HZS Libereckého kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Následky vydatného deště likvidovali hasiči zejména na Liberecku a Semilsku

Od středy platila na celém území Libereckého kraje výstraha na vydatný déšť a povodňovou bdělost. K první události vyjeli hasiči již v úterý před 19. hodinou. V průběhu celé noci a středečního dne likvidovaly následky vydatného deště profesionální a dobrovolné jednotky u čtyř desítek událostí. Nejvíce zasaženými oblastmi byly zejména Liberecko a Semilsko. Převážně se jednalo o popadané stromy a větve na komunikaci. Jednotka HZS Libereckého kraje ze stanice Liberec byla před středeční 13. hodinou přivolána do Kristiánova, kde se strom opřel o střechu rodinného domu. Hasiči pomocí automobilové plošiny a motorové pily strom postupně rozřezali a odstranili. Celý zásah trval více jak dvě hodiny. 

Dlouhotrvající a vydatný déšť však na některých místech Libereckého kraje způsobil také zvyšování hladin vodních toků. Během dnešního rána na 3. stupeň povodňové aktivity vystoupala řeka Smědá ve Višňové a v Předláncích. Současně na třetí stupeň povodňové aktivity vystoupala také řeka Řasnice ve Frýdlantu, tam hladina vody, stejně jako ve Višňové a v Předláncích, vydržela stoupat celé dopoledne, pozvolna klesat začala až v odpoledních hodinách. Na 2. stupeň povodňové aktivity postupně vystoupala také voda v řece Jizeře v Jablonci nad Jizerou. 

Následkem zvednutí hladin řek byly zatopené zahrady a sklepy. Na některých místech došlo k ucpání propustků a kanalizací. Jednotlivé vodní toky se intenzivně a pravidelně ve spolupráci s dobrovolnými jednotkami monitorovaly celý den. 

Autor: por. Bc. Lucie Hložková

FOTO: HZS Libereckého kraje; JSDH Liberec - Růžodol I

Spadlý strom na RDSpadlý strom na RD

Odstraňování popadaných stromůOdstraňování popadaných stromů

Odstraňování popadaných stromůOdstraňování popadaných stromů

vytisknout  e-mailem