HZS Libereckého kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Náročných dvacet čtyři hodin cvičili semilští lezci v Klokočských skalách

Dlouhých a náročných dvacet čtyři hodin cvičili hasičští lezci ze Semil v okolí Klokočských skal. 

Obtížný výcvik hasičů lezců se specializací pro práce ve výšce a nad volnou hloubkou probíhal ve dnech 7.10. - 8.10. 2019. Hasiči cvičili nejdříve v Klokočských skalách a poté na rozhledně Dubecko. „Dvaceti čtyř hodinový výcvik je nedílnou součástí pravidelné odborné přípravy hasičů – lezců a pro mě je to jedinečná příležitost vidět pracovat hasiče – lezce ze všech směn společně. “, sdělil pprap. Pavel Šrejma, instruktor pro práci ve výšce a nad volnou hloubkou. Vyvrcholením letošního výcviku byla modelová situace, která simulovala pád lezce na skalní polici.

První den zahájili lezci cvičení v krásách lomu v Klokočských skalách, kde byl výcvik rozdělen do dvou částí. První část byla zaměřena na práci s nosítky v náročném terénu, kde si lezci procvičili uložení a fixaci zraněných osob do nosítek, jednotlivé způsoby a techniky při manipulaci s nimi. V druhé části je čekala velmi náročná modelová situace, při které transportovali zraněnou osobu po předem stanovené trase, mimo jiné překonávali lanové přemostění, spojující skalní masiv s protější skalní věží.

Druhý den se lezci přesunuli na rozhlednu Dubecko, kde se cvičila záchrana osoby z ochozu rozhledny, a to jak spuštěním nosítek podél těla rozhledny, tak pomocí šikmého traverzu pro spuštění nosítek, se zraněnou osobou. Odpoledne se lezci podrobněji seznamovali se zapadlými kouty Klokočských skal, pro lepší místní znalost terénu. „Jsem moc rád, že i letos všichni pracovali se stoprocentním nasazením. Díky tomu vím, že jsme připraveni poskytnout kvalitní pomoc při reálných událostech. Během roku hasiči – lezci absolvují mnoho výcviků, ale tento je výjimečný především svou časovou náročností a tím, že cvičíme v reálných podmínkáchdoplnil pprap. Pavel Šrejma.

Autor: por. Bc. Lucie Hložková

Spoluautor: pprap. Pavel Šrejma

Foto: HZS LK

výcvik lezci 24 hodinvýcvik lezci 24 hodin

výcvik lezci 24 hodinvýcvik lezci 24 hodin

výcvik lezci 24 hodinvýcvik lezci 24 hodin

výcvik lezci 24 hodinvýcvik lezci 24 hodin

výcvik lezci 24 hodinvýcvik lezci 24 hodin

výcvik lezci 24 hodinvýcvik lezci 24 hodin

vytisknout  e-mailem