Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Naši závodníci si z Mistrovství světa vezou bronz

14. 9. 2015 (Nicole Zaoralová) - Mistrovství světa v požárním sportu hostil letos ruský Petrohrad.  

České reprezentační družstvo profesionálních hasičů se muselo během 5 dnů utkat ve čtyřech tradičních disciplínách s konkurenty 15 družstev ze 14 zemí světa. Kromě zemí, které mají v požárním sportu dlouhou historii, jako je Rusko, Bělorusko, Polsko nebo Německo, si mohli čeští borci změřit síly i s kolegy z Jižní Korey nebo Turecka. Kolébkou požárního sportu je Rusko, i proto, na domácí půdě, postavili Rusové hned dva závodní týmy. V Rusku se požárnímu sportu věnují závodníci na profesionální úrovni, zatímco v jiných zemích, tak jako v Česku, je požární sport pro hasiče pouze součástí fyzické přípravy a samozřejmě velkým koníčkem. Hasiči si musejí plnit své pracovní povinnosti v rámci Hasičského záchranného sboru, převážně jsou to výjezdoví hasiči.
 
 
A jak to tedy celé dopadlo? Největším úspěchem byla pro naše závodníky disciplína běhu na 100 m s překážkami. Jakub Pěkný z HZS Ústeckého krajezaběhl nepřekonatelný čas 15,09 sec a stal se tak novým mistrem světa.Jeho čas se stal i novým národním rekordem.
 
Při naší tradičně nejsilnější disciplíně, požárním útoku, kde poslední roky vozí závodní družstvo domů zlaté medaile, se letos příliš nedařilo. Po napínavém boji jsme skončili pátí.
 
I štafety provázela letos smůla. Po prvním pokusu uklouzl Jakub Arvai v dešti na mokrém domečku a po pádu skončil v nemocnici s přetrhanými vazy. I přesto se nám nakonec podařilo díky druhé štafetě získat v této disciplíně bronzovou medaili.
 
V disciplíně výstup na věž, obsadila reprezentace mužů celkově třetí místo za družstvy z Ruska a Běloruska. Do semifinále postoupil z našich závodníků Kamil Bezruč.
 
Celkově nám naše výkony stačily na třetí místo.
 
Komu se naopak velmi dařilo, bylo reprezentační družstvo žen ze Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska, tedy děvčata reprezentující dobrovolné hasiče. Ty musely obstát v konkurenci 9 družstev a podařilo se jim vybojovat celkově stříbrnou medaili. Druhé místo obsadili i v požárním útoku. Před ně se dostaly pouze domácí rusky.
 
Reprezentační družstvo HZS ČR bylo letos složeno z těchto sportovců: nstržm. Bc. Pavel Krpec HZS MSK, nstržm. Ing. Jakub Pěkný HZK ULK, nstržm. Jakub Arvai HZS MSK, nstržm. Bc. Václav Novotný HZS KHK, nstržm. Kamil Bezruč HZS MSK, nstržm. Bc. David Dopirák HZS PLK, nstržm. Bc. Karel Ryl HZS MSK. Toto družstvo doplnili tři dobrovolní hasiči ve složení Martin Lidmila, Vclav Divoš a Petr Grassl.
 
 
 
 
Více o požárním sportu na: http://www.hzscr.cz/clanek/pozarni-sport-888965.aspx

vytisknout  e-mailem