Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Nácvik záchrany osob z ledu pomocí vrtulníků

22. 2. 2011 (video) - 14. února 2011 dopoledne se v Králově Dvoře uskutečnil součinnostní výcvik Letecké služby Policie ČR s leteckými záchranáři HZS Středočeského kraje, jehož tématem byl premiérový nácvik záchrany osob z vody a ledu pomocí vrtulníků. 

Autor: http://www.youtube.com/user/HynekCerny


Akce proběhla v Králově Dvoře-Popovicích na rybníce Měrák. Výcviku se účastnily oba typy vrtulníků LS PČR předurčených pro záchrannou činnost v rámci IZS -- Bell 412 i EC135. Vzhledem ke skutečnosti, že se jednalo o nácvik nového taktického postupu záchrany osob, na činnost dohlížel a aktivně se účastnil plk. JUDr. Vladimír Panenka, ředitel Letecké služby, velitelé letových posádek byli letoví inspektoři plk. Pavel Forst a plk. Michal Šnajdr. Ze strany HZS SČK akci koordinoval a osobně prováděl pprap. Václav Richter, hlavní instruktor HZS SČK pro práci ve výšce a nad volnou hloubkou, a npor. Ing. Hynek Černý, který je uznávaným lektorem výcviků záchrany osob z ledu. Logisticky výcvik zajišťovaly jednotky HZS SČK ze stanic Beroun a Hořovice a jednotka SDH města Králův Dvůr.

Dnešní akce byla prověřením různých metodik záchrany osob z ledu, tedy velmi těžkých a nebezpečných podmínek pro topící se osobu. Proto byla celá činnost zaměřena na co nejbezpečnější způsob a nejmenší negativní vliv proudu vzduchy produkovaného od záchranného vrtulníku vůči zachraňované osobě. Vyhodnocení výcviku a odzkoušených variant záchrany bude provedeno po návratu pilotů i záchranářů na Leteckou základnu Letecké služby v Praze. Lze konstatovat, že akce splnila očekávání a zúčastněné složky získaly potřebné praktické informace, jak postupovat dál, ke zkvalitňování i tak náročné činnosti, jako je záchrana tonoucích osob, probořených v ledu.

Text zpracoval: mjr. Ing. Tomáš Hradil

vytisknout  e-mailem