Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Navštivte virtuální expozici ochrany obyvatelstva

Expozice mapuje více než devadesátiletý vývoj ochrany obyvatelstva, v minulosti nazývané civilní obranou a posléze civilní ochranou. K vidění je i rekonstrukce úkrytu ve sklepní části domu a rozsáhlá kolekce plynových a ochranných masek pro obyvatelstvo.  

Virtuální prohlídku celé expozice nabízí Muzeum Policie ČR prostřednictvím flash animací  na stránce http://www.muzeumpolicie.cz/virtualni-prohlidka.


Mezi nimi tři prezentace z expozice Ochrany obyvatelstva. Pozoruhodnou skutečností například je, že dříve pořízené záběry umožňují prohlédnout si i zrušenou výstavku plynových masek, které výjimečně zapůjčil jeden sběratel  jen k zahájení výstavy.

 

13 - Ochrana obyvatelstva
14 - Ochrana obyvatelstva II.
15 - Ochrana obyvatelstva III.

 

V minulosti byla civilní ochrana zaměřena na ochranu občanů před následky válečného konfliktu. Namísto někdejšího prioritního zaměření na stálé úkryty a ochranné masky současná opatření v oblasti ochrany obyvatelstva kladou důraz na ochranu dýchacích cest pomocí běžně dostupných prostředků (např. navlhčené textílie), využití ochranných vlastností staveb a také na zvyšování informovanosti obyvatelstva, výchovu a vzdělávání občanů, kteří by měli vědět, co hrozí a jak se proti hrozbám chránit. 

 


webmaster@hzscr.cz 18. 3. 2010

vytisknout  e-mailem