HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

"Největší úspěch je ten příští," říká mistr světa v TFA Lukáš Novák

Lukáš NovákLukáš Novák
 
Ve dnech 8. až 10. června 2012 se dvanáct členů české hasičské reprezentace zúčastní v německém Mönchengladbachu Mistrovství Evropy v disciplínách TFA (TFA - Toughest Firefighter Alive – nejtvrdší hasič přežije). Čeští hasiči patří dlouhodobě k evropské špičce, loňský titul absolutního mistra Evropy bude obhajovat Lukáš Novák a v kategorii mužů nad 45 let Josef Vlk. České družstvo obhajuje loňské čtvrté místo.
 
Při této příležitosti jsme vyzpovídali Lukáše Nováka z HZS Pardubického kraje, který odjíždí na šampionát s vysokými ambicemi k zisku pátého titulu nejtvrdšího hasiče Evropy.
 
Lukáše Nováka přivedli ke sportu rodiče. Do svých 23 let se věnoval fotbalu, jako brankář chytal v divizi za Ústí nad Orlicí. Kromě přípravy a samotných závodů v disciplínách TFA se v zimě věnuje také hokeji, futsalu, běhu na lyžích a motoskijoringu, v létě cyklistice, běhu, nohejbalu, tenisu a fotbalu.
 
Paradoxně Lukáš Novák ještě nikdy nezískal titul mistra republiky v disciplínách TFA, ale pyšní se čtyřmi tituly mistra Evropy a je dvojnásobným mistrem světa.

Poslední čtyři evropské šampionáty jste s přehledem ovládl. Obhajovat je
vždy těžší, jaká byla vaše letošní příprava na šampionát?

Už jsem si na tuhle pozici za poslední roky celkem zvykl, že na závodech se ode mě nic jiného nečeká než 1. místo. Moje příprava se od posledních let moc nelišila, možná je jediný rozdíl, že jsem začal opravdu trénovat až o dva měsíce později, než obvykle. Je to kvůli tomu, že chci jet na Světové hasičské hry do Sydney, které se konají až v říjnu. Obvykle jsem sezónu končil v září. Jinak takový ostrý test proběhl 28. května 2012 v Olomouci.


Kterého soupeře se nejvíce obáváte?

To se dá těžko odhadovat, protože vždycky může na závodech vystřelit někdo úplně neznámý. Jako třeba já před pěti lety na Evropě, předtím se mnou také nikdo nepočítal. Jinak samozřejmě je takový okruh top desíti závodníků, u kterých nevíte, s jakou přijedou formou.


 
Soutěže v TFA jsou, dalo by se říct, silnou zbraní českých hasičů, o čemž
svědčí úspěchy nejen Vaše, ale také Vašich reprezentačních kolegů ve všech
věkových kategorií, stejně tak v družstvech. Na čem je úspěch českých hasičů v TFA založen?

Samozřejmě za každým takovým úspěchem stojí spousta dřiny a myslím si, že každý z kluků na sobě poctivě maká. Každá soutěž je tak trochu jiná, má svoje specifika. Není to všechno naprosto přesně dáno jako při požárním sportu, proto si myslím, že i taková česká šikovnost a přizpůsobivost na místní podmínky nám nahrává do karet. Co se týče týmové soutěže, tak jako reprezentační družstvo tvoříme super partu a to je taky hodně důležitý díl skládačky pro celkový úspěch týmu.
 
Kterého sportovního úspěchu si nejvíce vážíte?
 
Největší úspěch je ten příští.
 

Děkujeme za rozhovor a Vám i celému družstvu přejeme dosažení stanovených cílů.
 
  
Co je TFA:
 
Soutěž je pojata jako simulace zásahové činnosti a hasiči při ní soupeří v zásahovém kabátu, přílbě a s dýchacím přístrojem.  Tento extrémní závod klade značné nároky na fyzickou kondici účastníků.
 
Soutěž v TFA se skládá ze čtyř disciplín. Běh s požárními hadicemi a proudnicí na určenou vzdálenost. Překážkový běh zahrnuje splnění tří a více dílčích úkolů, které se plní ve stanoveném pořadí například - údery kladivem v hammer boxu, překonání dvoumetrové bariéry, přenos raněného, přenášení barelů. V další disciplíně hasič vyleze po lešení a vytáhne břemeno nahoru pomocí lana a potom sestoupí dolů. Soutěž je zakončena výstupem po schodech ve výškové budově.

Soutěže v disciplínách TFA svojí atraktivitou a náročností patří mezi divácky nejpopulárnější hasičské sporty.   
www.tfa-czech.cz
 
 

vytisknout  e-mailem