Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Něco pro zasmání aneb kuriózní zásahy hasičů v roce 2008

Petr Kopáček, 27.12.2008 

V letošním roce zlikvidovali profesionální i dobrovolní hasiči tisíce požárů, zasahovali u tisíců dopravních nehod, v desetitisících případech pomohli lidem v nouzi a vyjeli k mnoha dalším mimořádným událostem. I když se hasiči při své práci mnohdy setkávají s utrpením a bolestí, také v tom uplynulém roce se vyskytly zásahy jednotek požární ochrany, které vzbuzují úsměv a které stojí za to si připomenout. Přinášíme proto některé neobvyklé případy, u kterých v letošním roce hasiči zasahovali.
 
 
Nedopalek cigarety v bundě zapálil byt
Jak je neopatrné zacházení s cigaretou, zvlášť pod vlivem alkoholu, nebezpečné a může snadno skončit dramatickým požárem, o tom se v říjnu (18.10.) přesvědčili obyvatelé jednoho panelového domu ve Zlíně. Jistý mladík zde kouřil na balkoně, v podnapilém stavu pak dal nedopalek cigarety do bundy, tu následně zavěsil na chodbě bytu na věšák a šel spát. Následný požár vzbudil nejdříve jeho otce, který se marně snažil požár uhasit. Po vzbuzení syna se chvíli ještě oba neúspěšně snažili plameny srazit pomocí hydrantové sítě na chodbě domu. Nadýchali se toxického kouře a stejně jako ostatní nájemníci museli utéci z domu. S požárem si poradili až přivolaní hasiči. Způsobená škoda byla vyčíslena na 80 tisíc korun. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další hodnoty v bytě a domě nejméně za 500 tisíc korun.
 
Mlsný kocour zapálil byt
Pozor na nenechavá zvířata, byť se jedná o domácí mazlíčky. Potvrzuje to případ z 18. srpna, kdy byl hasičům v ranních hodinách oznámen požár bytu v Holicích (okres Pardubice). Hořela tam bedna na sporáku, naštěstí si sousedka včas všimla ze dveří vycházejícího dýmu a přivolaní hasiči oheň v mžiku zlikvidovali. Ovšem kuriózní byla příčina vzniku tohoto požáru, kterou odhalil vyšetřovatel hasičů. Krabici totiž vlastně zapálil kocour. Ten se chtěl dostat pro granule umístěné v krabici, kterou majitelka bytu zanechala na sporáku. Kocour zřejmě dostal chuť na granule a vyskočil na sporák. Přitom ale zavadil o vypínač plotýnky elektrického sporáku. Požár naštěstí způsobil škodu jen za 30 tisíc korun, ovšem žena si svého mlsného domácího miláčka příště zcela jistě ohlídá lépe.
 
Požár auta
K požáru osobního vozidla vyjeli dne 5. června ráno profesionální hasiči z Nového Bydžova. Řidička osobního vozidla Peugeot 205 při jízdě zpozorovala plameny šlehající zpod kapoty u Lužce nad Cidlinou. Vystoupila z auta a běžela do nedaleké vesnice přivolat hasiče. Než se však stačila vrátit, vozidlo se v důsledku požáru samovolně dalo do pohybu a vjelo do pole. Po příjezdu hasičů na místo již bylo celé vozidlo v plamenech. Hasiči požár uhasili krátce před osmou hodinou dopoledne. Hmotná škoda na vozidle byla předběžně vyčíslena na 30 tisíc korun. Příčinou vzniku požáru byla technická závada na karburátoru.


„Nabitý“ pták zapálil pole
V letních měsících nejsou požáry polí a luk žádnou výjimkou, často jsou způsobeny samotnou zemědělskou technikou nebo odhozenou cigaretou. Dne 29. července ale desítky profesionálních a dobrovolných hasičů likvidovaly nedaleko Jakartovic na Opavsku požár obilného pole, který měl opravdu kuriózní příčinu. Požár zřejmě způsobil nešťastný pták, který se rozhodl usadit na sloupu vysokého napětí na okraji pole. Na sloup dosedl tak nešikovně, že svým tělem vyzkratoval elektrické dráty a jeho hořící tělo, které dopadlo dolů na okraj pole, obilí zapálilo. Silný vítr se pak postaral o rychlé rozšíření požáru. Celkem shořelo cca 15 ha obilí. Škoda způsobená požárem byla odhadnuta na 370 tisíc korun.
 
Požár znemožnil krádež bankomatu
O tom, že oheň je dobrý sluha ale zlý pán a že používat ho při krádeži může být velmi ošidné, se v červnu (20.6.) přesvědčili výtečníci v Liberci. V brzkých ranních hodinách hasiči vyjeli na ohlášený požár v prostorách Technické univerzity Liberec. Hořel zde bankomat. Jak se záhy ukázalo, vykukové se asi pokusili otevřít trezor bankomatu s pomocí velké autogenní soupravy. Přitom začaly hořet plastové části bankomatu. Trezor se nenechavcům nepodařilo včas otevřít a zběhli tak s prázdnou. 
 
Nepozornost řidiče kamionu způsobila dopravní kolaps  
Na českých silnicích hoří každoročně přibližně 2 000 aut, nejčastěji kvůli technické závadě, ale někdy i kvůli vyložené lidské nedbalosti. Kuriózní a zároveň děsivý obrázek se tak dne 4. března naskytl motoristům i okolojdoucím v ulici Bělehradská v Praze 4 na pomezí Vinohrad a Nuslí. Řidič kamionu zřejmě podcenil výšku své soupravy, návěs se zde zaklínil pod železniční viadukt. Aby toho nebylo málo, tak přitom strhl tramvajovou trolej a následné jiskření pak návěs zapálilo. Požár poškodil část nákladu (pračky a myčky) a prakticky celou horní část konstrukce návěsu včetně krycí plachty. Škoda byla odhadnuta na 300 tisíc korun. Po uhašení požáru hasiči kamion zpod mostu vyprostili, ovšem opravy mostovky na místě trvaly ještě řadu hodin. Nehoda na místě na řadu hodin zablokovala jednu z nejvytíženějších tras městské dopravy, hodinu a půl nemohli po mostě jezdit ani vlaky, nikdo naštěstí nebyl zraněn.
 
Pozor na benzín
Velkým varováním je červnová (9.6.) událost z Vamberka. Hasiči zde likvidovali požár auta a garáže rodinného domu. Příčinou vzniku požáru byla nedbalost mladého muže, který sestoupil do montážní jámy a snažil se pomocí elektrické vrtačky navrtat otvor do nádrže osobního vozidla. Z té unikal benzin, který se dostal i na oblečení mladého muže. Benzinové výpary se vzňaly a plameny zasáhly muže pod vozidlem. Včas zareagovala přítelkyně zraněného muže, která pohotově odtáhla vozidlo z montážní jámy. Mladý muž se i přes vážná zranění snažil požár uhasit. S těžkými popáleninami musel být z místa události letecky transportován do nemocnice Královské Vinohrady v Praze. Hmotná škoda byla předběžně vyčíslena na 25 tisíc korun, uchráněné hodnoty činily 1,5 milionu korun.
 
 
„Čoudící“ autobus přivolal hasiče zbytečně
Hasiči jsou zvyklí, že občas kvůli planému poplachu jedou na místo zdánlivého požáru zbytečně. Stává se například, že selže elektrická požární signalizace a hasiče přivolá neprávem. Ovšem případu, který se odehrál dne 23. ledna v Českém Těšíně, se hasiči opravdu divili. Situace zprvu vypadala velice vážně. Elektrická požární signalizace ve zdejším obchodním středisku Tesco ohlásila odpoledne požár, z centra bylo následně evakuováno okolo 80 zákazníků a obsluhujících a na místo vyrazili také hasiči. Ti na místě zjistili, že prostor v objektu kolem elektrické požární signalizace je skutečně zakouřen a je zde cítit spálený plast. Následný průzkum však odhalil, že všechny obavy byly zbytečné. O poplach se postaral autobus, který parkoval těsně u objektu s nastartovaným motorem. Jeho silné zplodiny z výfuku nasála vzduchotechnika objektu a spustila signalizaci.Poplach byl odvolán a Tesco bylo po půlhodině opět otevřeno. Jednu výhodu událost měla - obchodní středisko si alespoň mohlo vyzkoušet funkčnost svých protipožárních opatření.
 
 
Záchrana holčičky z automatu na hračky
Bohatým zdrojem kuriózních zásahů hasičů jsou také neposedné děti, které často strkají své ruce a nohy do všemožných otvorů a škvír. Ještě „odvážnější“ však byla šestnáctiměsíční holčička, která se v červenci (28.7.) v hodonínském obchodním centru rozhodla podívat přímo dovnitř automatu na hračky. V nestřeženém okamžiku prolezla dvířky do boční části proskleného automatu, ovšem zpět se již dostat nedokázala, protože si sama dvířka blokovala. Plačící vyděšené dítě se maminka snažila uklidňovat tím, že mu dovnitř škvírou mezi dvířky házela bonbony. Rychle pomoci mohli jen přivolaní hasiči, kteří dítě během pěti minut vysvobodili pomocí páčidla, kterým vyvrátili dvířka. Vyděšenou ale nezraněnou dceru pak ze skříňky vytáhla a uklidnila její maminka.
 
Ruka v automatu v ZOO
Náročnější byla pomoc šestiletému chlapci, jehož „ruka šmátralka“ uvízla dne 12. července v jednom z automatů na krmení zvířat   umístněném v ZOO Lešná. Ruka nešla vytáhnout a vystrašený chlapec pociťoval také značné bolesti. Zasáhnout tak opět museli hasiči, kteří kvůli nefunkčnímu klíči od automatu museli k vyproštění použít destruktivní metody. Po dvaceti minutách cizelérské práce, kdy záchranáři za přítomnosti zdravotníků a obou rodičů postupně a opatrně rozřezávali automat a odstraňovali jeho jednotlivé částí. Teprve po odšroubování dna zásobníku se podařilo uvolnit zachycený prst ruky a chlapec byl vysvobozen. Po ošetření a zafixování zraněného prstu putoval chlapec do nemocnice na rentgen. Ještě předtím však stihl dokončit to, co původně začal - nakrmil vodní ptáky a ryby v jezírku. Za statečnost hasiči také chlapci na místě věnovali svého maskota - Dráčka Záchranáčka. Jak to v těchto případech již bývá, zásah rovněž přilákal zvědavost značného počtu lidí.
 
Náměstí aplaudovalo hasičům za záchranu uvízlého chlapce
Potlesk si 28. července vysloužili profesionální hasiči z města Králíky (Pardubický kraj), a to za záchranu malého chlapce. Ten si při pobíhání po Velkém náměstí v Králikách zaklínil hlavu mezi dvě trubky stojanu turistické mapy. Hasiči k záchraně asi čtyřletého chlapce použili hydraulického vyprošťovacího zařízení. Trubky stojanu v mžiku roztáhli a statečný chlapec hlavu vytáhl. V době, kdy hasiči vyprošťovali zaklíněnou hlavu chlapce, bylo Velké náměstí plné diváků, kteří sledovali cyklistický závod. Hasičům za záchranu chlapce poděkovali obrovským aplausem.
 
 
Záchodové prkénko na krku
Problém jiného druhu pomáhali v červenci (8.7.) řešit hasiči v Žatci. Zvídavý zhruba dvouletý kluk si doma přes hlavu na krk přetáhl dětské záchodové prkénko, ale dostat ho nazpět se mu už nepodařilo. Po několika hodinách marných pokusů chlapce vysvobodit zavolala matka na tísňovou linku 112. Hasiči pak chlapce i s matkou odvezli na stanici, kde dítě nežádoucího nákrčníku zbavili. A chlapec se ještě seznámil s hasičskými auty, takže zapomněl i na své útrapy.
 
Hasiči sundávali prstýnek z prstu
To v Olomouci si v dubnu (10.4.) devítiletá holčička zkoušela na prst dvojitý kroužek z chirurgické oceli, ale ohuha – nešel sundat. Parádnici od ozdoby nepomohli ve zlatnictví ani v nemocnici, kam pak s otcem dorazila. Přivolaní hasiči pomocí malé brusky kroužky nařízli, jehlovými pilníky dopilovali a rozevřeli. Po celou dobu prst dívce ochlazovali vodou. O zbytek se pak postarali zdravotníci. Shodou okolností o čtrnáct dní později hasiči do Fakultní nemocnice v Olomouci opět vyjížděli k velmi podobnému případu.
 
Pozor na výtah
V případě nouze hasiči často vyprošťují osoby uvízlé ve výtahu. Jedním z kurióznějších případů je událost z 3. června v Třeboni. V pečovatelském domě vyjela jistá maminka s kočárkem výtahem do prvního patra budovy. Poté co z něj s dalším dítětem vystoupila, výtah se nečekaně rychle  zavřel a uvnitř zůstal osamocen kočár s miminem. Ovládání výtahu bylo najednou mimo provoz, protože kočár zasahoval do fotobuňky. Nezbylo tedy, než volat hasiče, kteří dveře výtahu bryskně otevřeli.
 
Pozor na kulečník
Kulečník je bezpečná hra, to ví snad každý. Ovšem i zde hrozí jistá rizika. Dokazuje to událost z 26. prosince loňského roku, kdy ve Staré Roli museli karlovarští hasiči vyprostit dva hráče kulečníku, kteří strčili ruce do otvorů pro kulečníkové koule a nemohli je vytáhnout zpět.
 
Kůň se zranil „při nákupu“
Hasiči jsou téměř universální záchranáři a dokáží si poradit se vším. Svědčí o tom i jeden zásah z 27. července letošního roku. V centru lázeňského města Karlovy Vary se splašil kůň, který vozí v kočáru lázeňské hosty. Zřejmě se rozhodl pro nákup v sousedním butyku firmy GLORY, s.r.o. a vstoupil do něj prosklenou výlohou. To neměl dělat, protože si o střepy poranil nohy. Asi proto v obchodě zalehl, aby uklidnil své rozjitřené nervy. Na během chvilky přijeli hasiči. Koně se jim podařilo vyvést na ulici a poskytli mu předlékařskou pomoc, když mu obinadlem omotali poraněné nohy. Poté očistili chodník od krve.
 
Záchrana mývala
Hasiči často zachraňují domácí miláčky, jako jsou kočky nebo psi. Jen loňský rok hasiči zvířata odchytávali ve více než 1200 případech. V sobotu 26. dubna ale byli v Horních Moštěnicích (Přerovsko) požádáni o pomoc při záchraně zcela speciálního zvířete -  mývala. Hasičům se mývala nakonec podařilo ze dvorku rodinného domu odchytit. Chycené zvíře převezli na stanici městské policie, které ho následně předala myslivci.
 
Není trubka jako trubka
Hasiči nesmí nic podcenit, i když se třeba následně ukáže, že šlo o planý poplach. I tak jde o dobrý trénink. Jako třeba při zásahu z 16. července, kdy hasiči vyjeli na žádost o pomoc při vytažení tlakové nádoby ze studny u rodinného domu v Liberci.
Na místo události byla vyslána lezecká skupina profesionálních hasičů, ti po provedeném průzkumu našli asi v 10 metrů hluboké staré studni rezavou špičku nádoby, která vyčnívala z vody a opravdu připomínala tlakovou lahev. Po vytažení ale zjistili, že cca 3 metry dlouhý předmět tlakovou nádobu jen připomíná, šlo o starou dřevěnou trubku se zkorodovanou kovovou spojkou na konci, která pocházela pravděpodobně z původního čerpadla. Právě tvar rezavé spojky působil dojmem, že jde o kovovou lahev.
 
Hasič „kolotočářem“
S maringotkou, která se částečně zřítila do řeky Opavy, zápasili dne 21. února bruntálští hasiči mezi obcemi Karlovice a Široká Niva.  Hasiči museli stařičkou dřevěnou maringotku doslova opásat ocelovými lany a těžkým vyprošťovacím automobilem objekt odtáhnout. Řidič hasičského speciálu si pro tento den údajně vysloužil přezdívku ‚Kolotočář‘.
 
Zkratka po ledě nevyšla
Někdy mají lidé skutečně šílené nápady a jejich následky pak musí řešit záchranáři. Na své hazardérství tak málem doplatil řidič osobního auta, který se v únoru pokusil zkrátit cestu přes zamrzlou přehradní nádrž Lipno. Jeho vůz se asi 15 metrů od břehu propadl do ledu, ovšem řidič naštěstí ještě stihnul z auta vylézt staženým oknem a bez zranění se po ledu dokázal doplazit zpět na břeh. Auto se však muselo z vody vyprostit, kvůli tomu na místo dorazilo na dvacet hasičů, z toho sedm potápěčů. Po více než dvou hodinách se jim podařilo ve spolupráci s technikou státních lesů auto z vody vytáhnout.
 
Neuvěřitelné štěstí zachránilo řidiče
Více štěstí než rozumu měl podnapilý řidič, který se svým vozem havaroval dne
2. ledna u Poličné na Vsetínsku. Auto po nehodě skončilo mimo sinici, kde se převrátilo na střechu. Při havárii a otáčení auta se mladík částečně dostal rozbitým oknem dveří ven a jeho hlava zůstala zaklíněná pod střechou vozu. Hasiči museli při vyprošťování postupovat velmi opatrně, převrácený vůz opatrně zvedli na nafukovacích vacích, aby se pomalu uvolnilo sevření hlavy pod střechou. K překvapení všech záchranářů byl řidič při hrůzostrašné nehodě zraněn jen velmi lehce. Život mu zachránila malá zemní prohlubeň, kde jeho hlava po přemetu skončila. Hasiči řidiče z nepříjemné polohy vyprostili a s projevujícími se známkami podnapilosti putoval do péče zdravotníků záchranné služby.
 
 
A na závěr zmiňme dva případy velmi „netradičního“ používání propanbutanových topidel v automobilu. Oba jsou sice ze závěru loňského roku, ale snad poslouží jako ponaučení a výstraha.
 
Zatápěl si plynovou bombou v autě
Dne 23. prosince 2007 likvidovali hasiči požár osobního auta v centru Holešova. Rychlý oheň auto zcela zničil. Při následném vyšetřování vyšlo najevo, že řidič auta si vše zavinil sám svou neuvěřitelnou nedbalostí. Muž jel s autem na vánoční nákupy. Aby mu nebyla zima, tak položil za sedadlo řidiče 2 kg tlakovou nádobu na propan-butan s hořákem, který zapálil. Při průjezdu kruhovým objezdem se mu "plynové topení" nahnulo a plamen hořáku zapálil textilie sedadla. Následný požár se neopatrný řidič marně pokusil sám uhasit a ještě se přitom zranil.
 
Topení propan - butanovým topidlem v autě skončilo výbuchem
Podobně „chytře“ se zachoval mladík, který chtěl dne 25. prosince 2007 po celodenním lyžování v Desné přespat ve svém autě. Na zadní sedačku si položil plynové topení „Pohoda“ a desetikilogramovou plynovou lahev. Z lahve ovšem začal unikat plyn, který po kontaktu s horkým topidlem způsobil výbuch. Lyžaře výbuch katapultoval dveřmi z vozu ven. Mladík jako zázrakem utrpěl jen lehčí popáleniny na rukou a měl ohořelé vlasy. Kromě zničeného vozidla a věcí muže nedošlo k žádným dalším majetkovým škodám.
 
 
Bylo by asi možné zmínit i další požáry a jiné mimořádné události s kuriózními příčinami nebo průběhem, ty však bohužel měli mnohem méně šťastný konec než výše uvedené. 
 
I když jsou tyto neobvyklé případy ze zpětného pohledu úsměvné, postiženým osobám tehdy bezpochyby tak směšné nepřipadaly. Proto se snažte, abyste se do podobné nouze nedostali a nepotřebovali pomoc hasičů ani jiných záchranářů.
 
 
Všem občanům přejeme klidný konec roku bez nehod a věříme, že ten nadcházející rok 2009 pro Vás bude ještě úspěšnější než rok 2008.
 
kpt. PhDr. Petr Kopáček
tiskový mluvčí
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR
Tel.: 974 819 944
Mobil: 602 215 142
E-mail:petr.kopacek@grh.izscr.cz
 
 
 
Odkazy do noveho okna

kuriozita_Lesna_12.7.

kuriozita_Lesna_12.7. 

Detailní náhled

kuriozita_pozar kamionu_4.3.08_praha

kuriozita_pozar kamionu_4.3.08_praha 

Detailní náhled

kuriozita_Zlin_18.10.

kuriozita_Zlin_18.10. 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem