HZS Jihomoravského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Na záchranu osob z jezu vyrazily i dva vrtulníky

Středa, 11. srpna 2021 - přestože je jez na řece Moravě u obce Vnorovy považován za nesjízdný a smrtelný, neodradilo to skupinu dvou dospělých a tří dětí jej překonat na kánoi. Při sjíždění jezu došlo k převrácení kánoe, jedno z dětí zůstalo uvězněno ve vodním válci a zbytek posádky unášel vodní proud. 

Operační důstojník vyslal na místo čtyři jednotky PO, vyžádal policejní vrtulník s leteckými záchranáři HZS JmK na palubě. Na místo kromě sanitních vozů zamířil i vrtulník Letecké záchranné služby.

Dívku uvězněnou ve vodním válci zachránil jeden hasič v neoprenu a vestě jištěný svými kolegy pomocí lana. Další dvě osoby, které odnášel proud se dokázaly zachytit o kamení a o jejich vytažení na břeh jsme se rovněž postarali. Poslední dva z pětice dobrodruhů se dostali do bezpečí svépomocí.

Během 20 minut byly všechny osoby v péči záchranné služby, čtyři Zdravotnická záchranná služba JmK odvezla k dalšímu ošetření.

Za velké štěstí lze považovat fakt, že došlo pouze ke zraněním a událost se obešla bez ztrát na životech. Odvážní kanoisti za to vděčí nejen složkám IZS za včasný zásah, ale i záchranným vestám, které měli na sobě.

David Jirouš | HZS JmK

Odkazy do noveho okna

2021-08-11 ZOZ Voda, Vnorovy 1

2021-08-11 ZOZ Voda, Vnorovy 1 

Detailní náhled

2021-08-11 ZOZ Voda, Vnorovy 2

2021-08-11 ZOZ Voda, Vnorovy 2 

Detailní náhled

2021-08-11 ZOZ Voda, Vnorovy 3

2021-08-11 ZOZ Voda, Vnorovy 3 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem