HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Nebezpečný hmyz a jeho likvidace

Je to opravdu dnes a denně, kdy lidé volají hasiče, aby jim doma nebo na chalupě zlikvidovali sršní nebo vosí hnízdo. Pokud ale nejde o veřejné prostranství nebo veřejnoprávní budovy (školy, školky, nemocnice atd.) a vosy nebo sršni neohrožují zdraví či životy lidí, je třeba volat specializovanou firmu, která má na starosti deratizační a dezinsekční služby.

Jen v Pardubickém kraji od 1.7. 2020 do 25. 8. 2020 zasahovali hasiči u 113 případů odstraňování nebezpečného hmyzu.

Pouze v případě ohrožení života nastupují hasiči, v ostatních případech dávají hasiči přednost odborníkům. Činnost související s likvidací hmyzu není totiž úkolem hasičů a provádějí ji soukromé firmy.

Lidé si však zvykli na bezplatný komfort od hasičů a leckdy je k odstranění nebezpečného hmyzu zneužívají a chtějí hnízda likvidovat tam, kde bodavý hmyz nikoho bezprostředně neohrožuje. Neuvědomují si tak, kolik hasičů tím zbytečně blokují a jak drahý je výjezd jejich techniky.

Telefonní čísla na specializované firmy jsou běžně dostupná.

Hasiči dokáží v naléhavých případech pomoci. Hasičský záchranný sbor tuto činnost provádí dobrovolně. Míra ohrožení zdraví jen málokdy odpovídá definici mimořádné události. Limitem zásahů HZS ČR je také vybavenost prostředky pro tuto činnost.

Zavoláním na tísňovou linku s žádostí o pomoc v podobných případech není zneužití tísňové pomoci, ale je třeba zvážit před zavoláním, zda se opravdu jedná o akutní případ, vyžadující zásah hasičů nebo lze nastalou situaci řešit jiným způsobem.

Míru ohrožení posoudí při převzetí zprávy od ohlašovatele operační důstojník, případně na místě události velitel zásahu. Na místě pak velitel zásahu po průzkumu provede opatření, aby se dále zabránilo "ohrožení" - vytyčí prostor, a případně počká na odbornou firmu.

por. Bc. Vendula Horáková, tisková mluvčí

Odkazy do noveho okna

sršeň - zdroj internet

sršeň - zdroj internet 

Detailní náhled

sršně báň - zdroj JSDH Jezbořice

sršně báň - zdroj JSDH Jezbořice 

Detailní náhled

sršně - zdroj JSDHO Jezbořice

sršně - zdroj JSDHO Jezbořice 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem