Záchranný útvar HZS ČR  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Návštěva generálního ředitel HZS ČR u Záchranného útvaru

Ve dnech 15. a 16. února navštívil generální ředitel Hasičského záchranného sboru České republiky brig. gen. Ing. Drahoslav Ryba Moravskoslezský kraj. Při své dvoudenní návštěvě se setkal s hasiči a vedením HZS Moravskoslezského kraje, dobrovolnými hasiči, zástupci Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava, SOŠ a VOŠ Požární ochrany ve Frýdku-Místku, starostou města Ostravy a hejtmanem kraje.  

6.jpg
Nevynechal ani areál Záchranného útvaru HZS ČR v Hlučíně, kde se setkal nejen s vedením útvaru, ale téměř hodinu diskutoval i s příslušníky obou hlučínských rot. Poté prezentoval novinářům poznatky z již uskutečněných jednání. Část svého proslovu věnoval i Záchrannému útvaru. Ocenil, že od doby jeho vzniku v roce 2009 dokázal projít několika podstatnými změnami. Připomněl, že útvar začínal pouze s dvěma jednotkami v Hlučíně, což nebyla vzhledem k jeho celorepublikové působnosti zcela ideální poloha. Dnešní stav, kdy jsou další dvě jednotky ve Zbirohu a Jihlavě je z hlediska dojezdu techniky na místo události mnohem efektivnější. Za další významný krok označil generální ředitel obměnu starší techniky za novou a nákup zcela speciálních strojů a vozidel, který byl ve většině případů realizován v rámci Integrovaných operačních programů a výraznou měrou financován z prostředků Evropské unie. Ze Záchranného útvaru se tak dle jeho slov podařilo vybudovat speciální jednotku, která má pevné postavení ve struktuře HZS ČR a doplňuje činnost krajských sborů.

9-2.jpg

Po skončení tiskové konference byla přítomným představena některá unikátní technika, s níž jednotky Záchranného útvaru disponují. Hlavním tahákem pak byl pětinápravový automobilový jeřáb na podvozku Mercedes. Jedná se o jediný hasičský jeřáb tohoto typu a parametrů v celé Evropě. Díky svým jedinečným vlastnostem je schopen vysunout ramena až na délku 45m čehož lze využít např. při vyzvedávání břemen z koryt řek a jiných nedostupných prostor. Na vzdálenost 38 metrů si poradí s osobním automobilem a ve 20 metrech uzvedne téměř 9 tun. Na malé vzdálenosti pak může zvedat břemena o váze více než 40 tun. Díky své konstrukci může vysunovat své rameno vodorovně s terénem, takže je schopen práce v tunelech, pod elektrickým vedením a v jiných stísněných prostorech, kam se běžné jeřáby nedostanou. Těchto vlastností již bylo v minulosti využito při pětici mimořádných událostí a několika dalších činnostech, při nichž byl jeřáb využit. Detailnější informace naleznete v tomto odkaze: http://www.hzscr.cz/clanek/automobilni-jerab-hk-240-k7-l6-aj-80.aspx

 

UNIE.png

 

kpt. Ing. Ivo Adámek

OPŘJ, tiskový mluvčí

Záchranný útvar HZS ČR

Telefon: 950 749 254

Mobil: 773 756 208

e-mail: ivo.adamek@zu-hlucin.izscr.cz

vytisknout  e-mailem