Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Na předání medailí HZS ČR vystoupil i mistr Václav Hudeček

Dnes 24. října 2011 byly v Trojském zámku předány medaile Hasičského záchranného sboru ČR „ Za statečnost“ a „Za věrnost“. Medaile byly uděleny u příležitosti státního svátku vzniku samostatného Československého státu. 48 oceněných si převzalo medaile z rukou ministra vnitra Jana Kubiceho a generálního ředitele HZS ČR genmjr. Ing. Miroslava Štěpána.  

OceněníOcenění
Medaile HZS ČR „Za statečnost“ udělil ministr vnitra panu Josefu Šerému,
strážníkovi Městské policie Děčín.Ten dne 21. července tohoto roku zachránil z rozvodněného Labe tonoucího mladíka, který společně se svým kamarádem skočil do řeky z železničního mostu a málem za svůj čin zaplatil životem.
 
Po příjezdu na místo neváhal Josef Šerý skočit do vody a plavat mladíkům na pomoc. Silný proud ale unášel chlapce velmi rychle pryč, proto se musel strážník vrátit na břeh a ve velmi špatně schůdném terénu běžel bos více než 100m, dokud se nedostal na jejich úroveň, poté znovu skočil do řeky a v poslední chvíli chlapce zachránil. Josef Štědrý svým zákrokem riskoval vlastní život.
 
Dále pak panu Martinovi Kusynovi z Ostravy. Když dne 30.července letošního roku došlo k rozsáhlému požáru v bytě v Ostravě Porubě, pan Kusyn, poté, co zjistil, že v bytě jsou lidé, vyrazil vstupní dveře a v zakouřeném prostoru se mu podařilo najít těžce zraněného muže, kterého vytáhl na chodbu. Poté se vrátil zpět do hořícího bytu, aby se pokusil najít další osobu. K té se ale z důvodu vysoké teploty a zakouření prostor nemohl dostat. Snažil se proto za použití nástěnného hydrantu o prvotní hasební zásah a zamezení dalšímu šíření požáru. Žena byla posléze zachráněna hasiči. Pan Martin Kusyn nehledě na své bezpečí svým rychlým zásahem zachránil lidské životy.
 
Medaili „Za statečnost“ udělenou generálním ředitelem HZS ČR obdržel i jeden profesionální hasič, pprap. Petr Dvořák, příslušník HZS Karlovarského kraje, stanice Mariánské Lázně. Jako člen lezecké skupiny byl povolán k mimořádné události, při níž mladý muž vystoupal se sebevražedným úmyslem na věžový komín bývalé teplárny v Toužimi do výšky 60m. Z chování mladíka nebylo možné odvodit jeho záměr ani vyloučit, zda je pod vlivem alkoholu nebo omamných látek. Pprap. Dvořák se vzhledem k časové tísni nabídl, že vystoupá k mladíkovi sám a naváže s ním kontakt. To se mu podařilo a cílenou komunikací ho přesvědčil o jiných možnostech řešení těžké situace. Následná záchrana pak probíhala rutinním způsobem.
Nutno upřesnit, že celá komunikace probíhala ve výšce 60ti metrů a pprap. Dvořák nevěděl, zda nebude napaden.    
  
Dalších 43 příslušníků HZS ČR převzalo medaile „Za věrnost“, která je udělena jako ocenění dlouhodobého dosahování velmi dobrých výsledků ve služební činnosti.
  
Slavnostní atmosféru celé akce podtrhlo hudební vystoupení mistra Václava Hudečka, který přednesl skladby Johanna Sebastiana Bacha a Niccola Paganiniho.
  
 
 
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
 
MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142

e-mail:nicole.zaoralova@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem