Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Nejrychlejší hasič na světě je Jakub Pěkný

9. 9. 2015 (Nicole Zaoralová) - Na mistrovství světa v požárním sportu, které letos hostí ruský Petrohrad, má své reprezentační družstvo i Česká republika. Na tomto největším světovém hasičském sportovním svátku máme mnoho želízek v ohni.  

Jakub Pěkný

To se prokázalo i včera, kdy se odehrávala disciplína běhu na 100 m s překážkami. Jakub Pěkný z HZS Ústeckého kraje zaběhl nepřekonatelný čas 15,09 sec a stal se tak novým mistrem světa.Jeho čas se stal i novým národním rekordem. Celkově se česká reprezentace drží stále na medailových pozicích.

Záznamy  s Jakubem Pěkným jsou připojeny ke stránce. 
 
Reprezentační družstvo je složeno z těchto sportovců: nstržm. Bc. Pavel Krpec HZS MSK, nstržm. Ing. Jakub Pěkný HZK ULK, nstržm. Jakub Arvai HZS MSK, nstržm. Ing. Václav Novotný HZS KHK, nstržm. Kamil Bezruč HZS MSK, nstržm. Bc. David Dopirák HZS PLK, nstržm. Karel Ryl HZS MSK, nstržm. Radek Šuba HZS ZLK, nstržm. Milan Netrval HZS PLK.
 
Již od počátku pořádání světových mistrovství se reprezentanti České republiky drželi vždy na prvních místech. Na 1. mistrovství světa, které se konalo v roce 2002 v Moskvě, obsadilo české družstvo v konkurenci 21 států čtvrté místo a v disciplíně požární útok získalo stříbrnou medaili. Na 2. mistrovství světa v Minsku o dva roky později (2004) byla česká reprezentace celkově třetí a získala titul mistra světa v požárním útoku. Triumf slavil český tým v roce 2005, kdy na II. mistrovství Evropy hasičů a záchranářů v Ostravě v absolutním pořadí zvítězil, když např. v disciplíně požární útok vytvořil nový světový rekord. Požární útok je tradičně nejsilnější disciplínou českého družstva a ze světových klání vozí pravidelně zlaté medaile. Tyto úspěchy jsou o to cennější, že na rozdíl od některých zahraničních reprezentací se čeští hasiči – reprezentanti nevěnují výhradně požárnímu sportu a i nadále plní své další úkoly v rámci HZS ČR.
 
Požární sport má v českých zemích velkou tradici. Poprvé se čeští hasiči zúčastnili mezinárodního klání v požárním sportu již v roce 1968. O dva roky později – v roce 1970 - byl požární sport zaveden jako součást odborné přípravy pro všechny profesionální hasiče v celém Československu. V tomtéž roce se v Ostravě uskutečnilo první celostátní mistrovství republiky v požárním sportu.
Požární sport dnes není jen součástí tělesné přípravy příslušníků hasičských záchranných sborů, ale tradiční sportovní klání, kde výkony mnohdy snesou srovnání s profesionálními sportovci. Požárnímu sportu se v České republice věnuje na 7.000 týmů všech kategorií a věkových skupin, fanouškovskou základnu tvoří více než 320.000 členů hasičských spolků a sdružení.
 
Více o požárním sportu na: http://www.hzscr.cz/clanek/pozarni-sport-888965.aspx
Přímý přenos z Petrohradu: https://www.youtube.com/watch?v=OjHdN-FOwI4&feature=youtu.be 
XI Чемпионат Мира по пожарно-спасательному спорту
Adresa: https://youtu.be/OjHdN-FOwI4

 
  
 
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
 
MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142

e-mail: nicole.zaoralova@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem