Institut ochrany obyvatelstva  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Naši odborníci se zúčastnili mezinárodního cvičení v Haagu

Ve dnech 20. - 21. 11. 2023 se v Nizozemském Haagu konalo mezinárodní cvičení „Table-top exercise“ (simulační cvičení pro trénink strategického rozhodování) pořádané Organizací pro zákaz chemických zbraní. A protože námětem cvičení byl teroristický útok na civilní nádraží za použití chemických zbraní, nemohli zde chybět ani odborníci z Institutu ochrany obyvatelstva, kteří s OPCW dlouhodobě úspěšně spolupracují. 

Vlastní útok se odehrál ve fiktivní zemi Centralia a účastníci, mezi kterými byli zástupci z řad policie, hasičů, vědců, ministerstev, zdravotníků apod., museli postupně odpovídat na řadu otázek, které byli předestřeny organizátory.

Vlastní cvičení bylo rozděleno na tři fáze:

(1) fáze před útokem, kde se řešili otázky legislativy, připravenosti záchranných složek, možnosti pomoci ze strany OPCW apod.;
(2) vlastní útok a činnosti na místě v prvních hodinách po události, kde se řešili otázky jako ideální vybavení pro tento typ události, vytyčování nebezpečných zón, evakuace, dekontaminace apod.;
(3) fáze vyšetřování, kde se řešili kapacity a schopnosti forenzních laboratoří, pomoc ze strany OPCW apod.

Ke každé fázi probíhala diskuse mezi účastníky z jednotlivých států a byla snaha dospět k nějakému koncensu a najít tak „ideální řešení a odpověď“ na položené otázky.

Mimo vlastní cvičení se našel čas i na posilování a navazování nových kontaktů mezi účastníky a nakonec zbyl i čas na prohlídku nového Centra OPCW pro chemii a technologii (ChemTech Centre), kde se celá akce konala, a které nabízí možnosti nejen pro tato teoretická cvičení, ale ve svých laboratoří umožňuje provádět i řadu praktických scénářů s problematikou chemických bojových látek.


Vloženo: 30. 11. 2023 | Aktualizace: 30. 11. 2023 | Email: spisovna.ilb@hzscr.cz

Odkazy do noveho okna

Table-top exercise_Hague_01

Table-top exercise_Hague_01 

Detailní náhled

Table-top exercise_Hague_03

Table-top exercise_Hague_03 

Detailní náhled

Table-top exercise_Hague_04

Table-top exercise_Hague_04 

Detailní náhled

Table-top exercise_Hague_05

Table-top exercise_Hague_05 

Detailní náhled

Table-top exercise_Hague_06

Table-top exercise_Hague_06 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem