Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Návštěva delegace z Moldavska a projekt rozvojové spolupráce

17. 9. 2013 (Nicole Zaoralová) - Ve dnech 16. - 21. září 2013 je v České republice na návštěvě delegace z Moldavské republiky.  

Na oficiální návštěvu přiletěl náčelník Civilní ochrany a Služby pro nouzové situace plk. Mihail Harabagiu, Náčelník ředitelství CO regionu Cahul plk.Ion Caraja a vedoucí odd. mezinárodní spolupráce, mjr. Svetlana Drobot.
 
Cílem přijetí je bilaterální setkání vedoucích představitelů CO a Služby pro nouzové situace Moldavské republiky a MV - generálního ředitelství HZS ČR. Jednání jsou naplánována v Praze, kde si moldavská delegace dnes, v úterý 17. září v dopoledních hodinách, prohlédla Operační a informační středisko MV – generálního ředitelství HZS ČR. Dále se moldavští zástupci podívají do jaderné elektrárny Dukovany, prohlédnou si hasičskou stanici v Třebíči, navštíví Institut ochrany obyvatelstva v Lázních Bohdaneč a s hasičskou historií se seznámí v Expozici požární ochrany v areálu HZS ČR ve Zbirohu. Přijetí je reciproční akcí k cestě do Moldavska v roce 2012.
 
Moldavská strana je seznamována s organizací, strukturou a hlavními úkoly HZS ČR. Prezentována jsou témata z oblasti integrovaného záchranného systému ČR, dále jednotné evropské číslo tísňového volání 112, požární prevence a další. V rámci přijetí probíhá rovněž diskuse na aktuální témata, vzájemná výměna zkušeností a jednání o zahraniční rozvojové pomoci. 
 
O projektu rozvojové spolupráce HZS ČR a HZS Moldavska
 
Na základě spolupráce HZS Moldavska s Hasičským záchranným sborem ČR byla s Českou rozvojovou agenturou dohodnuta rozvojová spolupráce – Projekt s názvem „Zlepšení akceschopnosti a odborné způsobilosti moldavských hasičů“. V září roku 2012 byla podepsána Dohoda o realizaci tohoto projektu.
 
Díky této dohodě se již realizovala a stále realizuje řada aktivit. Již v roce 2012 byli do Moldavska vysláni dva experti HZS ČR. Cílem jejich vyslání bylo vyhodnotit situaci u HZS Moldavska a následně spolupracovat s MV-GŘ HZS ČR na přípravě projektového dokumentu na léta 2013 a 2014, který bude dodatkem k Dohodě.
 
Dále byla naplánována realizace rekonstrukce jedné cisterny (CAS), která bude Moldavsku darována. V současné době probíhá rekonstrukce této cisterny a dodávka bude dokončena na konci září tohoto roku. Ze zbylých finančních prostředků je pořizována také sada pro stabilizaci budov. Pro moldavské hasiče bude rovněž zakoupena sada vyprošťovacího hydraulického zařízení.
 
V roce 2013 jsou naplánovány tři výcviky moldavských hasičů v ČR. Výcviky probíhají? se bude konat ve Školním a výcvikovém zařízení Brno a bude zaměřen na výcvik v kontejneru „flashover“, ohňovém domě, provádění záchranných prací při dopravních nehodách a výcvik s CAS. Hasičům bylo pořízeno? bude pořízeno zásahové oblečení pro výcvik v ČR s jeho následným využitím v Moldavsku. Dva výcviky již proběhly v červnu a začátkem září letošního roku. Moldavští hasiči byli s výcvikem velmi spokojeni.
 
Na podzim tohoto roku budou do Moldavska vysláni další experti HZS ČR, kteří budou mít za úkol rekognoskaci terénu a podmínek pro vystavení trenažéru na pevná paliva simulující reálné podmínky požáru v některém ze zařízení HZS Moldavska.
 
Vystavení trenažéru na pevná paliva simulující reálné podmínky požáru je hlavní aktivitou projektu na rok 2014. Trenažér bude postaven českou firmou. Firma bude vysoutěžena Českou rozvojovou agenturou. HZS ČR se bude podílet na vypracování technických podmínek pro pořízení trenažéru.
 
Během prvního pololetí 2014 budou dle českého vzoru vypracovány učební osnovy pro vedení odborné přípravy v trenažéru, výcvikové scénáře k jednotlivým typům výcviků a provozní řád trenažéru. Následně budou všechny dokumenty přeloženy do moldavštiny.
 
Po vystavění trenažéru budou do Moldavska vysláni lektoři a instruktoři z řad příslušníků HZS ČR, kteří provedou zacvičení moldavských hasičů pro vedení výcviku v trenažéru. Veškeré aktivity jsou financovány Českou rozvojovou agenturou.
 
 
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
 
MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142

e-mail: nicole.zaoralova@grh.izscr.cz

Odkazy do noveho okna

P9177061

P9177061 

Detailní náhled

P9177065

P9177065 

Detailní náhled

P9177071

P9177071 

Detailní náhled

P9177072

P9177072 

Detailní náhled

P9177073

P9177073 

Detailní náhled

P9177079

P9177079 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem