jich bylo co možná nejméně.“ Generálporučík Ing. Drahoslav Ryba, generální ředitel Hasičského záchranného sboru České republiky.

Celý zásah byl ukončen po 5 letech, 11 měsících a 28 dnech, 13. října 2020 v 19:00 hodin.

Podrobné informace o zásahu a o tom, jak byly v události zapojeny HZS Zlínského kraje, generální ředitelství HZS ČR a HZS Moravskoslezského kraje naleznete v odkazu níže:
https://www.hzscr.cz/clanek/zasah-ve-vrbeticich-je-po-dlouhych-letech-ukoncen.aspx



Školní a výcvikové zařízení HZS ČR

Brno – 15.11.2017 - udělení prestižního certifikátu
Centre of Excellence ŠVZ HZS ČR

15. listopadu 2017 proběhlo ve Školním a výcvikovém zařízení HZS ČR v Brně (dále jen ŠVZ) za účasti zástupců vedení HZS ČR a dalších složek Integrovaného záchranného systému ČR slavnostní předání mezinárodního ocenění Centre of Excellence za přínos v oblasti výcviku pomocí simulačních technologií. 

https://www.hzscr.cz/SCRIPT/ViewImage.aspx?physid=918913&docname=XVR.jpg

Od roku 2011 se ŠVZ zabývalo možností zavedení simulačních technologií do výcviku hasičů. Po dlouhém testování různých programů byl pro výcvik zakoupen holandský program XVR. V průběhu roku 2015 pracovali instruktoři na tvorbě scénářů a náročném přizpůsobení programu požadavkům výcviku výjezdových hasičů. Plné zavedení simulačního programu do výcviku probíhalo od roku 2016.

V roce 2016 byla práce instruktorů oceněna v anketě Hasič roku 2016, kategorie Projekt roku 2016).

Program XVR je používán po celém světě, v současné době ho využívá přibližně 230 institucí. Vývojáři programu z Holandska se rozhodli na základě vynikající spolupráce a inovací, které instruktoři ŠVZ do programu přináší, udělit našemu výcvikovému zařízení nejvyšší možné ocenění, tzv. Centre of Excellance (dále COE, bližší informace viz níže). Toto ocenění prozatím obdrželo pouze 16 zástupců zmíněných více než 230 institucí z 10 států světa. Česká republika se tak zařadí mezi špičky ve využívání virtuální reality ve vzdělávacím procesu, v našem případě při výcviku profesionálních hasičů, jako jedenáctá země na světě s certifikátem COE-XVR. Tento certifikát získala mimo jiné proto, že je teprve druhou zemí světa využívající umělou inteligenci implementovanou do simulačního programu.

O simulačním programu:

Simulační program XVR je velice dobrou didaktickou pomůckou, která efektivně doplňuje ostatní formy praktických zaměstnání. Umožňuje též simulovat scénáře, jejichž reálné provedení by bylo příliš náročné na personální a materiální zabezpečení (např. události s velkým množstvím zraněných osob, průmyslové havárie...) nebo výcvik rutiny v rozhodovacím procesu, kdy je možné zachovat stejné podmínky.

Pro výcvik byla vybudována speciální počítačová učebna, umožňující provádět výcvik na třech nezávislých stanovištích najednou. U větších simulací je komunikace realizována radiostanicemi a výcvik probíhá ve spolupráci s operačními důstojníky KOPIS.

Verze XVR na ŠVZ disponuje navíc umělou inteligencí, na které vývojáři programu spolupracují přímo s lektory ŠVZ Brno tak, aby program splňoval požadavky pro výcvik hasičů. Jedná se o výjimečnou verzi programu, kterou využívají pouze dva uživatelé na světě. Tato verze umožňuje používat interaktivní prvky (úbytek vzduchu z IDP, spotřeba hasiv z vozidel v závislosti na množství proudů a typu proudnic, reakce ohně na dodávanou hasební vodu atd.).

Velmi cenným zdrojem informací je spolupráce se zahraničím, která zlepšuje a zrychluje vývoj v této oblasti. S vývojáři proběhlo několikadenní pracovně-studijní setkání přímo v sídle firmy v Holandsku. V současné době spolupracuje ŠVZ s Německem či Francií, programátoři ŠVZ se aktivně podíleli i na mezinárodním cvičení NATO v Rumunsku v roce 2016.

XVR má široké možnosti využití a jeho současné zapojení do systému vzdělávání u HZS se bude jistě dále rozvíjet, proto jsme rádi, že můžeme být platnou součástí tohoto projektu s mezinárodním významem.

O certifikátu COE

Ocenění Centre of Excellence je udělováno výcvikovým zařízením, která mají s využíváním programu XVR a předáváním jeho výhod uživatelům nejlepší výsledky na světě. Udělení tohoto certifikátu má být příkladem pro další výcviková zařízení a umožňuje zapojit se do dalšího vývoje programu XVR. Celosvětově má tento certifikát pouze 16 z více než 230 organizací využívajících program XVR.

Požadavky na zařízení oceněná tímto certifikátem:
- simulace v programu XVR jsou plně začleněny do učebních osnov
- organizace má jasně stanovené didaktické cíle do budoucna
- má vytvořen a vycvičen kvalitní tým instruktorů
- má propracované scénáře a metodiku výcviku a jeho hodnocení
- disponuje mobilním nebo pevným hardware s kvalitní interní IT podporou

Dosavadní držitelé certifikátu Centre of Excellence:

1.            Babcock (Velká Británie)
2.            Country Fire Authority Victoria (Austrálie)
3.            East Midlands Ambulance Service (Velká Británie)
4.            ECASC (Francie)
5.            Escola Nacional de Bombeiros (Portugalsko)
6.            Estonian Academy of Security Sciences (Estonsko)
7.            Fundatia pentru SMURD (Rumunsko)
8.            Greater Manchester Fire & Rescue Service (Velká Británie)
9.            Hereford & Worcester Fire & Rescue Services (Velká Británie)
10.          Keski-Suomen (Finsko)
11.          Northampton Fire & Rescue Service (Velká Británie)
12.          Pertamina Indonesia (Indonésie)
13.          Shanghai Fire Brigade (Čína)
14.          Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-midden (Holandsko)
15.          Veiligheidsregio Zuid Limburg (Holandsko)
16.          Warwickshire Fire & Rescue Service (Velká Británie)



 

Střední odborná škola požární ochrany
a Vyšší odborná škola požární ochrany

Reorganizace vzdělávání v požární ochraně a integrovaného záchranného systému ve Frýdku-Místku

V roce 2018 došlo k zásadní změně týkající se vzdělávacích a výcvikových zařízení HZS ČR na území statutárního města Frýdek-Místek. S účinností od 1. 7. 2018 se středisko Školního a výcvikového zařízení HZS ČR ve Frýdku Místku stalo součástí Střední odborné školy požární ochrany a Vyšší odborné školy požární ochrany. Škola byla založena v roce 1967 a je nejstarším vzdělávacím zařízením profesionálních hasičů na území ČR. ŠVZ HZS ČR, středisko Frýdek-Místek vzniklo v roce 2011 a navazovalo na předchozí činnost Odborného učiliště požární ochrany.

Díky této změně se škola v současné době zaměřuje na vzdělávání v oblasti požární ochrany  a komplexní výcvik jednotek požární ochrany a také se podílí na odborné přípravě některých složek integrovaného záchranného systému. Při této příležitosti byl ve spolupráci odborníků v dané oblasti a samotných příslušníků a zaměstnanců školy navržen i nový znak školy.




Hasičský útvar ochrany Pražského hradu

V našem retrospektivním přehledu významných událostí, z pohledu jednotlivých součástí HZS ČR, nemůžeme vynechat Hasičský útvar ochrany Pražského Hradu (HÚOPH).

Tento útvar vznikl ze zákona č. 320/2015 Sb., o hasičském záchranném sboru, teprve k 1. 1. 2016, přesto se již opakovaně zapsal do naší novodobé historie HZS ČR, a za svoji relativně krátkou dobu fungování opakovaně prokazuje svoji opodstatněnost. Kromě výjezdové činnosti uvnitř i vně areálu Pražského hradu, stojí za zmínku zejména elitní jednotka čestné stráže, která je využívána v rámci celé naší republiky. HÚOPH stojí rovněž za uspořádáním celé řady společenských událostí, včetně slavnostních hasičských mší, pořádaných například u příležitosti svátku sv. Floriána, patrona hasičů, nebo ta zatím poslední, u příležitosti svátku sv. Barbory, patronky rizikových povolání, v jejímž průběhu slavnostně předal generální ředitel HZS ČR, genpor. Ing. Drahoslav Ryba veliteli HÚOPH plk. Radkovi Stránskému nový prapor Hasičského útvaru ochrany Pražského Hradu, kterému požehnala Jeho Eminence Dominik kardinál Duka.

Záznam ze mše svaté zde:
https://www.hzscr.cz/clanek/pozvanka-na-zivy-prenos-ze-mse-svate.aspx

Odkaz na článek o založení HÚOPH zde:
https://www.hzscr.cz/clanek/zahajeni-cinnosti-hasicskeho-utvaru-ochrany-prazskeho-hradu.aspx



Informace a foto čerpány z podkladů od:
HZS Hl. města Prahy
HZS
Středočeského kraje
HZS Jihočeského kraje
HZS Plzeňského kraje
HZS Karlovarského kraje
HZS
Ústeckého kraje
HZS Libereckého kraje
HZS Královéhradeckého kraje
HZS Pardubického kraje
HZS
Kraje Vysočina
HZS Jihomoravského kraje
HZS Olomouckého kraje
HZS Moravskoslezského kraje
HZS Zlínského kraje
Generální ředitelství HZS ČR
Záchranného útvaru HZS ČR
Školního a výcvikového zařízení HZS ČR
Střední odborné školy požární ochrany a Vyšší odborné školy požární ochrany
Hasičského útvaru ochrany Pražského hradu
Časopis 112
https://www.hzscr.cz/clanek/casopis-112-rocnik-ix-cislo-7-2010.aspx


Fotogalerie:
https://www.hzscr.cz/fotogalerie/20-let-hzs-cr-nejvetsi-zasahy-a-nejdulezitejsi-udalosti-ve-fotografii.aspx



Mgr. Michaela Farníková
pracoviště komunikace
MV - GŘ HZS ČR


 

Odkazy do noveho okna

HÚOPH_mše svatá_kardinál Duka žehná novému praporu za přítomnosti členů vedení HZS ČR

HÚOPH_mše svatá_kardinál Duka žehná nové... 

Detailní náhled

JČK_DN Nažidla autobus 8_3_2003 - situace ČTK

JČK_DN Nažidla autobus 8_3_2003 - situac... 

Detailní náhled

JMK_hasiči několika proudy hasí hořící dům na ulici Tržní

JMK_hasiči několika proudy hasí hořící d... 

Detailní náhled

KHK_Požár Mileta_hasiči si chystají techniku k zásahu před hořící halou (2)

KHK_Požár Mileta_hasiči si chystají tech... 

Detailní náhled

KVK_železniční nehoda Pernink_

KVK_železniční nehoda Pernink_ 

Detailní náhled

KVY_letecký snímek_pohled na množství nabouraných aut

KVY_letecký snímek_pohled na množství na... 

Detailní náhled

LIK_Povodně_rozvodněná řeka zatopila dům

LIK_Povodně_rozvodněná řeka zatopila dům 

Detailní náhled

MSK_DNmostStudénka_letecký snímek

MSK_DNmostStudénka_letecký snímek 

Detailní náhled

OLK_DN cisternového vozidla s nebezpečnou látkou_hasiči v ochranných oblecích chystají přečerpání nebezpečné látky

OLK_DN cisternového vozidla s nebezpečno... 

Detailní náhled

PAK_hasiči v zásahových oblecích chystají desinfekci prostor drůbežárny

PAK_hasiči v zásahových oblecích chystaj... 

Detailní náhled

PHA_Požár na pražském výstavišti_pohled zepředu na hořící pravé křídlo

PHA_Požár na pražském výstavišti_pohled ... 

Detailní náhled

PLK_haciči s technikou se chystají na přečerpávání

PLK_haciči s technikou se chystají na př... 

Detailní náhled

SČK_Požár mrazíren v Mochově_z budovy stoupá hustý černý kouř, před ní stojí hasičská technika a hasiči, kteří zasahují

SČK_Požár mrazíren v Mochově_z budovy st... 

Detailní náhled

ÚLK_Požár v Unipetrolu_pohled do areálu, vzadu hoří pec

ÚLK_Požár v Unipetrolu_pohled do areálu,... 

Detailní náhled

ZLK_požár Svit Zlín_hustý kouř stoupá z budovy_v popředí stojí has. autem s vysunutým žebříkem

ZLK_požár Svit Zlín_hustý kouř stoupá z ... 

Detailní náhled

ZÚ_pohled na hořící sklad s municí

ZÚ_pohled na hořící sklad s municí 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem