Záchranný útvar HZS ČR  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Nasazení velkokapacitního čerpadla v Republice Srbsko

16. 5. 2014 Republika Srbsko požádala prostřednictvím Evropské komise o humanitární pomoc v souvislosti s rozsáhlou mimořádnou událostí – dlouhotrvajícími dešti a následnými povodněmi. Po dohodě s Ministerstvem zahraničních věcí ČR poskytuje MV-generální ředitelství HZS ČR humanitární pomoc ve formě záchranné jednotky. 

  

DSCN0037m.jpg
V pátek 16.5. odpoledne byl sestaven „čerpací odřad“ s nezbytným vybavením. Jednotka se skládá z 8 příslušníků Záchranného útvaru HZS ČR (3. Záchranná rota - Zbiroh) a 1 příslušníka HZS Olomouckého kraje.

Vybavení jednotky je následující:

 

20.5. 2014:
11:00 Jednotka čerpá vodu ze sekundárních vodních zdrojů u obce Kostolac, cca 80 km východně od Bělehradu, a tím zabraňuje zaplavení důležitých provozů v elektrárně 
 
19.5. 2014

 09:00   Pokračuje čerpání vody z prostoru elektrárny ve Veliki Crljeni. 

 

18.5. 2014

22:00   Pokračuje čerpání vody z prostoru elektrárny ve Veliki Crljeni. Po ukončení čerpání je předpoklad nasazení čerpadla ve městě Obrenovac (cca 25 km jihozápadně od Bělehradu).

11:00   (Nicole Zaoralová GŘ HZS ČR) - Po dohodě Ministerstva vnitra a Ministerstva zahraničních věcí, nabídla Česká republika prostřednictvím MV – generálního ředitelství HZS ČR další pomoc povodněmi postiženému Srbsku. Jedná se o další dva záchranné týmy, které jsou schopny vyjet plně vybaveny na pomoc do 6ti hodin od akceptace této nabídky Srbskem.

První tým by byl vyslán z HZS Moravskoslezského kraje, jedná se o tzv. WASAR tým, tedy speciální tým pro vyhledávání a záchranu osob z vody při povodních. Ten čítá 41 osob, má k dispozici 11 vozidel a sebou by si vezl 13 lodí různého typu.

Další tým by byl opět čerpací odřad ze Záchranného útvaru v Hlučíně, v tomto případě by 10ti členný tým odjel s velkoobjemovým čerpadlem, které je schopno odčerpat 1500 litrů vody za sekundu a dalším potřebným vybavením.

V tuto chvíli čekáme na akceptaci naší nabídky. Pokud k ní dojde, týmy budou do několika hodin vyrážet na pomoc postiženým oblastem.

Po dohodě Ministerstva vnitra, Ministerstva zahraničních věcí a Státní správy hmotných rezerv byla nabídnuta materiální humanitární pomoc také povodněmi postižené Bosně. Té jsme nabídli 1200 balíčků první pomoci a nouzového přežití. Takový balíček obsahuje například lékárničku, prostředky na úpravu vody, ohřívače na ohřev potravy, potraviny, svíčky nebo zapalovače.

I v tomto případě čekáme na akceptaci naší nabídky a hned poté je připraveno auto ze Záchranného útvaru v Hlučíně, aby se neprodleně vydalo na cestu a potřebný materiál do Bosny dopravilo.

 

17.5. 2014 

22:00  Jednotka dočerpala vodu v elektrárně Lazarevac. Před 22tou hodinou provedla průzkum v další elektrárně u Veliki Crljeni, kde se poté přesunula a začala odčerpávat vodu.

15:00  Jednotka dorazila do města Lazarevac (1 008 km od Zbirohu), kde zahájila přípravu velkokapacitního čerpadla na čerpání z prostoru místní elektrárny. Předpoklad čerpání v tomto místě je minimálně 24 hodin.

08:45 Jednotka je na Srbských hranicích.

Předpoklad nasazení jednotky je okolí města Lazarevac u Bělehradu.

V postižené oblasti bude nasazeno po nezbytně nutnou dobu, předpoklad je cca 14 dnů.

Nezávisle na čerpacím odřadu odletěl do Bělehradu včera ráno také český expert na řešení mimořádných událostí velkého rozsahu. Jedná se o plk. Ing. Romana Hlinovského, ředitele HZS Libereckého kraje, který byl nominován a následně zařazen do koordinačního týmu, sestaveného Evropskou komisí.

 

    Velkokapacitní čerpadla Záchranného útvaru již byla v zahraničí nasazena při povodních v roce 2010 v Polsku a Slovenské republice.

Záchranný útvar HZS ČR disponuje 2 soupravami velkokapacitních čerpadel:

MSČ 400 (kapacita 400 lt vody /sec) – umístěná ve Zbirohu;

MSČ 1500 (kapacita 1 500 lt vody /sec) – umístěná v Hlučíně.

Obě tyto čerpadla nám byla zapůjčena do dlouhodobého užívání ze zdrojů Správy státních hmotných rezerv (SSHR).

DSCN0037m.jpg

Čedrpadlo1.jpg
Čedrpadlo2.jpg

 

15:45  Jednotka se s čerpadlem přesouvá do obce Kostolac - cca 80 km východně od Bělehradu. 

vytisknout  e-mailem