HZS Olomouckého kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Náročná pátrací akce se šťastným koncem Nové Losiny, Šumpersko.

Tísňová linka Hasičské záchranného sboru byla ve středu 4.1.2017 krátce po šestnácté hodině kontaktována oznamovatelkou pro pomoc po pádu v neznámém terénu ve směru z Nových Losin na Pusté Žibřidovice. V hovoru se paní snažila popsat terén a okolní záchytné body místa události. Dle sdělení se ji udělalo nevolno a návazně upadla, po chvíli došlo k přerušení telefonického spojení, operačnímu středisku se již s paní v nesnázích spojit nepodařilo. 

Okamžitě tedy ve spolupráci s provozovatelem linky 112 (O2) zahájilo možnost získání podrobnějších lokalizačních údajů z proběhlého hovoru. K místu události ihned vyslalo nedaleké dobrovolné jednotky Jindřichov a Hanušovice a z řad profesionálních hasičů jednotku požární stanice Šumperk. Do hotovosti a k případnému výjezdu byli kontaktování příslušníci pro obsluhu spojového vozidla z Olomouce a taktéž byla k pomoci připravena speciální technika do terénu z požární stanice Jeseník (sněžný skútr a terénní vozidlo).

Hasiči ve spolupráci s Policii ČR na základě získaných lokalizačních údajů zahájili pátrání po zřejmě zraněné osobě. Situaci prvotně nepříjemně komplikovala nová sněhová nadílka znemožňující dojezd techniky k přesnému místu i proto bylo řídícím důstojníkem rozhodnuto o vyslání sněžného skútru s posádkou ze stanice v Jeseníku. Hasičům a policistům se po zhruba dvou kilometrech chůze v těžce dostupném terénu podařilo paní nalézt, naopak při paradoxně při hledání nová sněhová pokrývka výrazně díky stopám ve sněhu pomohla ve hledání osoby, tu po několika minutách nalezl jeden z policistů.

Žena po pádu spadla do srázu zhruba 15 metrů, byla při vědomí a s těžkostí komunikovala. Hasiči se k ní dostali pomocí lezecké techniky a poté ji transportovali na určené místo v Jindřichově, kde si ji do péče převzala posádka zdravotnické záchranné služby. Paní při tísňovém hovoru v komunikaci zmínila společnou procházku s manželem, bylo nutné vyloučit případné hledání další osoby. Policii se po chvíli podařilo s mužem spojit společná túra manželů se nepotvrdila. Významnou roli při hledání sehrála místní znalost dobrovolných jednotek a ochota komunikace s myslivci a pracovníky lesů, ti dle popisu místa v blízkosti krmelce a hrubého popisu oznamovatelkou dokázali předurčit a následně tak urychlit pomoc zraněné, podchlazené ženě v souhře se získanými lokalizačními údaji díky možnostem technologie linky 112.

Doplnění za ZZS OK ( TM ZZS OK )

Posádka rychlé zdravotnické pomoci ZZS OK z výjezdové základny v Hanušovicích dorazila na základě dohody s operačním střediskem Policie ČR na smluvené místo pro převzetí pacienta po pádu v lese (po předchozím pátrání a nalezení ostatními složkami IZS), následně se k místu události posádka dopravila sanitním vozidlem za doprovodu vozidly Policie ČR a hasičů. Na místě nalezena podchlazena žena, udává pád a náraz do stromu, složitě komunikující. Posádka záchranářů ve spolupráci s hasiči  provedla celkovou imobilizaci a poté byla žena transportována do sanitního vozidla ve vakuové matraci. Po celkové prohlídce, ošetření a zajištění včetně monitoringu byla pacientka ve stabilním stavu se zhmožděninami v oblasti dolní části zad a pánve přepravena k navazující péči do nemocnice v Šumperku.

Zdeněk Hošák - HZS Olomouckého kraje

 

 

 

 

vytisknout  e-mailem