HZS Libereckého kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Na zámku Zbiroh proběhlo tradiční předávání medailí a plaket Hasičského záchranného sboru České republiky

Ve čtvrtek 31. října byly ve zbirožském zámku z rukou generálního ředitele HZS ČR genpor. Ing. Drahoslava Ryby předány medaile a plakety HZS ČR příslušníkům a osobnostem, které se dlouhodobě zasazují o vynikající spolupráci s HZS ČR. Tato ocenění jsou každoročně předávána u příležitosti Dne vzniku samostatného československého státu. 

V dopolední části byly předány medaile „Za zásluhy o bezpečnost“ i dvěma osobnostem Libereckého kraje. Ocenění si převzali Bc. Lena Mlejnková a Mgr. Rudolf Broulík.

Bc. Lena Mlejnková, starostka města Semily, obdržela ocenění zejména za dlouhodobé a systematické řešení problematiky požární ochrany a propagaci práce krizového orgánu obce s rozšířenou působností a jeho pozitivní vnímání širokou veřejností.  Často se osobně účastní  taktických cvičení a soutěží pořádaných HZS Libereckého kraje. Paní starostka je navíc dlouholetou aktivní členkou SDH Benešov u Semil. Nejen pro její ochotu pomáhat druhým, ale také díky zkušenostem a znalostem problematiky požární ochrany,  neváhala a poskytla okamžitou pomoc v nouzi. Hovoří za ni tento statečný čin: dne 18. 5. 2016 v odpoledních hodinách vznikl v jejím sousedství požár rodinného domu. Jako jediná osobně pomáhala jeho obyvatelům ještě před příjezdem jednotek PO, a podařilo se tak zachránit část majetku z prostor zasažených požárem.

Mgr. Rudolf Broulík v letech od roku 2005 do října letošního roku působil jako vedoucí oddělení krizového řízení Odboru kancelář hejtmana Libereckého kraje, kde každodenně řešil otázky z oblastí krizového řízení, ochrany obyvatelstva, obranného plánování, hospodářských opatření pro krizové stavy a prevenci kriminality na území Libereckého kraje. Úspěšně spolupracoval se zástupci jednotlivých složek IZS na vybudování funkčního systému spolupráce, včetně zavádění a využívání moderních technologií.

Zároveň působil ve funkci tajemníka Bezpečnostní rady Libereckého kraje. Vysokým osobním nasazením a dlouholetými zkušenostmi významně přispěl při organizaci záchranných a likvidačních prací při povodních v Libereckém kraji v roce 2010 a 2013. 

Medailemi „Za zásluhy o bezpečnost“ jsou oceňováni občané, zástupci státní správy a samosprávy, ostatních složek IZS a dalších spolupracujících organizací za dlouhodobé obětavé pracovní úsilí, za osobní iniciativu a za zásluhy o rozvoj požární bezpečnosti a ochrany obyvatelstva.

V odpoledních hodinách slavnostního aktu byly předávány medaile HZS ČR „Za  věrnost I. stupně“. Oceněnými příslušníky HZS Libereckého kraje jsou plk. Ing. Luděk Prudil, kpt. Ing. Petr Štajnc a npor. Josef Hanzl, DiS.

Plukovník Ing. Luděk Prudil je ředitelem HZS Libereckého kraje. Svou profesní kariéru začal v roce 1989 na Ministerstvu vnitra – hlavní správě Sboru požární ochrany, kde byl zejména pověřen vybudováním republikového operačního střediska požární ochrany. Dále působil jako vedoucí operačního střediska generálního ředitelství HZS ČR a později zde vykonával funkci ředitele odboru operačního řízení. Své dlouholeté zkušenosti a znalosti zúročil při řízení ústřední koordinace záchranných a likvidačních prací při mimořádných událostech ve štábu generálního ředitelství HZS ČR, např. při požáru rafinerie v Litvínově v roce 1996, při povodních v roce 2002, 2006, 2010, 2013, při orkánu Kyrill 2007, orkánu Emma 2008, výbuchu muničních skladů Vrbětice 2014 nebo také v posledních 20 letech při realizaci operací humanitární pomoci do zahraničí.

Nadporučík Josef Hanzl, DiS., začínal  na stanici Liberec a po zřízení stanice Raspenava je od roku 1994 jejím velitelem. Je tak nejdéle sloužícím velitelem stanice HZS Libereckého kraje a zároveň jediným velitelem, který ji řídí od jejího počátku doposud. Dlouhodobě se věnuje problematice činnosti jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí a zejména jejich odborné přípravě, a to v rámci zásahového obvodu stanice Raspenava. Zastupuje HZS Libereckého kraje v bezpečnostní radě a povodňové komisi ORP Frýdlant.

Kapitán Ing. Petr Štajnc u HZS Libereckého kraje nejprve vykonával funkci hasiče, dále pak velitele družstva, velitele čety a velitele stanice Liberec. Od roku 2004 zastával funkci vedoucího oddělení IZS a řízení výkonu služby, později v souvislosti s organizační změnou funkci metodika koordinátora oddělení IZS a služeb, kterou zastává dosud. Dlouhodobě se na vysoké úrovni  věnuje odborné přípravě profesionálních i dobrovolných jednotek požární ochrany, problematice plošného pokrytí jednotkami PO v návaznosti na požární poplachové plány na celém území kraje a spolupráci základních i ostatních složek IZS v kraji včetně jejich společné odborné přípravy.

Medaile „Za věrnost I. stupně“ jsou udělovány příslušníkům za 30 let příkladného plnění služebních povinností a vzornou reprezentaci HZS ČR navenek.

autor: por. Mgr. Radka Kostelňáková

foto: HZS LK

předávání medailípředávání medailí

předávání medailípředávání medailí

předávání medailípředávání medailí

předávání medailípředávání medailí

vytisknout  e-mailem