Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Nasadili vlastní život, aby pomohli druhým. Medaile Hasičského záchranného sboru si převezme přes 70 oceněných.

30. 10. 2015 (Nicole Zaoralová) - V úterý 3. listopadu 2015 od 10,00 hodin budou v prostorách Trojského zámku v Praze slavnostně předány medaile a plakety Hasičského záchranného sboru České republiky. Mezi více než sedmdesátkou oceněných budou kromě příslušníků Hasičského záchranného sboru ČR také starostové vybraných obcí nebo zástupci Policie ČR. 

První oceněnou medailí „Za statečnost“ bude poručík Bc. Irena Piteráková z HZS Olomouckého kraje, která se 4. července 2015 cestou do práce stala svědkem vážné dopravní nehody. Oceněná nezaváhala ani vteřinu a přispěchala na pomoc zraněným. Snažila se vyprostit bezvládnou ženu z hořícího automobilu, což se jí nakonec podařilo. Poté, co s dalším svědkem nehody ženu přenesli do bezpečné vzdálenosti, tak se celé vozidlo ocitlo v plamenech. Paní Piteráková svým odvážným činem zachránila zraněné ženě život.
 
Druhou medaili „Za statečnost“ převezme nadstrážmistr Bedřich Bačovský z HZS Jihomoravského kraje. Dne 7. května 2015 hrozila sebevraždou v Brně žena, která stála na římse okna v desátém patře. Nadstrážmistr Bačovský slaňoval k ženě ze střechy a vedl s ní krizovou komunikaci. Na náhlé zhoršení situace oceněný rychle zareagoval a s velkým úsilím ženu zatlačil zpět do okna a dále do bytu. Nadstrážmistr Bačovský svým rozhodným a profesionálním jednáním zachránil ženě život i za cenu ohrožení vlastního života.
 
Podpraporčík Antonín Kasík z HZS hl. m. Prahy je třetím oceněným za statečnost. Medaili si odnese za mimořádné nasazení během požáru bytu v Praze 8 dne 1. září 2015. Z hořícího bytu vyvedl jeho majitelku, tak, že jí nasadil dýchací masku a přikryl jí vlastním zásahovým kabátem, aby zamezil jejím dalším poraněním. Podpraporčík Kasík bez ohledu na svá vlastní popálení, poskytnul poškozené ženě část osobní výstroje a včasným zásahem přispěl k záchraně jejího života.
 
Generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR brig. gen. Ing. Drahoslav Ryba udělí ještě dalších 73 medailí „Za zásluhy o bezpečnost“, „Za věrnost I., II. a III. stupně“, „Čestné medaile“ a Plakety.

Medaile „Za zásluhy o bezpečnost“
náleží oceněným z řad příslušníků HZS ČR i dalších složek IZS a zaměstnanců veřejné správy za dlouhodobé obětavé pracovní úsilí, osobní iniciativu a za zásluhy o rozvoj požární bezpečnosti, integrovaného záchranného systému a ochrany obyvatelstva. Medaile „Za zásluhy o bezpečnost“ obdrží dvacet jedna nominovaných.

„Čestná medaile“ HZS ČR
je udělována příslušníkům i občanským zaměstnancům Hasičského záchranného sboru ČR, pracovníkům veřejné správy, právnickým osobám a občanům za významnou a dlouhodobou spolupráci s Hasičským záchranným sborem ČR. „Čestné medaile“ budou v tomto roce uděleny patnácti osobnostem.

Účelem medailí „Za věrnost“ je ocenění příkladného plnění služebních povinností příslušníků Hasičského záchranného sboru ve spojení s dobou trvání služebního poměru: v délce 30 let - medaile „Za věrnost I. stupně“, v délce 20 let - medaile „Za věrnost II. stupně“, v délce 10 let - medaile „Za věrnost III. stupně“. Celkem bude touto medailí oceněno 32 hasičů.

Plaketa HZS ČR
se uděluje příslušníkům Hasičského záchranného sboru, příp. i dalším osobám, které se svou účastí na významných jednáních nebo prací vedoucí k dosažení důležitých úmluv zasloužili o řešení záležitostí požární bezpečnosti nebo ochrany obyvatelstva v rámci integrovaného záchrannému systému. Plaketu obdrží pět oceněných.

Informace pro média:
Účast novinářů na akci je omezena. Příchod do sálu zámku je možný od 9.30 hodin do 9.50 hodin. Adresa: Trojský zámek, U Trojského zámku 1, Praha 7, (vstup jižní branou od řeky). Vzhledem k velkému množství oceněných a slavnostnímu charakteru akce je nezbytná předcházející akreditace na níže uvedený kontakt.

kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR
Tel.: +420 950 819 944
Mobil: +420 602 215 142
E-mail: nicole.zaoralova@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem